News

Cod portocaliu, în România: vin furtunile. S-a emis avertizare meteo – vremea se schimbă total

Vremea se schimbă fundamental, în următoarele ore. În mai multe zone ale țării, sunt așteptate ploi și furtuni, însoțite de fenomene meteo extreme.
05.08.2023 | 10:48
Cod portocaliu in Romania vin furtunile Sa emis avertizare meteo  vremea se schimba total
După caniculă, sunt așteptate furtuni și căderi masive de precipitații / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este alertă la ANM, acolo unde a fost emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Nu mai puțin de nouă județe sunt afectate de această avertizare. Aici, sunt așteptate fenomene meteo extreme.

Cod portocaliu de vreme rea în județele din vestul țării

Județe Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județelor Vâlcea și Sibiu sunt direct vizate de codul portocaliu emis de ANM.

ADVERTISEMENT

Va ploua torențial în aceste regiuni, iar precipitațiile pot fi însoțite de intensificări ale vântului (până la 70-90 km/h), descărcări electrice, iar pe arii restrânse: vijelii și grindină.

Va ploua torențial în aceste regiuni, iar precipitațiile pot fi însoțite de intensificări ale vântului (până la 70-90 km/h), descărcări electrice, iar pe arii restrânse: vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Intervalul în care codul portocaliu rămâne valabil este: 5 august (ora 18:00) – 6 august (ora 10:00). În această perioadă cantitățile de ploaie pot fi de 30-50 l/mp și izolat de peste 700-80 l/mp.

Cod galben de ploi și în alte zone

Tot sâmbătă, de la ora 10:00, intră în vigoare o avertizare cod galben, emisă de ANM, pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată.

ADVERTISEMENT

“În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, se arată în avertizarea ANM.

ADVERTISEMENT

În cursul zile de duminică, județele din estul țării vor avea parte de episoade de instabilitate atmosferică.

Când nu plouă, e caniculă

Tot sâmbătă, ora 10:00, ANM a emis o atenționare meteorologică cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Regiunile vizate sunt: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș și sud-estul Moldovei. Aici, temperaturile maxime pot ajunge la 33-37 grade.

Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de peste 80 de unități, se mai arată în avertizarea emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

La București, vremea rămâne caniculară, în următoarele 24 de ore. Temperatura maximă va atinge 36-37 de grade, iar cerul va fi predominant senin. Duminică dimineața ar putea exista scurte episoade de averse și descărcări electrice.

ADVERTISEMENT