News

Cine sunt românii care pot ieși la pensie mai devreme. Legea se aplică de la 1 ianuarie

Începutul anului viitor aduce modificări importante legate de sistemul de pensii. Printre acestea se numără și ieșirea anticipată la pensie pentru câteva categorii de angajați.
24.12.2022 | 18:17
Cine sunt romanii care pot iesi la pensie mai devreme Legea se aplica de la 1 ianuarie
Două categorii de angajați se vor putea pensiona mai devreme de la 1 ianuarie 2023 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare un nou set de modificări la legea pensiilor, care prevede includerea în rândul locurilor de muncă în condiții speciale pentru două noi categorii de angajați. Aceștia vor putea beneficia de pensionarea anticipată.

Două categorii de angajați pot ieși mai devreme la pensie de la 1 ianuarie 2023

Este vorba despre Legea 351/2022 pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 13 decembrie și urmează să intre efectiv în vigoare din prima zi a anului viitor.

ADVERTISEMENT

Potrivit modificărilor, angajații cu vechime în sectorul construcțiilor de mașini și în cel al minelor de minereuri vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu o jumătate din anii de muncă desfășurați în condiții speciale.

Beneficiarii trebuie să fi avut stagii de cotizare în condiții speciale de muncă anterior datei de 1 aprilie 2021 și să fi activat în grupa I de muncă, arată Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cine sunt românii care beneficiază de noua lege

Potrivit noii legi, pot beneficia de scăderea vârstei de pensionare angajații din următoarele sectoare de activitate:

1. sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forţă în secţiile de forjă; turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi; activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în secţiile de producţie respective;

ADVERTISEMENT

2. activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice extracţiei minereurilor, care a ocupat următoarele funcţii: adjunct şef carieră, adjunct şef depozit, adjunct şef uzină, artificier, automacaragiu, buldozerist, electrician, electrician subteran, electromecanic, electromecanic subteran, electromecanic turbosuflantă, electronist, excavatorist, frezor, inginer, inginer conducător formaţie de lucru, inginer şef investiţii, inginer şef producţie, instalator, laborant, lăcătuş, lăcătuş mecanic, lăcătuş mecanic subteran, macaragiu, maistru, manipulant, mecanic, mecanic maşini utilaje, mecanic subteran, miner subteran, miner suprafaţă, muncitor necalificat, muncitor necalificat subteran, operator preparare, operator preparare subteran, prelucrător aşchiere, revizor tehnic, şef carieră, şef laborator control tehnic de calitate, şef depozit, şef secţie, şef uzină, strungar, subinginer, subinginer conducător formaţie de lucru subteran, sudor, sudor subteran, tehnician;

3. activitatea de trefilare, inclusiv prin decaparea cu acizi, desfăşurată de către persoanele încadrate în muncă la S.C. ArcelorMittal Roman.

ADVERTISEMENT

Primele pensii din 2023 vor fi plătite începând cu 3 ianuarie

Toți pensionarii din România își vor primi indemnizațiile, luna viitoare, începând cu data de 3 ianuarie. Acest lucru se datorează zilelor libere din perioada Revelionului care au fost acordate bugetarilor. Autoritățile dau asigurări că nu vor exista și alte întârzieri.

ADVERTISEMENT
Tags: