Singurul mandat al lui Piţurcă fără calificare la un turneu final! Cifrele “Satanei” la echipa naţională!

Victor Piţurcă şi Federaţia Română de Fotbal şi-au reziliat contractul. Antrenorul român a acceptat oferta arabilor de la Al Ittihad Jeddah şi pleacă de la naţionala României într-un...
16.10.2014 | 19:29
Singurul mandat al lui Piturca fara calificare la un turneu final Cifrele Satanei la echipa nationala

Victor Piţurcă şi Federaţia Română de Fotbal şi-au reziliat contractul. Antrenorul român a acceptat oferta arabilor de la Al Ittihad Jeddah şi pleacă de la naţionala României într-un moment în care echipa e în grafic pentru calificarea la Euro 2016. Piţurcă îşi încheie astfel al treilea mandat la selecţionata mare a României. 

Al treilea mandat, primul fără nicio calificare

Al 3-lea mandat al lui Victor Piţurcă a început pe data de 14 iunie 2011, cînd l-a înlocuit pe Răzvan Lucescu, după ce şansele de calificare la Euro 2012 erau deja spulberate. Primul meci a fost unul amical cîştigat pe terenul modestei San Marino cu 1-0, prin golul lui Hoban în ultima treime a meciului.

A încheiat ultimele 4 meciuri din preliminariile Euro 2012 fără înfrîngere, avînd o victorie (Luxemburg) şi 3 egaluri (Belarus, Albania şi Franţa) fiind pe locul 3 în grupa de calificare, la mare distanţă de primele două clasate, Franţa şi Bosnia.

Campania pentru Mondialul din 2014

România nu era favorită la calificare la Campionatul Mondial din Brazilia, fiind într-o grupă cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra. Tricolorii au început foarte bine campania, cu victorii în deplasare cu Estonia şi pe teren propriu cu Andorra.

A urmat apoi una dintre cele mai importante victorii din acest mandat, 0-1 pe terenul Turciei care îi făcea pe tricolori să viseze la calificare. Dar a urmat duşul rece cu Olanda de pe Arena Naţională, scor 1-4, care a mai tăiat din elanul echipei şi a stabilit obiectivul la clasare pe locul de baraj.

Meciul din Ungaria a fost unul complicat şi la final, tricolorii au fost mulţumiţi cu un 2-2, golul egalării româneşti fiind marcat de Chipciu în prelungiri. După înfrîngerea din Olanda, 4-0, tricolorii au cîştigat 3-0 cu Ungaria şi barajul era aproape.

Înfrîngerea cu Turcia de pe teren propriu, 0-1, ne-a dat emoţii dar victoriile cu Andorra şi Estonia, dar şi ajutorul Olandei ne-au trimis la baraj.

Baraj în lacrimi

La baraj, selecţionata noastră a întîlnit Grecia, teoretic, cel mai accesibil adversar. Deznodămîntul a fost unul trist. Grecii au dominat dubla întîlnire, reuşind să cîştige cu 3-1 pe teren propriu şi au practicat un joc la aşteptare pe Arena Naţională care le-a adus calificarea la Campionatul Mondial cu scorul general, 4-2.

Campania pentru Euro 2016, “etern” nou început

România a digerat greu eliminarea la baraj, însă a fost ocrotită din nou de şansă la tragerea la sorţi pentru preliminariile Euro 2016. Vechile cunoştinţe, Grecia şi Ungaria, plus Finlanda, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe au fost în aceeaşi grupă cu noi, cea mai accesibilă.

Preliminariile au început perfect cu o victorie pe terenul Greciei, 0-1, gol Marica din penalty în debutul meciului. Victoria din Grecia ne punea în pole position pentru calificare.

Statutul de favoriţi nu ne convine foarte mult, drept dovadă, remiza de pe Arena Naţională cu Ungaria, o echipă mai mult decît abordabilă, scor 1-1. Totuşi, victoria de pe terenul rece al Finlandei prin golurile Motanului Stancu (2-0) ne oferă un avantaj bun în clasament, peste noi fiind doar Irlanda de Nord, surpriza grupei cu 9 puncte.

Cifrele “Satanei” din al 3-lea mandat

În cei 3 ani din cel de al treilea mandat, Victor Piţurcă a condus naţionala în 34 de meciuri, unde a obţinut 17 victorii, 10 egaluri şi 7 înfrîngeri. Tehnicianul nu a calificat niciodată echipa naţională la un Campionat Mondial, cel mai aproape fiind în campania trecută cînd Grecia i-a eliminat pe tricolori la baraj.

În total, Piţurcă a condus 96 de meciuri la echipa naţională şi a calificat echipa la Euro 2000 şi Euro 2008. Al 3-lea mandat este singurul în care nu a calificat echipa la nici un turneu final.

 

 

Tags: