News

Vreme severă în România. ANM anunță cod portocaliu și cod galben de ploi și furtuni

Vreme severă în România. Meteorologii ANM au emis, duminică dimineață, noi avertizări cod portocaliu și cod galben. Zonele vizate
18.06.2023 | 12:30
Vreme severa in Romania ANM anunta cod portocaliu si cod galben de ploi si furtuni
Vreme severă în România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vreme severă în România. În ultimele zile, țara noastră se confruntă cu ploi, furtuni și grindină. Mai multe localități au fost afectate în urma inundațiilor masive, iar apele au intrat în gospodăriile oamenilor.

Vreme severă în România. Cod portocaliu și cod galben de ploi și furtuni

Din păcate, situația nu pare că se va schimba nici în următoarele ore. În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările de vreme severă.

ADVERTISEMENT

Astfel, vestul României, unde până acum a plouat abundent, va scăpa de atenționările meteorologilor. Aversele se vor manifesta în partea de est a țării, acolo unde vor fi în vigoare avertizările.

Codul galben a fost prelungit până luni, 19 iunie, la ora 10:00. Va fi valabil pentru zona Moldovei, Munteniei, jumătatea de est a Transilvaniei, sudul Dobrogei și Carpații Orientali și Meridionali.

ADVERTISEMENT

„Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, a transmis ANM.

Ce zone sunt vizate de codul portocaliu

O parte din țară este vizată de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale. Atenționarea va intra în vigoare duminică, la ora 14:00, urmând că fie valabilă până la ora 23:00.

ADVERTISEMENT

„În zona Carpaților Orientali, în estul Carpaților Meridionali și în județele Buzău, Ialomița și Călărași vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină” informează ANM.

HARTA ANM
Harta ANM, judetele vizate. Sursa foto: meteoromania.ro

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp”, adaugă reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

Amintim că Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis un cod roșu de inundații până duminică, la prânz. Specialiștii mai spun că instabilitatea atmosferică va fi prezentă și în următoarele zile.

ADVERTISEMENT