News

Chinezii au testat cu succes un vaccin anti-Covid, pe animale. Urmează testele pe oameni

10.06.2020 | 19:32
Chinezii au testat cu succes un vaccin antiCovid pe animale Urmeaza testele pe oameni
ADVERTISEMENT

Un vaccin anti-Covid dezvoltat de chinezi a arătat semne „promițătoare” în faza testării pe animale. Maimuțele vaccinate au dezvoltat anticorpi și nu au manifestat efecte secundare, astfel că specialiștii vor testa vaccinul și pe oameni.

Un vaccin anti-Covid a fost testat cu succes pe animale, de către specialiștii chinezi

1.000 de persoane se pregătesc, așadar, să primească vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de chinezi, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Vaccinul, botezat BBIBP-CorV, a fost testat cu succes și pe șobolani, porcușori de Guineea și iepuri, conform unui studiu publicat în jurnalul medical Cell.

Aceste rezultate susțin evaluarea vaccinului BBIBP-CorV în următoarea fază a testelor clinice”, au explicat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Vaccinul BBIBP-CorV a fost dezvoltat de Institutul de Produse Biologice din Beijing, afiliat la grupul farmaceutic chinezesc Sinopharm. Este doar unul dintre cele cinci teste clinice dezvoltate pe oameni în această perioadă.

În total, la nivel mondial, peste 100 de vaccinuri se află în diferite faze de dezvoltare. Companiile AstraZeneca, Pfizer, BioNtech, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Sanofi și CanSino Biologics au făcut progrese semnificative momentan.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că a generat un răspuns imunologic la animale, vaccinul BBIBP-CorV nu a creat un număr exagerat de anticorpi, care ar fi putut să ampllifice materialul genetic viral.

Cu toate acestea, cercetătorii nu garantează că vaccinul va funcționa în cazul oamenilor, însă chinezii sunt optimiști.

ADVERTISEMENT

Pentru dezvoltarea acestui vaccin, compania Sinopharm a investit 141.40 milioane de dolari. Între timp, alte proiecte cu peste 2.000 de subiecți implicați sunt în derulare, totul pentru a dezvolta un vaccin anti-Covid în timp util.

Între timp, până când un vaccin va fi dezvoltat, Organizația Mondială a Sănătății vrea să se asigure că un astfel de vaccin va fi disponibil pentru toată lumea, la un preț accesibil.

Reprezentanții OMS se tem că unele companii farmaceutice vor încerca să profite de pe urma dezvoltării vaccinului pentru a se îmbogăți.

Un vaccin împotriva COVID-19 trebuie privit ca un bun public global, un vaccin pentru oameni”, a explicat și Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

ADVERTISEMENT