News

„Cea mai importantă desfășurare de trupe de la încheiere Războiului Rece”. Secretarul general al NATO despre exercițiile militare ale Rusiei în Belarus

Secretarul general al NATO atrage atenția asupra faptului că manevrele militare rusești din Belarus sunt cele mai mari din zonă de la finalul Războiului Rece.
03.02.2022 | 16:53
Cea mai importanta desfasurare de trupe de la incheiere Razboiului Rece Secretarul general al NATO despre exercitiile militare ale Rusiei in Belarus
ADVERTISEMENT

NATO a dat publicității informații conform cărora Federația Rusă a trimite din ce în ce mai mulți soldați în Belarus. Exercițiile militare comune ale celor două state sunt programate până pe 20 februarie.

“În ultimele zile, am văzut o mișcare semnificativă a forțelor militare ruse în Belarus”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Experții militari sunt de părere că exercițiile militare din Belarus, la care vor participa peste 30.000 de militari, oferă Rusiei oportunitatea de a-și crește numărul de trupe din apropierea Ucrainei, data aceasta dintre frontiera nordică.

Oficialii Federației Rusiei se apără și explică că acest exercițiu militar reprezintă o formă de pregătire în fața unei agresiuni externe. În declarațiile de presă nu au fost făcute publice detalii despre numărul trupelor care vor lua parte la această misiune, dar a fost atrasă atenția că ele se vor retrage.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a comentat situația și a explicat că manevrele militare ale Rusiei din acest moment sunt cele mai mari de la încheierea Războiului Rece.

“Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400”, a explicat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO a mai atras atenția asupra faptului că în aceste exerciții militare Rusia prezintă o “gamă extinsă de capacități militare moderne”. El face trimitere la rachetele Iskander, care pot fi adaptate pentru a transporta armament convențional, dar și focoase nucleare.

Relocările de trupe, tactică comună a Rusiei și a NATO

Autoritățile de la Kremlin au transmis recent că decizia Casei Albe de a trimite 3.000 de noi soldați în bazele americane din România și Polonia reprezintă o modalitate de inflamare a tensiunilor.

ADVERTISEMENT

În replică, Pentagonul a transmis că această decizie reprezintă un “semnal puternic” pentru Putin și întreaga lumea legat de implicarea SUA și a aliaților săi în NATO.

În contextul tensiunilor din estul Ucrainei, a început să se facă simțită și implicarea Turciei, președintele acestei țări având programată o vizită oficială la Kiev.

Erdogan s-a oferit să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina, dar, după cum arată informațiile care au ajuns în presă, urmează să semneze un acord de producere a unor drone pe teritoriul ucrainian. Trebuie precizat că autoritățile de la Kiev au folosit deja astfel de echipamente împotriva rebelilor din est.

ADVERTISEMENT
Tags: