Life

Cine a fost prietena secretă a Papei Ioan Paul al II-lea. Au trecut 102 ani de la naşterea fostului suveran pontif

Se împlinesc 102 de la momentul în care Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut. Acesta a avut o relație „intensă” cu o scriitoare originară din Polonia.
18.05.2022 | 08:48
Cine a fost prietena secreta a Papei Ioan Paul al IIlea Au trecut 102 ani de la nasterea fostului suveran pontif
Cine a fost prietena secretă a Papei Ioan Paul al II-lea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel mai iubit Suveran Pontif din istorie. A fost primul papă care a vizitat o țară ortodoxă, fiind aici vorba chiar de țara noastră.

Unde s-a născut şi care a fost numele real al Papei Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut în 1920, în Wadowice, Polonia. Numele său real a fost Karol Wojtyla, devenit ulterior Ioan Paul. Pe data de 18 mai 2022 se împlinesc 102 ani de la nașterea Papei Ioan Paul al II-lea.

ADVERTISEMENT

Tatăl său era militar în armata austro-ungară, acesta fiind și motivul pentru care a decis să își numească fiul Larol, de la numele ultimulul împărat din Casa de Habsburg, anume Sfântul Carol I.

Mama lui Ioan Paul al II-lea a murit pe vremea când acesta avea doar nouă ani, tatăl lui fiind cel care l-a crescut. Fără o mamă pe pământ, copilul Karol a învățat să o iubească pe Fecioara Maria. Tatăl său l-a învățat cum să se roage și l-a ocrotit cum a putut mai bine.

ADVERTISEMENT

Karol Wojtyla s-a înscris în 1938 la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Jagellone din Cracovia, dar la scurt timp naziștii aveau să invadeze Polonia, teminându-se și visul său de a studia. S-a angajat la o uzină și atunci a început să studieze teologia pe ascuns.

Anna-Teresa Tymieniecka și Papa Ioan
Anna-Teresa Tymieniecka și Papa Ioan

Ce fel de relaţie a avut Papa Ioan Paul al II-lea cu Anna-Teresa Tymieniecka

Numele Suveranului Pontif este legat de o „prietenie intensă” cu Anna-Teresa Tymieniecka, o femeie căsătorită. Cei doi au devenit amici în 1973, când Anna-Teresa Tymieniecka l-a contactat pe vremea când era arhiepiscop de Cracovia pentru a vorbi despre o carte pe care o scrisese.

ADVERTISEMENT

Anna-Teresa Tymieniecka care locuia atunci în Statele Unite a călătorit special pentru a se întâlni cu viitorul papă. Apoi, aceștia au început să își scrie scrisori, care au devenit din ce în ce mai intime.

Anna-Teresa Tymieniecka și Papa la ski
Papa Ioan Paul al II-lea cu Anna-Teresa Tymieniecka. Foto: Arhiva personală a scriitoarei

În total, au fost circa 350 de scrisori pe care și le-au trimis Anna-Teresa Tymieniecka și Papa Ioan Paul al II-lea. Un jurnalist de la BBC, Edward Stourton, a descoperit documentele care până atunci au fost ascunse de ochii lumii, la biblioteca națională poloneză.

ADVERTISEMENT

“Draga mea Teresa, am primit cele trei scrisori. Îmi spui că ești extrem de tristă, dar nu am găsit niciun răspuns la aceste cuvinte”, scria Karol într-o scrisoare din 1976 adresată prietenei sale.

Anna-Teresa Tymieniecka și prietenul ei, Papa
Anna-Teresa Tymieniecka și prietenul ei, Papa. Foto: Arhiva personală a scriitoarei

Jurnalistul britanic care a găsit scrisorile a precizat că în ele se găsește “o luptă aprigă pentru a sufoca ceea ce era fără îndoială o relație foarte intensă”. Totuși, acesta nu a găsit vreo dovadă a încălcării castității de către Papă.

Ce s-a ales de Anna-Teresa Tymieniecka după moartea Papei

Anna-Teresa Tymieniecka s-a stins din viață recent, la nouă ani de la decesul celui mai iubit Papă. Aceștia au avut o relație de prietenie care s-a întins pe durata a 30 de ani, până la moartea suveranului.

Prietena bună a acestuia a murit în anul 2014, în timp ce Suveranul Pontif a plecat în lumea celor drepți pe 2 aprilie 2005, moment în care toată lumea a plâns.

Anna-Teresa Tymieniecka tanara
Anna-Teresa Tymieniecka tanara. . Foto: Arhiva personală a scriitoarei

Deși a avut și critici în timpul vieții sale, Biserica Catolică a decis canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea în 27 aprilie 2014, aceasta fiind și ziua în care el este celebrat de catolici.

ADVERTISEMENT
Tags: