News

China, acuzată că şterge documente cu privire la originea coronavirusului. Ce au de ascuns chinezii?

13.04.2020 | 17:41
China acuzata ca sterge documente cu privire la originea coronavirusului Ce au de ascuns chinezii
ADVERTISEMENT

Guvernul din China pare să cenzureze cercetătorii care vor să afle originile COVID-19. Oamenii de știință sub obligați să accepte supervizarea Ministerului Științei și Tehnologiei din China.

China, acuzată că mușamalizează cazul coronavirus

Conform unei pagini aparținând site-ului Universității din China, ulterior ștearsă, oamenilor de știință li se impune ca studiile să le fie aprobate de către reprezentanții ministerului.

ADVERTISEMENT

Cu toate că pagina a fost ștearsă, varianta cache a rămas on-line și a fost analizată de către jurnaliștii de la newsweek.com.

„Lucrările de specialitate ce fac referire la originile noului coronavirus trebuie să fie revizuite de către un comitet al facultății înainte de a fi publicate. Comitetul va stabili dacă informațiile incluse în lucrare sunt autentice și demne de a fi publicate. Următorul pas, lucrarea va fi transmisă către Minister și va fi revizuită pentru a fi aprobată pentru publicare”, ar fi indicațiile transmise de chinezi oamenilor de știință.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții ambasadei chineze în SUA nu au dorit să comenteze situația, conform jurnaliștilor americani.

China este acuzată în dese rânduri de occidentali că ar fi la originea pandemiei de coronavirus. Unii susțin că virusul ar fi fost inventat în laborator, alții pur și simplu critică guvernul chinez pentru că nu a fost transparent în transmiterea de informații în momentul în care a izbucnit pandemia și a ascuns numărul real al îmbolnăviților.

ADVERTISEMENT

De altfel, mai mulți oameni de știință chinezi s-ar fi plâns că munca le este cenzurată, pentru că guvernul chinez nu vrea ca adevărul, oricare ar fi el, să iasă la iveală.

Chinezii, la rândul lor, i-au acuzat pe americani că ar fi „inventat” în laborator SARS-COV-2 și l-au răspândit în China. Ulterior, oficialii chinezi au renunțat la acest tip de discurs conspiraționist, însă confuzia în rândul oamenilor este extrem de mare.

ADVERTISEMENT

Lumea știinițifică e, la rândul ei, împărțită. Unii cercetători sunt 100% siguri că coronavirusul din Wuhan a fost creat de om într-un laborator și apoi răspândit în rândul populației, în timp ce alți oameni de știință explică că acest lucru e imposibil din punct de vedere științific.

ADVERTISEMENT