Sporturi

Cine este Mihaela Buzărnescu. Momentele cheie ale unei cariere unice

06.08.2018 | 12:49
Cine este Mihaela Buzarnescu Momentele cheie ale unei cariere unice

Mihaela Buzărnescu a reuşit la San Jose primul succes răsunător în circuitul WTA, la un turneu de înalt nivel, după o victorie fără drept de apel în faţa grecoaicei Maria Sakkari, scor 6-1, 6-0. Cu acest rezultat Miki a urcat pe locul 20 în clasamentul mondial, o performanţă care până acum un an şi ceva părea doar o himeră. Pentru că reuşita româncei este un caz cu totul aparte, fiind singura sportivă care a reuşit să iasă din anonimatul turneelor ITF de tip Futures, jucate pe terenuri proaste, fără spectatori, pe bani de o cola sau de un sandwich şi să ajungă la 30 de ani starul momentului în tenisul feminin. Este o poveste despre luptă, dârzenie, încrederea că trebuie să vină luminiţa de la capătul tunelului, care să readucă în lumina reflectoarelor o jucătoare care la vârsta marilor speranţe, a junioratului, se afla cam pe acelaşi plan cu Caroline Wozniacki şi Agneszka Radwanska, dar căreia blestemul accidentărilor i-a frânt, temporar, aripile.

San Jose Final | Buzarnescu vs. Sakkari | Buzarnescu Win

Mihaela Buzarnescu takes her maiden WTA singles title at Mubadala Silicon Valley Classic!Downs Sakkari, 6-1, 6-0!

Gepostet von WTA am Sonntag, 5. August 2018

Aceste accidentări au fost foarte serioase şi au ţinut timpul în loc pentru Mihaela. A trebuit enorm de multă voinţă şi muncă titanică pentru a reface un drum care părea la un moment înfundat definitiv şi pe care scria doar cu litere foarte mici turnee ITF şi nimic mai mult. Are 55,5 kilograme și nicio șansă să se îngrașe. Fată deșteaptă, mănâncă fără gluten și știe ce alimente fac bine sănătății. Antrenor îl are pe tatăl său, profesor de sport la Liceul Mircea Eliade din București.

Cine este Mihaela Buzărnescu. Accidentările i-au frânt, temporar, aripile

Când vorbeşte despre Golgotele carierei ei, accidentările, Mihaela este destul de calmă, deşi ea este permanent pe teren un vulcan care fierbe şi deseori aruncă lava cuvintelor neconctrolate înspre cine se nimereşte, dar cel mai ades înspre ea însăşi. “Să le luăm pe rând. La 18 ani, am stat 6 luni, pentru o accidentare la umăr. În 2010, alte trei luni de pauză, cu dureri la spate. În 2012 și 2013, de fiecare dată genunchiul stâng. În 2015, alte 6 luni, același genunchi. Cam 3 ani și 3 luni, în total. Durerile nu se duceau. Nivelul era ridicat, mi-a fost greu să revin.

Dar, soarele a apărut, nu se știe exact cum, de după nori. Am reînceput în 2016. Eram pe locul 600 în lume. Am ajuns în turul II al calificărilor la Australian Open. La începutul lui 2017 eram 568 sau 578, ceva de genul ăsta!’. Salt de peste 500 de locuri, într-un singur an. ‘Sunt stângace, iar dreptacelor nu prea le place să joace cu una ca mine”. Până să explodeze literalmente, în ultimul an, perioadă în care a reuşit şi boomul financiar, ajungând acum să aibă în cont peste 1,3 milioane dolari, situaţia a fost chiar dramatică. Au salvat-o străinii, nu românii, care la Federaţie i-au închis uşa în nas.

Cea mai bună prietenă e Caroline Wozniacki

Într-un interviu acordat pentru Libertatea, Mihaela Buzărnescu se destăinuia de la un capăt la altul, ca o carte deschisă. Sportiva s-a descurcat greu cu banii. De-afară i-a venit salvarea. “Am jucat pentru echipe din alte țări. Ți se plătește între 400 și 700 de euro pentru fiecare meci. Nu ți se dau banii cash, ci se achită contravaloarea biletelor de avion. Am jucat în Germania, pentru Stuttgart, în Franța și în Olanda, pentru diferite alte cluburi. Mă bucur că sunt sănătoasă, să pot să joc tenis. Din păcate, n-am avut continuitate. Nu sunt foarte bucuroasă, pentru că am avut 8-9 situații delicate, în trecutul recent. “

Cine este Mihaela Buzărnescu. A trecut prin calvarul unor accidentări grele, dar a avut puterea să se ridice din infern
Cine este Mihaela Buzărnescu. A trecut prin calvarul unor accidentări grele

Buzărnescu a rămas prietenă de la juniori cu Caroline Wozniacki. În rest, spune ea, fetele din ITF sunt mult mai prietenoase, cele din WTA, mai ales crema, sunt foarte dificile. “Printre puținele cu care mă înțeleg este Wozniacki. Mă știu cu daneza de la junioare, când eram între primele 5-6 din lume. Ea și Cibulkova sunt cele mai abordabile. Cu cele din fruntea clasamentului, n-ai cum să discuți. Spre exemplu, când intră Șarapova în vestiar, trebuie să se facă liniște!

Şarapova este printre cele mai fiţoase din circuitul WTA

Odată, eram mai multe fete în vestiar, la un turneu, iar fetele care vorbeau mai tare au făcut liniște. Chiar îmi spuneam: «Ia uite, domnule, trebuie să facem linşte acum»! Foarte puține sunt sociabile. Sunt în grupul lor, cu partenerii lor de antrenament, cu antrenorii lor. Pe foarte puține le vezi vorbind între ele sau mergând la masă. Sunt mai concentrate, ignoră ce este în jurul lor. E diferență între ITF, unde fetele stau în camera împreună, ies la masa împreună. Dacă mergi singură în turneele WTA, te simți călcată în picioare! Șarapova are cinci oameni după ea tot timpul. La ITF, mereu găsești cu cine să socializezi”.

Şi Buzărnescu s-a confruntat cu mafia pariurilor.“Mi s-a propus să trântesc meciuri, să joc la pariuri. Am raportat imediat la ITF. Eram în Japonia, anul trecut. Am primit niște mesaje, dacă nu te interesează să trântești niște meciuri, ceva de genul ăsta, să joci la pariuri, că primești bani. Am făcut poză mesajului primit și am raportat la ITF. Acum doi ani, am primit o amenințare pe Facebook, era un turc, iar eu trebuia să merg la un turneu în Ankara. I-am arătat mesajul supervizorului, dar mi-a zis să stau liniștită. Mă certa respectivul: «Cum ai putut să pierzi»? Nu concept că poți pierde un meci de la minge de meci sau poți câștiga unul revenind de la minge de meci. Apoi, în Luxemburg, unde venisem după o semifinală la Linz… Acolo, am pierdut la Lisicki, 6-7, 5-7. M-a certat cineva că a mizat 2.000 de lei pe mine, era un român”.

Vrea să joace până la 35 de ani

Mihaela Buzărnescu e singură: “Din cauză că sunt mai mult plecată. Vreau o familie, un copil, dar nu acum. Vreau să mai joc până la 35 de ani’. Se mișcă ușor pe teren și vorbește ca un nutriționist: ‘Am 55,5 kilograme, la 1,72 metri înălțime. Mănânc orez, carne, legume, iaurt, dar fără lactoză, am intoleranță. Prăjituri nu mănânc, nu mă ajută la nimic. Am ținut regimul fără gluten, o perioadă. Eu, de obicei, nu mănânc făinoase. Cozonac mănânc doar când face mama. De obicei, nu mănânc prostii, corpul n-are nevoie de dulce”