Fotbal intern

Concluzii dure pentru fotbalul românesc: „Jucătorilor li se neagă dreptul la demnitate”. Cazurile care au ajuns la “Discriminare”!

18.08.2019 | 10:26
Concluzii dure pentru fotbalul romanesc Jucatorilor li se neaga dreptul la demnitate Cazurile care au ajuns la Discriminare

Certurile dintre cluburi și propriii jucători au ajuns la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării. FANATIK vă prezintă doar două cazuri în care echipele care și-au bătut joc de fotbaliști au fost amendate. S-a deschis un nou sezon de Liga 1, într-un anonimat care spune totul despre direcția în care merge fotbalul românesc. Fără bani, fără fani, cu speranțe din ce în ce mai mici pentru grupele cupelor europene. Acesta este momentul la care a ajuns fotbalul din România. Poate cel mai ciudat este că meseria de fotbalist nu mai este una care să atragă. Problemele sunt din ce în ce mai mari, fie că vorbim despre străini fără CV care sunt aduși pentru a completa loturi doar din punct de vedere numeric, fie de jucători crescuți în România, care ajung să fie tratați ca simple mărfuri. Toți au, mai devreme sau mai târziu, aceeași soartă. Contractele jucătorilor nu mai sunt respectate, iar disputele pe la comisii sunt din ce în ce mai dese.

FCSB are „notorietate”, dar nu a ajuns la CNCD

Mai nou, diferendurile dintre cluburi și jucători au ajuns chiar la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării. Atât de departe au fost duse abuzurile la care sunt adesea supuși fotbaliștii. Sunt multe cazuri mediatizate, cum ar fi cele de la FCSB, unde fotbaliștii ajung să fie dați afară la pauză pentru că au dat o pasă greșită. Vezi cazul Stoian, un fotbalist care și-a făcut un nume în Serie A, sau și mai recent al fundașului Claudiu Belu. Apoi sunt făcuți praf la televizor pentru că îndrăznesc să ceară să le fie respectate contractele. Vezi cazul Florentin Matei. Ceea ce se întâmplă la FCSB este deja de notorietate, deci avem deja argumente suficiente să spunem că toți cei care aleg să meargă acolo, jucători sau antrenori, își merită soarta. Doar că acest tipar începe să fie urmat de tot mai multe cluburi din România. FANATIK analizează două cazuri care au ajuns recent la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Care sunt acuzele pe care le-au făcut jucătorii, cum s-au apărat cluburile și ce s-a ales de cei doi reclamanți.

Adrian Stoian a jucat doar două meciuri la FCSB. (Sursă Foto: Sportpictures.eu)
Adrian Stoian a jucat doar două meciuri la FCSB. (Sursă Foto: Sportpictures.eu)

Amendă pentru ACS Poli Timișoara în cazul Hăruț

Poate cel mai alarmant caz este cel al jucătorului Denis Grațian Hăruț, 20 de ani, internațional român de tineret, care și-a petrecut sezonul trecut mai mult prin parcuri și… comisii decât pe terenul de fotbal. Totul a început după ce oficialii clubului ACS Poli Timişoara au decis să micşoreze contractele mai multor fotbalişti, care contracte depăşeau un anumit plafon. Printre ei, Denis Hăruţ, cel pentru clubul cheltuia aproximativ 9.000 de lei lunar net. I s-a propus înjumătăţirea înţelegerii, dar acesta a refuzat şi le-a transmis oficialilor clubului că fie îi plătesc în continuare salariul conform contractului, fie îl lasă să plece din postura de jucător liber de contract. Pentru acest „tupeu”, fotbalistul a fost scos din lot şi obligat să suporte un tratament extrem de dur. A urmat un război între AFAN, sindicatul fotbaliştilor, şi conducerea clubului ACS Poli Timişoara, în frunte cu Valeriu Răchită.

La Timișoara sunt jucători neplătiți de nouă luni. E un haos total! Hăruț este persecutat, supus unor tratamente rar întâlnite. Am filmări! Se schimbă într-o baracă pentru că nu a fost de acord cu diminuarea contractului cu mai mult de 50%. E chemat la antrenamente de trei ori pe zi, nu i se pune la dispoziție vestiar adecvat, se antrenează singur. Avem filmări, avem dovezi, sper ca Federația să vadă ce se întâmplă pentru că e un caz grav de persecuție. E un jucător talentat, un jucător foarte bun, de lot național”, a explicat Emilian Hulubei, preşedintele AFAN.

