News

Comuna din România unde se va construi cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Investiția e 100% românească

În județul Olt se află comuna din România unde se construiește cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Investiția e 100% autohtonă.
09.03.2024 | 18:23
Comuna din Romania unde se va construi cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa Investitia e 100 romaneasca
Făgețelu, comuna din România unde se va construi cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Încă din vara acestui an, într-o comună din România s-ar putea inaugura cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Vorbim de o investiție 100% cu capital românesc.

Făgețelu, comuna din România unde se va construi cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa

În urmă cu un an, câțiva investitori români din județul Olt, comuna Făgețelu, au obținut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei.

ADVERTISEMENT

Aceste fonduri vor fi folosite pentru construcția unei fabrici de procesare a lânii, în aceeași localitate din zona Olteniei. Acest proiect va include o hală de producție de 12.150 mp, trei linii de spălare lână brută și două linii automate de prelucrare și ambalare produse finite. De subliniat că întreaga suprafață a halei va fi acoperită de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 1 MW.

Această investiție uriașă este realizată de antreprenorul Cristian Mercioniu. În decembrie 2022, același om de afaceri a pus în funcțiune o altă fabrică similară în localitatea Costești din Argeș.

ADVERTISEMENT

Acum, noua unitate din Olt va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an. Din lână se vor fabrica pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare ca lanolină, îngrășăminte organice sub formă de pelete, compost rezultat din nămolul de spălare.

La Costești, capacitatea maximă este de 20.000 de mp pe lună, în timp ce în noua fabrică capacitarea va fi de 17.000 de mp pe zi. Va fi cea mai mare astfel de fabrică din Europa.

ADVERTISEMENT

Termenul legal pentru a finaliza investiția este de doi ani, dar sperăm că vom putea implementa proiectul în 1,5 ani și să începem activitatea în primăvara- vara lui 2024”, a spus, în urmă cu câteva luni, pentru Economica.net, Mercioniu.

Sute de locuri de muncă la fabrica din Făgețelu

Pentru micuța localitate din Olt cu doar 1.000 de suflete, această fabrică va reprezenta un adevărat imbold dezvoltator. În unitatea de producție vor lucra în jur de 200 de oameni.

ADVERTISEMENT

Materialele izolante realizate vor ajunge pentru început la export. ”Țintesc piața europeană pentru început dar, pe măsură ce vom educa și piața locală, sigur vom comercializa și local. Este o alternativă sănătoasă la materialele care există și totodată o metodă de reducere a consumului cu energia. Ca preț, izolația din lână este la nivelul vatei bazaltice”, mai spune antreprenorul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT