News

Circulație îngreunată pe Autostrada Soarelui. Se lucrează la podul peste brațul Borcea

Lucrările la podul peste brațul Borcea au făcut ca în zona orașului Fetești pe Autrostrada Soarelui mașinile să meargă în coloană.
18.06.2023 | 14:41
Circulatie ingreunata pe Autostrada Soarelui Se lucreaza la podul peste bratul Borcea
Lucrări la podul peste brațul Borcea/ Foto: Facebook - CNAIR
ADVERTISEMENT

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a demarat lucrări de consolidare a podului peste brațul Borcea la Dunării, iar în această duminică lucrările au dus la impunerea unor restricții de circulație în zona localității Fetești

Pe autostrada A2 sensul București – Constanța se circulă în coloană în zona localității Fetești, pe sensul către Capitală, acolo unde, din cauza lucrărilor de consolidare a podului peste brațul Borcea, traficul se desfășoară pe câte o bandă pentru fiecare direcție.

ADVERTISEMENT

Pentru perioade limitate de timp, pe parcursul zilei, în vederea fluidizării, polițiștii procedează la oprirea circulației pe sensul către litoral, permițând deplasarea pe două benzi pe sensul către București”, informează Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Poliția rutieră recomandă șoferilor, pentru prevenirea accidentelor rutiere, să circule cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

ADVERTISEMENT

Lucrări de amploare la podurile peste Dunăre

Reabilitarea podului peste brațul Borcea face parte dintr-un proiect mai amplu pentru care CNAIR a obținut finanțare europeană, contractul de finanțare fiind încheiat în noiembrie 2021. Din același proiect face parte și reabilitarea podului de la Cernavodă.

Valoarea totală a proiectului este de 216.792.495,89 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune – 147.150.893,11 lei, 15% contribuția proprie- 25.967.804,65 lei, diferența reprezentând valoare neeligibilă, inclusiv TVA”, anunța CNAIR la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Lucrările ar trebui terminate până la data de 31 decembrie a acestui an, motiv pentru care constructorii fac lucrări inclusiv în perioade de trafic intens, cum ar fi sezonul estival. De altfel, s-a lucrat la podul peste brațul Borcea și în minivacanța de 1 mai.

Din păcate, acest pod a fost mult mai deteriorat decât a arătat expertiza iniţială. Această situaţie a făcut ca lucrările să fie mai mari şi de mai lungă durată. Problema acestui pod este, de fapt, execuţia de la momentul iniţial, din 1985.

ADVERTISEMENT

Probabil că atunci, pentru a grăbi deschiderea circulaţiei pe pod, constructorii de la acea vreme nu au aşternut hidroizolaţia între placa podului şi covorul asfaltic, astfel încât apa s-a infiltrat constant şi a distrus o mare parte din suprastructură, iar în momentul în care s-a decopertat, odată cu aceste lucrări, aceste lucruri au fost scoase în evidenţă”, declara, în aprilie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT