ADVERTISEMENT
Fotbal international

Cinci momente care au dus la rivalitatea istorică dintre Argentina şi Brazilia! Scandări rasiste, apă otrăvită și bătăi generale

Autor: Andrei Șchiopu | 15.11.2019 | 13:42
Cinci momente care au dus la rivalitatea istorică dintre Argentina şi Brazilia! Scandări rasiste, apă otrăvită și bătăi generale
Lionel Messi în duel cu Dani Alves. Sursă foto: hepta.ro

Rivalitatea dintre Argentina și Brazilia este una dintre cele mai spectaculoase rivalități din fotbal, iar FIFA a numit-o „Esența fotbalului”. Bătălia celor mai importante echipe naționale din America de Sud a început încă de pe vremea când fotbalul devenea din ce în ce mai popular și s-a extins la nivelul tuturor sporturilor. De-a lungul anilor Brazilia – Argentina s-a jucat de 105 ori, iar astăzi, 15 noiembrie, cele două formații se vor întâlni din nou într-un meci amical.

ADVERTISEMENT

Rivalitatea dintre Argentina și Brazilia. Până și amicalele sunt dure

Rivalitatea dintre Argentina și Brazilia este una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume și de-a lungul timpului meciurile dintre cele două formații au oferit mai multe momente unice în sport, dar și incidente. Din cauza unui moment foarte tensionat din 1925, niciun meci oficial dintre Brazilia și Argentina nu s-a mai disputat timp de 11 ani. Momentele care au dus la rivalitatea istorică dintre „Selecao” și „Albicelești”:

  • Incidentul din 1925: În finala din 1925 a Copei America, Brazilia a jucat împotriva Argentinei pe stadionul „Baracas Sportivo” chiar în ziua de Crăciun, dar asta nu i-a împiedicat pe fani să vină la meci în număr mare, aproximativ 30.000 de persoane. La un contraatac periculos al Argentinei fundașul brazilian Ramon Muttis și-a faultat adversarul care după ce s-a ridicat i-a dat un pumn în față. Din cauza celor doi, pe teren s-a declanșat o bătaie generală. În cele din urmă, Argenitna a câștigat finala, dar din cauza incidentelor niciun meci oficial nu s-a mai jucat timp de 11 ani. Isteria creată la acel meci i-a făcut pe jurnaliștii brazilieni să titreze în ziare „Războiul de la Barracas”.
  • Incidentul din 1937: Chiar dacă apele păreau că s-au mai liniștit, în urma duelului din 1925, anul 1937 a venit cu un alt moment tensionat dintre cele două tabere. Ambele formații s-au întâlnit din nou în finala Copei America, iar fanii argentinieni scoteau zgomote de maimuță făcând aluzie la culoarea pielii brazilienilor. Timp de 90 de minute scorul a fost 0-0, iar în prelungiri Argentina a marcat de două ori. Imediat după al doilea gol, brazilienii nu au mai așteptat să se termine meciul și au ieșit de pe teren, pentru că le era frică de fanii adversarilor.
ADVERTISEMENT

Maradona – Pele, rivalitatea dintre cei mai buni fotbaliști din lume

În rivalitatea dintre Argentina și Brazilia au existat și lucruri bune, precum doi mari fotbalişti: Pele şi Diego Armando Maradona. Ambii au uimit întreaga lume şi şi-au condus ţările către câștigarea Campionatelor Mondiale. Amândoi au recunoscut că succesorii lor din prezent sunt Neymar și Lionel Messi. Chiar dacă de-a lungul anilor și ei au mai avut divergențe, amândoi se consideră prieteni.

Alte momente controversate la Argentina – Brazilia

  • Apa otrăvită din 1990: Ultima dată când Argentina și Brazilia s-au întâlnit la un Campionat Mondial a fost în 1990, când Claudio Caniggia a marcat golul victoriei din pasa lui Maradona. Desigur, un alt moment controversat s-a întâmplat spre finalul jocului, când brazilianul Branco a acuzat staff-ul medical al argentinienilor că i-au dat să bea apă care conținea o substanță care să-l facă să joace prost. Maradona a recunoscut incidentul după ani de zile și a declarat că Branco a băut apă sfințită.
  • Atac la Messi: în urma unui meci amical jucat în 2010 (1-0 pentru Argentina), Federația Argentiniană de Fotbal i-a acuzat pe jucătorii brazilieni că pe toată durata meciului au încercat din răsputeri să-l accidenteze pe Lionel Messi. Brazilienii s-au apărat și au spus că meciul s-a jucat mai dur din cauza fotbaliștilor argentinieni, dar nu au avut nicio intenție de a-l accidenta pe Messi.
ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!