Sport

Cine este Bagira, lunetista lui Putin capturată de ucraineni. A jucat handbal în tinerețe, se deghiza în călugăriță și are 40 de crime la activ

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat capturarea unei lunetiste din Rusia. Porecla ei e „Bagira”, a jucat handbal în tinerețe, se deghiza în călugăriță când își vizita rudele în Belgrad și are 40 de crime la activ.
28.03.2022 | 17:42
Cine este Bagira lunetista lui Putin capturata de ucraineni A jucat handbal in tinerete se deghiza in calugarita si are 40 de crime la activ
Irina Starikova, pe numele ei adevărat Danijela Lazovic, are 40 de crime la activ din 2014, când a devenit mercenară pentru armata Rusiei. Sursa foto: Armed Forces twitter
ADVERTISEMENT

Irina Starikova, fostă handbalistă care, după ce a devenit lunetistă, se deghiza în călugăriță, a fost capturată în urmă cu câteva zile în Ucraina. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din această țară.

Bagira, lunetista lui Putin capturată de ucraineni, a jucat handbal în tinerețe

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat capturarea unei lunetiste din Rusia. Irina Starikova, pe numele adevărat Danijela Lazovic, a fost prinsă deoarece a fost lăsată în urmă de unitatea din care făcea parte.

ADVERTISEMENT

M-au părăsit! Au văzut că sunt rănită și au avut șansa să mă salveze. Dar pur și simplu au plecat, sperând că voi muri”, ar fi spus ea celor care au capturat-o. Potrivit unui oficial al armatei ucrainene, Vlad Ivanov, prizonierei i s-a acordat asistența medicală necesară.

Irina Starikova
Irina Starikova este în vârstă de 41 de ani și are două fiice, de 11 și 9 ani. Sursa foto: Armed Forces twitter

Irina Starikova, pe numele adevărat Danijela Lazovic, s-a născut în Serbia și în tinerețe a practicat handbalul. În 2014 a devenit o luptătoare pro-rusă și ar fi omorât, de atunci, cel puțin 40 de persoane, scrie groundreport.in.

ADVERTISEMENT

Bagira (poreclă dată după personajul Bagheera, din „Cartea Junglei”) este de mai mulți ani una dintre cele mai cunoscute voluntare străine din rândurile separatiștilor pro-ruși din Donbas. Serviciile secrete ucrainene i-au publicat numele în mai multe rânduri.

Bagira călătorea din Belgrad în Kosovo deghizată în călugăriță

Danijela Lazovic s-a născut în Gornji Milanovac, unde încă locuiesc părinții și sora ei. În 2014, ea a plecat în estul Ucrainei ca parte a unui regimentului de voluntari Serbian Hussar, o unitate paramilitară.

ADVERTISEMENT

Ulterior, a călătorit de mai multe ori din Belgrad în Kosovo deghizată în călugăriță. Într-un final, poliția sârbă a reținut-o, deoarece se ocupa și cu traficul de droguri. De altfel, ea era dependentă de droguri.

A fost condamnată la închisoare, dar nu a stat nicio zi după gratii. Din acel moment, însă, a rupt orice fel de legătură cu familia ei.

ADVERTISEMENT

Bagira are peste 40 de crime la activ de când a devenit „lunetista lui Putin”

Cel care a facilitat intrarea Danijelei Lazovic în unitățile de voluntari pro-ruși care activau în Ucraina a fost Dejan Beric. Este unul dintre cei mai cunoscuți luptători sârbi din teatrul de operațiuni din Ucraina.

Irina Starikova
Când nu era în misiune, Irina Starikova locuia în Rusia. Sursa foto: Armed Forces twitter

Într-o primă fază, ea a luptat la infanterie, după care a devenit expertă în doborârea dronelor ucrainene. Următorul pas a fost să devină lunetistă.

Potrivit presei sârbe, când nu primea vreo misiune, Bagira locuia cu partenerul ei în Rusia. Conform Peacemaker, care cercetează crimele comise de separatiștii ruși în războiul din Ucraina, ea are 41 de ani. Are două fiice, de 11 și 9 ani, și este divorțată de tatăl lor, Alexander Fedotov.

ADVERTISEMENT