News

Ceremonie de Ziua Marinei, la Constanța. Mesajele transmise de președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Update

Marți, 15 august, la Constanța are loc o ceremonie organizată de Ziua Marinei. Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au luat parte la eveniment.
15.08.2023 | 11:10
Ceremonie de Ziua Marinei la Constanta Mesajele transmise de presedintele Klaus Iohannis si premierul Marcel Ciolacu Update
Ziua Marinei 2023: cei mai importanți oameni din stat, printre care președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu, prezenți la Constanța. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
15-08-2023
08:19

Marcel Ciolacu: "Apele Dunării şi ale Mării Negre sunt mai sigure datorită marinarilor români"

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în discursul său de Ziua Marinei că Forțele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul NATO.

“Aş vrea să-i salut pe toţi marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine şi mult succes în activitatea dumneavoastră! La mulţi ani în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanţa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificaţie simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre şi la gurile Dunării, locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigaţie dinspre Orient către inima Europei.

În ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privinţa poziţiei geostrategice esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică din care facem parte!”, a spus Marcel Ciolacu, în discursul său.

El a subliniat că, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare.

“Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă, ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea de fapt a Flancului Estic al Alianţei”, a mai spus Ciolacu, în discursul său.

El a mai arătat că, în calitate de premier, are datoria de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române. “În toate aceste aspecte, Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic. De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni”, a mai spus Ciolacu.

De asemenea, şeful Guvernului spune că apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure datorită marinarilor români.

“Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităţilor şi misiunilor pe care le îndepliniţi cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România şi întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică şi socială. Iar pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetăţean al acestei ţări, vă felicit, vă respect şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut! “La mulţi ani!” şi mult succes în continuare!”, a mai spus Ciolacu.

15-08-2023
07:42

Klaus Iohannis, discurs cu ocazia Zilei Marinei: ”E un prilej să înțelegem din nou cât de puternici putem fi împreună”

Președintele Klaus Iohannis, prezent la Constanța cu ocazia Zilei Marinei Române, a susținut o alocuțiune în fața asistenței. Acesta a subliniat importanța acestei zile.

Marinarii români, sărbătoriți în această zi, au fost în centrul atenției. Președintele i-a felicitat pentru devotament și curaj în aceste vremuri complicate pentru securitatea Europei.

Ziua de 15 august a devenit, iată, un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun.

Dragi marinari. Aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii.

Profesia dumneavoastră vă definește ca oameni care au ales un mod de viață presărat cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții pe măsură.

Gândurile noastre de prețuire și gratitudine se îndreaptă astăzi și către cei care și-au dedicat viața și au făcut suprema jertfă sub pavilionul național. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor și oceanelor”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a adus aminte și de situația complicată în care se află România, cu un război la graniță. El și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, stat invadat de Rusia.

”Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.

Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional.

Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.

România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.

Militarii români și Aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate. Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO.

Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.

Am consolidat securitatea României și vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înființat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu și permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, pe termen lung.

România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.

În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate.

Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei.

Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.

În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă participă, marți, la Ziua Marinei, un eveniment care are loc anual la Constanța. Mii de oameni sunt așteptați să asiste la aceste festivități.

Ziua Marinei 2023: cei mai importanți oameni din stat, printre care președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu, prezenți la Constanța

Marți, 15 august, la Constanța sunt așteptați cei mai importanți oameni din statul român. În fiecare an, la mijlocul acestei luni, este marcată Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor.

ADVERTISEMENT

La festivitățile de la malul Mării Negre vor participa președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, șeful Senatului Nicolae Ciucă şi ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Pentru liderul de la Cotroceni, apariția publică de marți este prima după o pauză de aproape o lună. Conform site-ului Administrației Prezidențiale, ultima sa ieșire în public a avut loc pe 19 iulie. A participat atunci la ceremonie de depunere a jurământului de învestitură a ministrului muncii și solidarității sociale și a ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse.

ADVERTISEMENT

Programul evenimentelor de Ziua Marinei Române 2023

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor militari români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, patroana Marinei Române. La acea dată, serbarea oficială a avut loc pe crucișătorul Elisabeta, primul crucișător al marinei.

De-a lungul anilor, Ziua Marinei s-a evidențiat ca o sărbătoare civilă şi militară. Ea este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări. Nu lipsesc ceremoniile militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

ADVERTISEMENT

În 2023, festivitatea debutează cu câteva minute înainte de ora 10.00. Are loc atunci primirea oficialilor. Ea este urmată de ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.

Spectacol cu drone de Ziua Marinei

După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

ADVERTISEMENT

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale Vânjosul, Vârtosul și Voinicul, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală ”Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști”, anunță MApN.

La orele serii are loc retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Tot atunci, formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert.

ADVERTISEMENT
Ion Țiriac ar fi internat la un spital din Viena. Care ar fi...
Ion Țiriac ar fi internat la un spital din Viena. Care ar fi starea de sănătate a miliardarului român
Legi cu iz electoral, promovate pe agenda Parlamentului pe final de mandat. Proiectul...
Legi cu iz electoral, promovate pe agenda Parlamentului pe final de mandat. Proiectul legislativ promovat de Vlad Piedone
Andreea Bălan, pe aceeași scenă cu tatăl ei! Cum se simte Săndel Bălan...
Andreea Bălan, pe aceeași scenă cu tatăl ei! Cum se simte Săndel Bălan și cu ce se mai ocupă: “Analizele sunt bune”. Exclusiv
COVID-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și decese...
COVID-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și decese timp de trei ani după infecție
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta...
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta soție a milionarului a făcut asta!
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu...
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Bucătarul lui Traian Băsescu a ajuns să lucreze pentru fiica lui Dan Voiculescu....
Bucătarul lui Traian Băsescu a ajuns să lucreze pentru fiica lui Dan Voiculescu. ”Secretul” din trust: ”Președintele era de nota 10”
Jupiter retrograd! Avertismentele lansate de Camelia Pătrășcanu pentru fiecare zodie
Jupiter retrograd! Avertismentele lansate de Camelia Pătrășcanu pentru fiecare zodie
Cine este Paul Neagu, antrenorul acuzat de DIICOT că a obligat sportive să...
Cine este Paul Neagu, antrenorul acuzat de DIICOT că a obligat sportive să se prostitueze. Se laudă cu prietenia Prințului Albert al II-lea de Monaco
Schema Nordis. Prima reacție a Cameliei Potec după ce a fost acuzată că...
Schema Nordis. Prima reacție a Cameliei Potec după ce a fost acuzată că făcea reclamă colosului imobiliar: „Confirm că am investit acolo”. Exclusiv
Culisele relației Simion-Becali. De ce a lipsit latifundiarul de la nuntă
Culisele relației Simion-Becali. De ce a lipsit latifundiarul de la nuntă
Florin Piersic l-a certat pe Valeriu Gheorghiță pentru că s-a căsătorit cu Monica...
Florin Piersic l-a certat pe Valeriu Gheorghiță pentru că s-a căsătorit cu Monica Bîrlădeanu: „N-a avut și el altă treabă decât să se însoare”
CUTREMUR în POLITICĂ! PNL a DECIS de URGENȚĂ
CUTREMUR în POLITICĂ! PNL a DECIS de URGENȚĂ
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru...
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului...
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”