News

Legende vânătorești cu Nicolae Ceaușescu! Colecția de arme a fostului dictator este expusă la Muzeul Militar din București

19.09.2019 | 16:02
Ceaușescu era pasionat de vânătoare. Colecția sa de arme este expusă la un muzeu din București *foto: libertatea.ro

Printre pasiunile pe care le-a avut fostul lider al României, Nicolae Ceaușescu, una dintre cele mai îndrăgite a fost vânatul. Astfel, fostul dictator a adunat de-a lungul anilor o colecție importantă de arme de vânătoare, iar multe dintre ele au fost primite sub forma unor cadouri de la alte personalități politice. Cu toate acestea, cadourile rămâneau în vitrină, întrucât Ceaușescu avea propriile sale arme cu care mergea la vânătoare.

Nicolae Ceaușescu și pasiunea pentru vânătoare

Neculai Șelaru, directorul general al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, susține că Ceaușescu eraun vânător foarte bun: „El fusese militar și era un ochitor foarte bun, iar un trăgător bun folosește doar arma pe care o cunoaște. Utiliza câteva arme la vânătoare, șase din câte știu eu. Le ținea în Primăverii sau în Scroviștea, nu știu exact, doar despre muniție știu că era depozitată la Scroviștea”, a spus Șelaru, pentru Libertatea.ro.

Una dintre legendele vânătorești spune că Nicolae Ceaușescu ar fi ucis cel mai mare urs din România. Animalul ar fi fost crescut în captivitate și ar fi fost hrănit astfel încât să ajungă mai mare decât ursul pe care îl doborâse liderul iugoslav Iosif Broz „Tito”. De asemenea, potrivit mărturiilor, ultima vânătoare la care a participat Nicolae Ceaușescu a avut loc pe 10 decembrie 1989, în pădurea Ogarca, din cadrul Ocolului Silvic Ghimpați. Cu această ocazie au fost lansați în bătaia puști 3.000 de fazani.

Ceaușescu era pasionat de vânătoare. Colecția sa de arme este expusă la un muzeu din București
Ceaușescu era pasionat de vânătoare. Colecția sa de arme este expusă la un muzeu din București *foto: libertatea.ro

Colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu poate fi văzută în București

În calitate de conducător al României, Ceaușescu a adunat o colecție de arme impresionată. Printre cei i-au făcut astfel de cadouri sunt Leonid Brejnev, liderul Uniunii Sovietice, Iosip Broz Tito, liderul comunist al Iugoslaviei, dar și Regina Elisabeta a Marii Britanii. 18 dintre acestte arme au ajuns să fie expuse la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”. „Armele primite cadou, care nu erau doar 18, avea un număr cel puțin dublu, le ținea expuse la Muzeul Național de Istorie. În 1990, armele lui Ceaușescu au fost declarate corpuri delicte și au fost depozitate o parte la Inspectoratul General la Poliției, iar altă parte la Ministerul Apărării. Multe au dispărut ulterior”, a mai povestit Neculai Șelaru.

Interesant este că una dintre cele 18 arme nu este de vânătoare. În 1973, Nicolae Ceaușescu a primit un pistol din partea firmei americane Colt, când compania a sărbătorit centenarul revolverului care a făcut-o celebră în lume.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri