FANATIK.RO i-a făcut o vizită lui Christoph Daum acasă la el, în oraşul Koln. Fostul selecţioner al naţionalei României a fost bucuros de oaspeţi şi încă de la prima discuţie telefonică a acceptat dialogul.
Nu doar că a acceptat, dar ne-a şi aşteptat. După un drum de aproape 200 de kilometri între Trier, oraş în care România a câştigat la pas grupa de la CM de handbal şi Koln, reşedinţa fostului selecţioner, Daum s-a oferit să ne întâmpine la gară.
Nici nu am apucat să ne salutăm că fostul selecţioner al României a fost asaltat de fani pentru poze. Şi-a cerut scuze, apoi şi-a făcut fotografii cu fiecare dintre doritori. În primele minute, Daum parcă era un ghid pentru noi în Koln. „Splendidă catedrala de aici. Construcţia a fost începută încă din anii 1200” , spunea când treceam pe lângă somptuoasa clădire. La fiecare pas, fostul selecţioner a fost abordat pentru poze şi le-a răspuns cu amabilitate tuturor.
Îmbrăcat elegant, la costum, Daum a propus ca loc de discuţie o cafenea din apropierea catedralei. Nu am putut să nu remarc că de fiecare dată când vorbea de naţională avea o urmă de regret, ca şi cum ar fi lăsat lucrurile neterminate.
Au trecut două luni de când aţi plecat de pe banca naţionalei României. Cu ce vă ocupaţi acum, domnule Daum?
– Am foarte multe invitaţii. Să ţin cursuri pentru anumite federaţii de fotbal, să particip la emisiuni sportive televizate, la evenimentele de caritate. Când eşti fără job, toată lumea crede că eşti mereu liber şi este foarte dificil să refuz astfel de evenimente, dar este o onoare să iau parte la ele.
Aş vrea să luăm lucrurile în ordine cronologică. Cum aţi ajuns selecţionerul României? Cine v-a contactat?
– Am primit un telefon după ultimul meci al României, de la Euro 2016, cred că era într-o marţi sau miercuri (n.r. – este întrerupt de un admirator, fan al lui Beşiktaş Istanbul, rivala echipei la care a avut cele mai bune rezultate din Turcia, Fenerbahce). După ce a făcut poza cu fanul, fostul selecţioner a făcut o remarcă interesantă: „Vedeţi, este o diferenţă faţă de România. Aici sunt respectat, în România no respect”. Şi după câteva secunde de pauză în care a plecat admiratorul, ne-am întors la interviu:
Vorbind despre respect şi mentalitate, ce ar trebui să se schimbe în mentalitatea românilor şi a oamenilor de fotbal pentru a avea succes?
– Nu ştiu dacă sunt eu în măsură să dau sfaturi, tot ce ştiu este că e important să aveţi răbdare, să aveţi o viziune pe termen lung. Voi vreţi să aveţi totul pe loc. Uneori, trebuie să ai răbdare, să crezi în procesul de reconstrucţie, să crezi într-un viitor mai bun şi să munceşti pentru asta. Nu să te aştepţi la rezultate şi succese imediate. Pentru a avea succes, uneori trebuie să munceşti mai mult şi să ai răbdare. De aceea, acestea sunt lucrurile pe care eu le cer. Nu este tipic doar pentru România. Nu, nu. Găseşti aceste metehne şi în alte locuri. Şi în Europa Occidentală se întâmplă.
Să ne întoarcem la discuţia cu numirea la naţională. Au fost informaţii conform cărora aţi fost numit selecţioner după o discuţie la terasă? La fel cum stăm noi acum, la o cafea.
– Nu vreau să discut aceste prostioare amuzante. Cred că este foarte serioasă conducerea Federaţiei Române de Fotbal. Sunt câţiva oameni de acolo care sunt foarte apropiaţi de unii jurnalişti. Este problema lor, nu problema mea. Primul contact a fost prin telefon când am avut o discuţie foarte serioasă. Apoi, următorul pas a fost să avem o întâlnire privată. Şi această întâlnire am avut-o în Viena şi, bineînţeles, discuţia a avut loc la o terasă. Arată-mi tu oraşe fără terasă. Şi am acceptat oferta.
Ce obiective aveaţi în minte în momentul în care aţi acceptat?
– Am acceptat să fiu selecţionerul României pentru că am un respect mare pentru ţara voastră. Voiam şi credeam că pot să creez o echipă puternică, într-un timp scurt, dar nu ştiam situaţia fotbalului românesc. Nu ştiam că nu există academii de fotbal bune, în afară de cea a lui Hagi. El munceşte foarte strict pe dezvoltarea tinerilor, alte cluburi… poate un pic Dinamo şi Craiova, care utilizează câţiva jucători din academie şi care, sunt foarte importanţi pentru viitor.
Aţi avut mari speranţe…
– Da. Credeam că voi găsi mai multe talente, o organizare mai bună pentru echipele de tineret, o infrastructură bună şi antrenori care chiar pot să îi înveţe şi să îi antreneze pe tinerii fotbalişti într-un mod foarte pozitiv. Am avut mari speranţe.
Răzvan Burleanu a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai dumneavoastră. Care a fost momentul în care aţi pierdut susţinerea preşedintelui?
– Tot timpul am avut o relaţie extraordinară cu Răzvan Burleanu. Am fost mereu foarte apropiaţi, dar i-am spus că vin alegerile anul viitor. Şi se ştie că sunt diferite grupuri care vor să preia Federaţia Română de Fotbal. El spunea că vom rămâne împreună, dar eu i-am spus că ar fi dificil să fie reales în acest caz. I-am spus:
Dumneavoastră aţi venit cu ideea de a renunţa la postul de selecţioner, pentru a-l proteja pe Răzvan Burleanu?
– Nu vreau să fac un caz din asta. Şi nu am făcut-o să îl protejez. Am discutat foarte deschis despre cum trebuie să continue această colaborare. Sunt într-o relaţie foarte bună cu domnul Burleanu şi acum.
Doar pentru a clarifica. S-a spus că Burleanu v-a trădat…
– Never ever. A fost mereu critic, a fost dezamăgit că nu am avut rezultate mai bune, dar tot timpul a acordat respect. Este foarte important ca Răzvan Burleanu să rămână acolo. El poate avea un impact pozitiv asupra societăţii din funcţia de preşedinte FRF.
Credeţi că va câştiga un nou mandat?
– Sper că da. Dacă ar fi cineva din opoziţie, Federaţia Română de Fotbal ar regresa spre perioada medievală. I-ar interesa beneficiile personale. Pe Răzvan nu l-a interesat beneficiul personal, dar alţii vor să pună mâna pe putere şi se gândesc cum ar putea face un business mai bun şi cum ar putea profita pe plan personal mai mult. Răzvan Burleanu se gândeşte la societate. Sper ca el să aibă un impact important asupra societăţii româneşti.
Spuneaţi de presiunea aducerii unui selecţioner român. Credeţi că românii sunt xenofobi când vine vorba de numirea unui antrenor străin?
– Nu, nu cred asta. România este o ţară foarte deschisă şi aveţi atâtea grupuri diferite. Nu, este o ţară deschisă. Dar este o preocupare mare în ceea ce priveşte fotbalul. Ei încă au încredere în „Generaţia de Aur”. Nu cred că e vorba de neîncredere, ci de faptul că sunt foarte încrezători în „Generaţia de Aur”, în Hagi şi ceilalţi.
Dar noul selecţioner nu este din „Generaţia de Aur”…
– Nu, dar este legat de această generaţie. E mai tânăr, aveţi dreptate. Cosmin Contra nu aparţine acestei generaţii, dar a jucat în ţări străine la echipe foarte mari. A avut succes, are un mare respect din partea publicului. Dacă un român joacă în Spania, Italia sau Anglia, fanii sunt foarte mândri pentru că se identifică alături de aceste persoane, cum este Cosmin Contra. Este foarte important să se identifice cu el.
Cum este echipa naţională în mandatul lui Cosmin Contra? S-a schimbat ceva?
– Un mare avantaj este că nu are nevoie de traducere. Cred că are o relaţie foarte apropiată cu jucătorii. Eu am ţinut puţin… distanţa, dar modul în care Cosmin Contra lucrează cu jucătorii este foarte bun.
Regretaţi că aţi acceptat postul de selecţioner al României?
– Niciodată. A fost o decizie bună. Am stat 16 luni în Bucureşti şi am învăţat multe despre ţara voastră, cultura şi fotbalul românesc. Am acum o imagine mult mai clară decât în urmă cu un an şi jumătate. Mi-ar fi mai uşor acum să preiau naţionala pentru că am o viziune mult mai completă şi ştiu mai multe informaţii despre mentalitatea românească. Dar sunt dezamăgit că nu am putut da mai mult înapoi României. Sunt dezamăgit că nu am putut avea mai multe puncte. Şi puteam avea. Scorul a fost foarte strâns împotriva naţionalei din Muntenegru, în Kazahstan… acasă cu Danemarca. Poate 5, 6 puncte în plus, locul doi şi în playoff unde exista o şansă pe care această ţară o merita. Îmi asum responsabilitatea rezultatelor şi de asta am plecat.
Dacă mâine ar veni o nouă ofertă pentru dumneavoastră pentru a fi selecţioner al României, aţi accepta?
– Nu cred că ar avea sens după această perioadă. Au fost atâtea atacuri care nu au legătură cu fotbalul sau rezultatele. Au fost atacuri la persoană. Dar la fel a fost cu Andrei Vochin, cu Răzvan Burleanu. Dacă tot mă întrebaţi, nu cred că ar avea vreun sens întoarcerea mea. Sunt atâtea probleme. Uneori m-am luptat cu jurnaliştii… Ok, criticile sunt normale, dar uneori trebuie să aibă un fundament şi nu media să controleze echipa naţională.
– Cred că fiecare antrenor de azi va fi mâine un antrenor al „timpului trecut”. Nu înţeleg chestia asta cu antrenor expirat. Sunt Hagi, Lucescu, Jupp Heynckes antrenori „trecuţi”, „expiraţi”? Pot să dau o grămadă de exemple de antrenori extraordinari. Nu este treaba mea să pun la îndoială calităţile unui antrenor mai în vârstă. Am un mare respect pentru antrenorii de peste 60 de ani, foarte experimentaţi. Am un mare respect pentru valoarea şi experienţa lor, dar unii nu o au. Luaţi-o ca atare.
Dar, totuşi, de ce aţi renunţat?
– Pentru că a fost bine pentru Federaţia Română de Fotbal înaintea alegerilor. Cu mine selecţioner, Burleanu pierdea alegerile FRF. Era greu să câştige.
Ce percepţii aveţi acum, la două luni după ce aţi plecat de la naţională, despre perioada petrecută în România?
– Foarte bune. În ciuda mentalităţii de a vrea totul gata foarte repede, a infrastructurii care lasă de dorit, am avut o perioadă frumoasă. Este o ţară cu multe slăbiciuni, dar şi cu puncte forte. Am cunoscut mulţi oameni prietenoşi, deschişi şi cu o ospitalitate foarte caldă. A fost grozav pentru că în momentul în care am decis să merg în România au fost oameni care mi-au spus:
Chiar voiam să vă întreb cum au primit germanii vestea că veţi antrena România?
– N-au înţeles decizia mea. Spuneau că este o ţară coruptă, nu este o ţară sigură. Sunt atâtea stereotipuri care nu sunt reale…Bine, poate unele sunt reale, dar trebuie să muncim pentru a depăşi corupţia, de exemplu. Dar nu e corect să vorbim despre corupţie doar în România. Aruncăm cu piatra în România când e vorba de corupţie şi nu e corect.
Foarte multă lume din Occident asociază România cu ţiganii. Cum vedeţi acest aspect, mai ales că românii nu s-au comportat cu dumneavoastră în cel mai elegant mod în unele momente?
– Nu aş face niciodată această asociere. Poate 2% din populaţie sunt de această etnie, dar nu contează. Am fost la Cluj. Foarte educaţi oamenii. Pentru mine, Clujul este unul dintre cele mai fascinante oraşe din Europa. Braşovul, la fel. Bineînţeles, am trăit în Bucureşti, un oraş fantastic. Aceste stereotipuri nu sunt reale.
Puteţi să ne spuneţi 3 momente sau lucruri care v-au şocat în România?
– (răspunde instant) Primul lucru sunt străzile. E şocantă infrastructura străzilor din România. Al doilea, în special în fotbal, calitatea stadioanelor, calitatea terenurilor de antrenament şi al treilea… nu am un al treilea. Acestea două au fost surprize negative.
Aţi auzit de Cornel Dinu, Gică Popescu sau Gigi Becali? Cei trei au fost foarte critici în perioada mandatului dumneavoastră. Cum îi caracterizaţi?