Răchită îl face praf pe fotbalist, dar clubul a fost considerat vinovat

Valeriu Răchită a ripostat şi a explicat că excluderea lui Hăruţ a fost făcută din cauza formei sportive precare a tânărului jucător. „Aberații, dezinformare! Domnul Hulubei ar putea fi acționat în instanță pentru aceste declarații. Eu nu m-aș lăsa reprezentat de un asemenea om, cu opt meciuri în Liga 1. I-a făcut un mare rău lui Denis Hăruț. În acele containere se schimbă toată echipa de mult timp, nu doar Denis. Iar despre antrenamente, el face doar două, nu trei, ca să revină la un anumit nivel, având în vedere că nu a trecut testele fizice. Are 82 de kilograme, mult peste greutatea optimă. Dar lui îi stă capul doar la data când îi intră salariul”.

Valeriu Răchită spune că Hăruț nu era pregătit din punct de vedere fizic

Când am venit la club, am făcut o evaluare a lotului de jucători. Am stat și am pus cheltuielile lunare pe foaie, ce ne putem permite și ce nu. S-a discutat cu toți cei care aveau salarii peste medie. Le-am spus că remunerațiile respective erau pentru Liga 1, pentru liga secundă acestea se înjumătățesc. Reacția lui Haruț a fost «Asta este, v-am păcălit!». El a pus, la doar 20 de ani, partea financiară mai presus de cea sportivă. Pe urmă, am decis să mai discut o dată cu el. I-am propus 65% lunar din salariu, și ceilalți 35% să îi pun în contul lui după 1 iunie, când echipa se va salva de la retrogradare. Cosmin Bîrnoi a acceptat, Hăruț nu. Eu nu pot juca cu unul care nu ajută echipa. El este mărul stricat din vestiar. Cum să îl primesc în vestiar?!”, și-a continuat tirul Răchită.

Războiul a continuat la comisiile Federaţiei şi, mai apoi, la Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării. Jucătorul a câştigat ambele bătălii. Conform informațiilor FANATIK, clubul ACS Poli Timișoara a fost sancționat pentru discriminarea jucătorului Denis Hăruț și chiar a primit o amendă de 10.000 de lei. De asemenea, Hăruț a fost declarat liber de contract de comisiile FRF și a putut semna cu FC Botoșani, în prima ligă, la începutul acestei luni.

Denis Hăruț, în tricoul lui ACS Poli Timișoara. Sursă Foto: Sportpictures.eu
Denis Hăruț, în tricoul lui ACS Poli Timișoara. Sursă Foto: Sportpictures.eu

Dunărea Călărași l-a obligat pe Aboubacar să se mute din locuință

Un caz asemănător a avut loc și în lotul celor de la Dunărea Călărași, pe parcursul sezonului 2017-2018. Victima a fost Gassama Aboubacar, jucător francez de origine senegaleză. Acesta a fost în lotul condus la acea vreme de Dan Alexa pe parcursul turului de campionat, în care a fost folosit în trei partide. După pauza de iarnă, fundașul a fost anunțat că nu mai este dorit la club și i s-a propus rezilierea contractului. A refuzat, ceea ce a condus la repercusiuni. FANATIK a analizat reclamația făcută de jucător la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. „Petentului nu i s-a permis să se antreneze alături de restul coechipierilor, fiind izolat de aceștia, antrenamentele fiindu-i organizate când ceilalți jucători nu se aflau la locul de antrenamnent. Clubul a decis cazarea petentului în altă locație față de cea în care erau cazați restul colegilor”, se precizează în raportul CNCD.

Iar concluziile au fost alarmante. „Jucătorului i-a fost afectat dreptul la demnitate. Antrenarea izolată a petentului este de natură să creeze un cadru ostil, degradant”, mai precizează respectivul act. În consecință, clubul Dunărea Călărași a primit o amendă de 10.000 de lei.

Cristian Jura, încă 3 ani la TAS, va fi și membru în comisia Anti Doping!

Membru în Comitetul Director al CNCD, Cristian Jura are mare trecere în rândul conducătorilor forurilor continentale. A fost confirmat ca arbitru la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne și a primit un nou mandat de 3 ani, până în 2022. Are, astfel, șansa de a fi selectat în comisia Ad-hoc pentru Euro 2020, competiție la care și România va organiza meciuri. Ar fi al patrulea turneu final la care Jura este solicitat pentru a face parte din echipa TAS, după două Campionate Mondiale, Brazilia 2014 și Rusia 2018, dar și un Campionat European, cel din 2016, în Franța. În plus, Cristian Jura a fost ales pentru a face parte și din Divizia Anti-Doping a TAS, formată din 15 membri.

  • 20 de ani are Denis Grațian Hăruț (născut pe 25 februarie 1999), eligibil deci pentru Regula U21 din Liga 1
  • 10.000 de lei este amenda pe care au primit-o de la CNCD cele două cluburi, ACS Poli Timișoara și Dunărea Călărași, considerate vinovate de discriminare în cazurile Hăruț și Aboubacar