Sport

Premieră la Campionatul Mondial al cluburilor din Emiratele Arabe! Chelsea va fi supusă unui experiment din partea FIFA

Echipa engleză Chelsea, deținătoarea Champions League, va participa la Campionatul Mondial al cluburilor, în Emiratele Arabe, iar FIFA vrea să facă un experiment la competiția care începe joi, 3 februarie.
02.02.2022 | 20:44
Premiera la Campionatul Mondial al cluburilor din Emiratele Arabe Chelsea va fi supusa unui experiment din partea FIFA
Chelsea va deveni prima echipă din Premier League care va beneficia de arbitraj din partea unor roboți. Sursa foto: UEFA Champions League twitter
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial al cluburilor va avea loc în Emiratele Arabe, începând de joi, 3 februarie. La startul competiției se vor alinia 7 echipe, inclusiv Chelsea, deținătoarea Champions League, care va juca direct în semifinale, pe 9 februarie.

Chelsea va fi supusă unui experiment la Campionatul Mondial al cluburilor

Cu această ocazie, Chelsea va deveni prima echipă din Premier League care va beneficia de arbitraj din partea unor roboți, care vor lua deciziile legate de ofsaid. Sistemul a fost testat cu succes la Cupa Arabiei, care a avut loc între 30 noiembrie și 18 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

https://twitter.com/JacksonStamford/status/1488524553676546058

Sistemul folosește până la 12 camere video instalate pe acoperișul arenei pentru a surprinde mișcarea tuturor jucătorilor și a mingii. Concret, pentru fiecare jucător va fi alcătuit un „schelet animat”, alcătuit din 29 de puncte, iar poziția lui pe teren poate fi evaluată de 50 de ori pe secundă, informează thesun.co.uk.

Dacă un jucător se află în poziție de ofsaid, sistemul de urmărire alertează operatorul VAR în decurs de o jumătate de secundă. Ulterior, mesajul este trimis arbitrului, care poate decide sau nu dacă respectivul fotbalist influențează sau nu jocul.

ADVERTISEMENT

Noul sistem, conceput cu ajutorul mai multor companii de tehnologie, va pune capăt procesului prelungit de așteptare ca liniile să fie trasate pe ecran. De asemenea, ar opri instrucțiunile actuale date asistenților de a nu semnala instantaneu pozițiile de ofsaid.

Johannes Holzmuller, directorul FIFA de tehnologie și inovare a fotbalului, a explicat cum se va aplica noua tehnologie. „Când mingea este în joc, un software trimite în timp real un semnal către VAR.

ADVERTISEMENT

Va exista un asistent VAR care va procesa datele despre ofsaid și-l poate ajuta pe arbitrul de centru să stabilească dacă jucătorul considerat a fi în ofsaid influențează jocul, astfel încât să poată valida și confirma rapid decizia”, a declarat Johannes Holzmuller.

Chelsea își va afla adversara din semifinalele Campionatului Mondial al cluburilor pe 6 februarie

Deținătoarea Champions League, Chelsea, intră în competiție în faza semifinalelor, pe 9 februarie, la ora 18:30 a României. La competiție mai participă Palmeiras (campioana CONMEBOL), Al Hilal (deținătoarea AFC Champions League), Al Alhy (deținătoarea CAF Champions League), Monterrey (campioana CONCACAF), Auckland City (nominalizată de Zona Oceaniei) și Al Jazira (campioana UAE Pro League).

ADVERTISEMENT

Primul meci al competiției este cel dintre Al Jazira și Auckland City, programat joi, 3 februarie, de la ora 18:30 a României. Pe 5 februarie, de la aceeași oră se joacă partida dintre Al Ahly și Monterrey, iar pe 6 februarie, tot de la 18:30, are loc meciul dintre Al Hilal și Al Jazira sau Auckland City.

Prima semifinală are loc pe 8 februarie, de la 18:30, între Palmeiras și Al Ahly sau Monterrey, iar a doua se joacă 9 februarie, de la aceeași oră, între Chelsea și învingătoarea partidei din 6 februarie. În aceeași zi au loc și meciurile de clasament.

Finala competiției este programată pe 12 februarie, de la ora 18:30, pe Mohammed bin Zayed Stadium din Abu Dhabi.

FIFA are de gând să dea undă verde ca sistemul cu arbitraj din partea unor roboți să fie implementat la Campionatul Mondial 2022 din Qatar, care va avea loc între 21 noiembrie și 18 decembrie.

ADVERTISEMENT