– Nu este treaba mea să îi caracterizez. Nu sunt responsabil pentru ceea ce declară ei şi nu îi ştiu atât de bine încât să dau un feedback clar. Bineînţeles că am aflat că vorbeau într-un mod rău despre mine, fără să ştie nimic. Aşa sunt ei şi cred că România şi jurnaliştii trebuie să evalueze pentru că influenţa acestor oameni este puternică. Am fost deschis, le-am acordat respect tuturor, chiar şi lui Becali. Dacă ei nu mi-l dau înapoi, este problema lor.
Aţi spus la un moment dat că dumneavoastră nu plecaţi urechea la presiunile unor conducători care vor să îşi impună jucătorii la naţională. A încercat cineva aşa ceva?
– Eu spuneam că este foarte important să ai un selecţioner independent. S-a întâmplat. Oamenii de la mai multe cluburi au vrut să mă influenţeze să iau un jucător sau mai mulţi jucători de la anumite cluburi pentru a-i expune şi pentru a-i putea vinde apoi. Este normal. De exemplu, Mutu este convins de jucătorii săi. Dacă asta se întâmplă într-un mod respectuos, nu este nicio problemă. Dar când pui presiune pe selecţioner despre selecţie, atunci asta nu e ok. Vă pot spune că am luat decizii independente, nu am ascultat de niciun patron şi de niciun preşedinte. Am făcut selecţia pe baza criteriilor mele şi voiam să promovez cât mai mulţi tineri ca la Euro 2020 România să aibă o echipă foarte bună. Acum Cosmin Contra continuă cu mulţi jucători pe care noi i-am promovat la echipa naţională şi cred că este foarte important pentru viitorul primei reprezentative.
Dar, concret, cineva a încercat să pună presiune asupra selecţiei?
– Nu neapărat. Unii au fost mai nervoşi dacă nu le selectam jucătorii.
Gigi Becali?
– Eu cred că Becali nu face personal nicio presiune. El face presiune prin intermediul media. Cred că mituieşte o parte din mass-media şi cred că există oameni de media plătiţi de el care să acţioneze în favoarea lui. Regret că nu au fost oamenii independenţi astfel încât să i se împotrivească. Cred că unii au ales doar să tacă şi i-au lăsat pe Becali şi oamenii lui să îşi facă treaba.
Şi în interiorul echipei au fost unele controverse. Mai mulţi jucători au început să spună că e nevoie de o schimbare cât timp aţi fost selecţioner. Aţi avut conflicte în interiorul lotului?
– Nu. Cu majoritatea am avut o relaţie fantastică, cu unii mai apropiată. Dacă mă întrebaţi…(oftează), de fiecare dată când se aduna lotul în echipa naţională, era o atmosferă foarte bună. Bine, cum aţi auzit, unii jucători care nu au fost convocaţi au vorbit într-un mod negativ despre mine.
Gabi Torje…
– Da, dar Torje este un băiat foarte bun. Nu am avut probleme cu el. Am fost în Antalya la el în cantonament. Am avut o întâlnire foarte pozitivă şi i-am dat câteva sfaturi cum să îşi îmbunătăţească jocul. Dar în ciuda ieşirii, este un băiat foarte bun.
Aţi avut dreptate să nu îl convocaţi pe Budescu?
– Este un jucător fantastic. E un jucător grozav. Prima dată a revenit după o accidentare şi i-a luat timp. A avut un potenţial uriaş. I-am spus:
Dar ce spuneţi despre Denis Alibec, care trece printr-o perioadă dificilă? Aţi avut dreptate în privinţa lui?
– Nu în modul ăsta. Mie chiar îmi place Denis. Dacă vrei să ai un prieten, Denis va fi un prieten fantastic. Poţi să ai încredere oarbă în el. Un caracter foarte bun. Dar Denis trebuie să muncească mai mult şi să aibă grijă mai mare de corpul său. El ar trebui să îşi angajeze un nutriţionist, să aibă o viaţă profesională la un nivel mai înalt. Are calităţi uriaşe, dar nu le utilizează. Asta e problema. Trebuie să muncească mai mult la pregătiri, în timpul meciurilor. Nu poţi să te gândeşti doar la 15 minute în care să ai acţiuni senzaţionale, trebuie să te gândeşti la tot meciul. Dacă va înţelege asta, el va fi un jucător de top. Are un mare potenţial, dar trebuie să îşi schimbe atitudinea.
