News

Cod galben de furtuni, vijelii și grindină în jumătate de țară. Ce județe vor fi afectate de vremea rea

Specialiștii ANM anunță, din nou, un cod galben de vreme rea în mai multe județe din România, în special în zona montană. În ce interval va fi valabil.
22.06.2023 | 10:37
Cod galben de furtuni vijelii si grindina in jumatate de tara Ce judete vor fi afectate de vremea rea
Cod galben de furtuni, vijelii și grindină în jumătate de țară. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit anunțului oficial al ANM, codul galben de atenționare meteorologică valabil în intervalul 22 iunie, ora 11:00, până 22 iunie ora 22:00. Hunedoara, Alba, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj, Bihor, Arad, Harghita și Covasna sunt doar o parte dintre județele vizate de codul galben de vreme rea emis de meteorologi.

Cod galben de furtuni, vijelii și grindină în jumătate de țară

”În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în zona de munte. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

ADVERTISEMENT

Notă: Începând de vineri seară (23 iunie) instabilitatea atmosferică se va accentua dinspre regiunile vestice și va cuprinde toată țara”, transmit meteorologii. Totodată, ANM a emis două mesaje de tip nowcasting, primul fiind valabil în intervalul orar 10:00 – 11:30, și va viza județul Timiș.

Mai exact, zona localităților Recaș, Variaș, Ciacova, Giarmata, Ghiroda, Peciu Nou, Sânandrei, Satchinez, Orțișoara, Sânmihaiu Român, Jebel, Liebling, Topolovățu Mare, Pișchia, Șag, Dumbrăvița, Voiteg, Becicherecu Mic, Mașloc, Dudeștii Noi, Ghilad, Remetea Mare, Fibiș, Pădureni, Parța, Brestovăț, Bogda.

ADVERTISEMENT

În acest interval orar se vor semnala ”descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15…20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului”. Este al doilea mesaj de atenționare de tip nowcasting, după cel emis în această dimineață, valabil în intervalul orar 9:05 – 10:30, în zonele din Arad și Bihor.

Directorul ANM Elena Mateescu, dar și alți meteorologi cu experiență, au transmis că astfel situații cu ploi și vijelii vor deveni o excepție, pentru că țara noastră se pregătește de caniculă. De altfel, românii sunt obișnuiți cu vremea din timpul verii, când canicula aduce după sine furtuni și ploi de vară.

ADVERTISEMENT

O vreme a extremelor meteorologice în cea mai ploioasă lună a anului și a verii în țara noastră. Așa cum anticipam, există o probabilitate foarte mare ca în ultima decadă a lunii iunie să consemnăm primele zile în care să ne apropiem de pragul unei zile de caniculă.

În următoarele zile urmează să consemnăm valori termice în creștere în toate regiunile, astfel încât mâine contăm pe o vreme călduroasă în Câmpia de Vest și local în Câmpia Română, acolo unde temperaturile vor urca până la 33 de grade, pentru ca joi, în majoritatea regiunilor, în special în vest și sud vest, să consemnăm și primele situații în care disconfortul termic să fie unul în creștere, să se apropie de pragul tipic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Vineri va fi o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării, cu disconfort în partea de vest dar și în zonele de câmpie și de podiș din vestul țării, pentru că maximele se vor situa frecvent de la o zi la alta, temperaturi în creștere de la 27 până la 34 de grade, inclusiv în Capitală. Posibil vineri să fie cea mai călduroasă zi din luna iunie, de până acum.

Sfârșitul de săptămână aduce din nou fenomene de instabilitate atmosferică. La început în partea de vest, acolo unde diferențele de temperaturi vor fi unele semnificative, maximele se vor situa între 24…25 de grade, doar în sudul Moldovei, Muntenia și extremitatea vestica a Dobrogei vom mai avea valori apropiate de 33…34 de grade, inclusiv în capitală. Dar, în același timp, probabilitatea pentru averse torențiale, însoțite de descărcări electrice, pe arii restrânse, vijelii și căderi de grindină, rămâne una ridicată”, a transmis expertul Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT