Fotbal intern

Cel mai controversat derby Steaua – Dinamo! Finala Cupei României din 1988, decisă la masa verde

11.11.2018 | 15:14
Cel mai controversat derby Steaua - Dinamo finala Cupei României din 1988

Steaua și Dinamo au oferit de-a lungul anilor derby-uri de care suporterii își amintesc cu nostalgie, au dat goluri care au făcut tribunele să vibreze, au născut pasiuni și rivalități care cu greu se mai trăiesc în prezent, într-un fotbal în care spectacolul aproape că nu mai există, stadioanele sunt aproape goale, iar multe echipe de tradiție și-au “mutat” derby-urile în ligile inferioare. Există însă și un meci Steaua – Dinamo care a avut un final controversat și pe care, cel mai probabil, cei mai mulți dintre steliști au vrut să îl uite: finala Cupei României din 1988.

Partida s-a jucat pe stadionul “23 August”, în fața a 45.000 de spectatori. Steaua era campioana României și încă juca cu tăria dată de câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu doar doi ani în urmă, iar Dinamo dorea să termine sezonul cu un trofeu în vitrină. Cele două echipe au jucat spectaculos, așa cum își obișnuiseră fanii în ultimii ani, iar Marius Lăcătuș a deschis scorul pentru Steaua în minutul 27. Egalarea a venit prin Florin Răducioiu, care la vârsta de 18 ani a marcat cu doar 3 minute înainte de final. Au urmat apoi scene pe care nimeni nu și le imagina într-un derby.

Steaua a câștigat Cupa la masa verde, Dinamo a refuzat trofeul după Revoluție

Steliștii au mai înscris o dată în minutul 90 prin Gabi Balint, după o centrare a lui Hagi respinsă greșit de Moraru, însă golul a fost anulat pe motiv de offisde. Conducerea clubului roș-albastru a decis ca echipa să fie retrasă de pe teren, la scorul de 1-1, iar câștigătoarea trofeului avea să fie anunțată a doua zi în ziarul Sportul, după ce o comisie care s-a întrunit după meci a decis că golul lui Balint a fost valabil.

Steaua a primit trofeul Cupei României, ediția 1988, iar dinamoviștii au contestat îndelung decizia oficialilor din fotbalul românesc. După Revoluție, clubul a decis să dea trofeul celor de la Dinamo, însă oficialii din Ștefan cel Mare l-au refuzat.

Steaua – Dinamo 1-1, 2-1 la masa verde

Spectatori: 45.000

Steaua: Liliac – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu – T. Stoica, Gh. Popescu, Bălan, Hagi – Lăcătuş, Piţurcă (Balint ’52)

Dinamo: Moraru – Mihăilescu (Movilă ’45), Rednic, Andone, Varga – Lupu, Lupescu, Mateuţ, Orac (Răducioiu ’82) – Vaişcovici, Cămătaru

Arbitri: R. Petrescu, G. Ionescu, Gh. Constantin