Dovleacul este vedeta toamnei, fiind un fruct ideal când vine vorba de tot felul de preparate. Parfumat și aromat acesta merge de minune în plăcinte, cea mai bună având aluat fraged care încântă papilele gustative chiar și celor care nu consumă în mod normal acest produs.
Plăcinta de dovleac este extrem de gustoasă și lasă un miros îmbietor în bucătărie atunci când o pregătești. Acest desert este unul simplu, alături de plăcinta de mere fiind nelipsit de la evenimente, mai ales în sezonul acesta.
Orice gospodină din România știe să pregătească plăcintă, tot ce ai nevoie este de bună dispoziție și câteva ingrediente. Rețeta nu este complicată deloc și este gata într-un timp foarte scurt.
Plăcintă de dovleac. Rețetă simplă și gustoasă din aluat fraged
Ingrediente necesare pentru plăcinta de dovleac:
- un dovleac plăcintar de mărime medie, aproximativ 1, 5 kilograme
- 600 grame de făină albă
- 150 grame de zahăr
- 150 ml de ulei de floarea soarelui
- 250 ml de apă minerală
- o jumătate de linguriță de praf de copt
- zeama de la o lămâie
- o linguriță de esență de vanilie
- un praf de sare
- scorțișoară, opțional.
Mod de preparare plăcintă cu dovleac, simplă și gustoasă
- Dovleacul plăcintar se spală și se curăță de coajă. Se dă prin răzătoarea mare și se călește într-o tigaie bine încinsă
- Se adaugă în tigaie și zahăr, în acest timp amestecându-se mereu
- Dovleacul se călește preț de câteva minute, după care se lasă compoziția la răcit
- Separat, într-un vas încăpător se pune apa minerală, uleiul, zahărul, zeama de lămâie, praful de copt, esența și sarea. Se amestecă bine
- Făina se cerne deasupra și se amestecă din nou toate ingredientele astfel încât să se formeze un aluat omogen și nelipicios
- Aluatul obținut se lasă la rece pentru circa 20-30 de minute
- Ulterior, aluatul se împarte în două părți egale, una dintre acestea fiind întinsă într-o tavă tapată cu hârtie de copt
- Compoziția de dovleac se întinde uniform în tavă, iar apoi se pune deasupra cea de-a doua foaie de aluat
- Marginile în exces se taie frumos cu ajutorul unui cuțit ca tava să meargă la cuptor, dar nu înainte de a fi înțepată deasupra cu furculița
- Plăcinta trebuie să stea la cuptorul preîncălzit aproximativ 40 de minute sau până când se rumenește frumos deasupra
- Plăcinta cu dovleac nu se taie imediat, ci se lasă să se răcească complet pentru a putea fi porționată
- Se poate pudra cu zahăr vanilat sau se servește simplă. Poftă bună!