CHINUL lui Rafa Nadal! Cît mai rezistă accidentărilor?

Rafael Nadal a revenit la începutul acestui an după o accidentare la încheietură, care l-a ţinut departe de teren mai bine de 6 luni. Turneul de la Australian Open a debutat foarte bine pentru...
21.01.2015 | 19:53
CHINUL lui Rafa Nadal Cit mai rezista accidentarilor

Rafael Nadal a revenit la începutul acestui an după o accidentare la încheietură, care l-a ţinut departe de teren mai bine de 6 luni. Turneul de la Australian Open a debutat foarte bine pentru Nadal, care a arătat o formă bună cu Ioujnîi în primul tur, însă turul secund împotriva lui Tom Smyczek (112 ATP) a scos la iveală noi probleme ale spaniolului. 

Nadal a cîştigat cu mari emoţii meciul cu Smyczek după mai bine de 3 ore de joc şi 5 seturi disputate (6-2, 3-6, 6-7, 6-3, 7-5). Nadal a fost epuizat la finalul meciului, acuzînd în timpul întîlnirii probleme stomacale, fizioterapeutul fiind chemat de spaniol de mai multe ori în timpul meciului.

na

Cariera lui Nadal este pusă în pericol de accidentările tot mai dese pe care le suferă campionul spaniol. Specialiştii se întreabă dacă problemele la spate, la încheietură sau la genunchi nu îi vor aduce o retragere timpurie din activitate.

Culturistul

Rafa Nadal a explodat în lumea mare a tenisului în anul 2001 cînd avea doar 16 ani. Fizicul impresionant al spaniolului, stilul agresiv, loviturile năpraznice şi alergarea de atlet îi faceau pe mulţi să se întrebe cît timp poate rezista acest băiat la un asemenea ritm.

rafa nadal

A rezistat. Mult timp, Rafa Nadal era considerat un etalon în circuitul ATP în ceea ce priveşte deplasarea în teren şi rezistenţa fizică în meciurile mari din turneele de Grand Slam. Stilul său era mulat pentru zgură, suprafaţă care i-a adus cele mai mari succese. În 2005 a cîştigat Roland Garros, la doar 19 de ani, primul său turneu de Grand Slam.

Performanţe uluitoare

După ce a cîştigat turneul de elită pe zgură în anul 2005 şi s-a încoronat rege al acestei suprafeţe fiind rareori învins pe suprafaţa roşie, Nadal a reuşit să fie competitiv şi pe celelalte suprafeţe.

na3434

Fără să aibă un serviciu foarte puternic, dar care compensează printr-un efect înşelător, Rafa Nadal a început să domine şi pe celelalte suprafeţe. Avînd un ritm ameţitor pentru ceilalţi jucători din circuit, Nadal a reuşit să cîştige pînă la 28 de ani, 64 de titluri dintre care 14 au fost de Grand Slam.

na22324

A cîştigat de 9 ori la Roland Garros, are cîte două victorii la Wimbledon şi US Open şi o victorie la Australian Open. Este de 4 ori cîştigător al Cupei Davis, campion olimpic la simplu în 2008 la Beijing şi are 27 de turnee Masters 1000 în palmares.

Nota de plată

Performanţele uluitoare ale lui Rafa Nadal care zburda pe terenurile de tenis au avut şi un cost. Chiar dacă are doar 28 de ani, accidentările încep să îl macine pe spaniol, fiind tot mai dese pauzele lui Rafa de la turnee.

(FOTO: Stilul agresiv al lui Nadal lasă urme după fiecare meci)

a

Picioarele sînt slăbite de accidentările la gleznă, la genunchi sau la tendon de-a lungul timpului. Problema pentru Nadal e că accidentările s-au mutat şi în partea superioară a corpului.

rafael-nadal-australian-open-final-back-injury-tears-1

Spaniolul a suferit în urmă cu mai bine de un an o accidentare destul de serioasă la spate, care l-a chinuit destul de mult de-a lungul sezonului. A încercat chiar şi un tratament revoluţionar, cu celule stem pentru a se trata.

Ultima dintre accidentări a fost la încheietura mîinii drepte, culmea, Nadal fiind stîngaci. Accidentarea a fost însă serioasă şi avînd în vedere că reverul spaniolului este lovit cu două mîini, nu putea să evolueze. Accidentarea la încheietură l-a ţinut departe de teren din luna iulie pînă în ianuarie acest an.

tumblr_nai843DUZv1rge74zo1_500

Cît să menţină ritmul?

Stilul de joc al lui Nadal este unul de mare angajament şi consum fizic. După fiecare accidentare, Rafa a reuşit să revină la cel mai înalt nivel, însă cu cît sînt mai dese problemele, cu atît mai dificilă pare revenirea.

Rafa Nadal pare că a revenit în mare formă la Australian Open, demonstrînd o mare poftă de joc în primul tur cu rusul Mikhail Ioujnîi. În turul secund însă, Nadal pare mai “uman” ca niciodată, fiind afectat de căldură, de problemele stomacale şi cine ştie ce probleme o mai fi avînd.

Spaniolul continuă în turneu după sperietura trasă în faţa lui Tim Smyczek, jucător de nivel modest, care l-a chinuit timp de 5 seturi şi care l-a făcut să exclame: “A fost cel mai greu meci din viaţa mea!”. În următorul tur, Rafael Nadal joacă împotriva israelianul Dudi Sella, meci care nu ar trebui să îi pună probleme spaniolului.

nadaaaaal