Ce le-aţi spus jucătorilor la plecare?
– Doar le-am mulţumit tuturor şi le-am urat mult succes cu familiile, cluburile şi echipa naţională.
Aţi pomenit de familie. Cum a reacţionat familia lui Christoph Daum când a auzit că pleacă în România?
– Familia mea a fost de câteva ori în Bucureşti. Ai mei sunt foarte interesaţi de această ţară, de oameni. Sunt puţin dezamăgiţi că nu am putut să am un rezultat bun. Nu au fost atât de implicaţi în toate chestiile, deci e doar o dezamăgire. Pe de altă parte, au fost foarte mulţumiţi de cele 2-3 drumuri pe care le-au făcut în România.
Ce aţi schimba acum dacă aţi putea în fotbalul românesc?
– Toate cluburile din Liga 1 ar trebui să aibă o echipă de tineret bine pusă la punct, cu antrenori certificaţi pentru nivelurile mai mici de vârstă, terenuri, vestiare şi o competiţie eficientă. România a fost tot timpul o ţară care a creat şi a vândut talente. A vândut mult în vestul Europei.
Nu mai e chiar aşa…
– Din păcate, da. Dar fiecare echipă care are licenţă de Liga 1 trebuie să aibă o academie. Asta e cel mai important, în opinia mea. Şi ar mai fi ceva. Cum să spun… politicul ar trebui să se implice mai mult la tineret. Doar la tineret, nu la seniori. Pentru că dacă ne uităm cu 20 de ani în urmă, România câştiga 15-16 medalii la Jocurile Olimpice, acum are 4-5. Şi acesta e rezultatul unei organizări care începe de la guvernare.
V-a plăcut cu adevărat un jucător al echipei naţionale, care să spuneţi că poate face diferenţa?
– Da, uitaţi, jucătorii tineri. De exemplu, Răzvan Marin. Are nevoie de puţin timp să se impună, dar el a fost selectat de foarte tânăr la echipa naţională. A plecat la Standard Liege, a avut o situaţie dificilă acolo peste care a reuşit să treacă. Aceşti tineri jucători au nevoie de ajutor să progreseze. Pe de altă parte, este presiunea rezultatelor şi mulţi antrenori vor doar rezultate, nu le pasă despre promovarea tinerelor talente. Eu nu am fost aşa. Mi-am propus să avem cele mai bune rezultate în calificările pentru CM 2018, dar în acelaşi timp mă gândeam şi pentru calificările pentru Euro 2020, care au fost la fel de importante ca şi cele pentru Cupa Mondială. Aşadar, eu mereu mă uitam după jucători tineri: Ivan, Ganea şi mulţi alţii. Dacă alegi jucători tineri, trebuie să fii de partea lor. Trebuie să îi ajuţi.
Sunteţi un antrenor care a antrenat în mai multe ţări şi aţi văzut multe tipuri de jucători. Fotbaliştii români sunt inteligenţi?
– Bineînţeles. Am un mare respect pentru tine ca jurnalist, cred că eşti inteligent, dar la fel am şi pentru fotbalişti. Cu Pantilimon am avut multe despre ce să vorbim. Chiricheş, Keşeru, pot să vă spun foarte mulţi fotbalişti inteligenţi.
Credeţi că ne calificăm la Euro 2020?
– Sper că da. E mai uşor decât la Cupa Mondială. Sunt mai multe variante şi mai multe locuri de calificare. Prima opţiune după părerea mea este Nations Cup. Dacă asta nu va funcţiona, mai există şi preliminariile clasice ca variantă. Sunt peste 50 de ţări europene şi aproape jumătate merg la Euro, la Mondial merg 13, deci şansele de calificare sunt mai mari şi calitatea acestei echipe este foarte bună. Într-un interviu am spus că eu garantez că se califică România la Euro 2020, dar am greşit. Nu poţi să garantezi. Dar ceea ce vreau să spun e că am încredere în această echipă. Sunt convins de calitatea jucătorilor români. Andone e încă un jucător tânăr care poate să devină şi mai bun. Sunt mulţi jucători care au această abilitate de a creşte, de a acumula experienţă şi de a se califica la turneele finale cu naţionala. Sunt convins că această echipă cu domnul Contra va reuşi asta.
Credeţi că selecţionerul actual continuă munca dumneavoastră?
– Nu. El este diferit. Nu aş putea să continui munca lui Iordănescu. Pentru că Iordănescu e Iordănescu, un antrenor fantastic, iar Cosmin Contra vine cu ideile sale şi este foarte bine.
A avut rezultate bune de când a fost numit în locul dumneavoastră. Aţi observat schimbările la naţională?
– Se vor vedea prin… iunie anul viitor, aşa.
Aveţi oferte? S-a scris despre Australia, echipă calificată la Mondial…
– Nu am nicio ofertă concretă în acest moment. În legătură cu Australia, m-a sunat agentul şi mi-a spus: . Deocamdată sunt doar unele promisiuni şi nu vreau să vorbesc despre promisiuni. Oferte primesc tot timpul. Ultima dată din Turcia, acum două săptămâni, de la Genclerbirligi, dar le-am spus:
Acum, după ce v-aţi distanţat puţin de fotbalul românesc, aveţi vreun mesaj pentru conducători?
– Depinde de patroni cum vor să dezvolte fotbalul. Dacă ştiu cum să facă asta, răspunsul va fi la ei. Nu au nevoie de mine să le dau sfaturi. Dar este important să ai oameni de încredere în posturile înalte. Persoane pe care te poţi baza şi care să se bazeze pe tine. Încrederea este foarte importantă în lumea fotbalului.
Aţi urmărit meciurile naţionalei din mandatul lui Contra?
– Nu (e categoric).
Niciunul?
– Nu (categoric).
Aveţi vreun motiv pentru care aţi decis asta?
– Trebuie să mă distanţez puţin. Primesc rezultatele, unele analize ale meciurilor. Mă uit cine joacă, cine a performat bine, dar în afară de asta, nimic. Nu m-am uitat la meciuri. M-ar afecta prea tare. Am nevoie de un anumit timp în care să fiu mai distant. Eu m-am identificat în totalitate cu această echipă şi apoi când o laşi, doare. Trebuie să fiu distant, iar la anul nu cred că va fi o problemă să mă uit la meciurile României.
E ca şi cum regretaţi că nu aţi putut încheia lucrurile aşa cum aţi dorit?
– Aveţi dreptate. Asta e (dă din cap aprobator). E ca şi la un divorţ. E nevoie de puţin timp, nu poţi să ieşi după 4 săptămâni cu fosta soţie la cină (râde).
Spuneţi-mi un jucător important care ne-ar fi putut califica la Mondiale sau care poate să ne califice la Euro 2020?
– Cred că l-am menţionat mai înainte, Budescu. El ar trebui să fie jucătorul care poate să facă diferenţa. Aşa, Florin Andone ar putea să facă următorul pas. Andrei Ivan are şi el potenţial. Ganea, Benzar pot face următorul pas. Chiricheş are experienţă şi poate conduce această echipă la Euro. Tătăruşanu, portar de top.
Românii v-au tot adresat întrebări în ultimii doi ani. Dumneavoastră ce i-aţi întreba pe români?
– Nu cred că am vreo întrebare, poate un mesaj. Pentru mine ar fi important ca tinerii ca tine, bine educaţi, să nu mai plece din România. Să rămână în ţară, pentru că mulţi îşi fac un ţel doar să plece în Vest. Eu i-aş sfătui pe aceşti tineri să rămână în România, să muncească pentru noua Românie. Această ţară are nevoie de tineri, dar din păcate mulţi se gândesc cum să meargă în vestul Europei, să aibă un salariu mai bun. În ultimii ani, o mulţime de doctori absolvenţi a plecat peste hotare. Aici sunt puţin dezamăgit pentru că, în momentul în care am vorbit cu mulţi oameni despre România, nu credeau în viitorul acestei ţări. E nevoie de tineri care să aibă încredere în viitorul României. Oameni cu răbdare, pentru că e nevoie de răbdare să se vadă rezultatele, o gândire pe termen lung.
”Eu cred că Becali nu face personal nicio presiune. El face presiune prin intermediul media. Cred că mituieşte o parte din mass-media şi cred că există oameni de media plătiţi de el care să acţioneze în favoarea lui” – Christoph Daum
50.000 de euro lunar a fost salariul lui Christoph Daum la naţionala României
3 victorii a avut Christoph Daum într-un an şi jumătate pe banca naţionalei