News

Condiții dezastruoase în transportul feroviar din România: mizerie, rugină, dejecții. Amenzi uriașe date de ANPC

Inspectorii ANPC au descoperit condiții dezastruoase în transportul feroviar din România: mizerie, rugină, dejecții. S-au dat amenzi uriașe.
06.05.2023 | 16:57
Conditii dezastruoase in transportul feroviar din Romania mizerie rugina dejectii Amenzi uriase date de ANPC
ANPC a descoperit condiții dezastruoase în transportul feroviar din România: mizerie, rugină, dejecții. Amenzi uriașe. Sursa foto: CFR Călători
ADVERTISEMENT

În urma unor controale demarate în primele luni ale anului, ANPC a constatat condiții dezastruoase în transportul feroviar din România. Mai mulți operatori din domeniu au primit amenzi uriașe.

ANPC a descoperit condiții dezastruoase în transportul feroviar din România: mizerie, rugină, dejecții. Amenzi uriașe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a a anunțat, într-un comunicat, că a dat 89 de amenzi în valoare de circa 700.000 de lei. Inspectorii au efectuat controale la companiile feroviare. Pe lângă amenzi, au fost suspendați temporar 27 operatori economici pentru grave nereguli.

ADVERTISEMENT

În primele patru luni din 2023, echipele de control ANAF din întreaga ţară au verificat 109 operatori economici. Cele reclamate de foarte mulți călători din țară s-au adeverit.

Condițiile din transportul feroviar din România sunt dezastruoase. Printre principalele nereguli grave constatate au fost: condiţii igienice necorespunzătoare a garniturilor de tren. S-au găsit geamuri ale vagoanelor şi uşilor de acces fisurate, cotiere defecte, lipsa tapiţeriei sau existenţa uneia deteriorate. Perdele de protecţie erau pătate sau murdare.

ADVERTISEMENT

Abaterile de la normă nu s-au oprit aici. Inspectorii ANPC au fost șocați de cele găsit în interior. E vorba de toalete neigienizate sau igienizate parţial, degajând un puternic miros de dejecţii, pişoare defecte, fără produse de igienă. De asemenea, vasele de wc erau fără capac și fără apă la grupul sanitar.

Lista neregulilor este una care pare fără sfârșit. Mai putem enumera: prestarea serviciilor nealimentare pentru călători, fără a asigura condiţiile igienice necesare, folosirea unor săli de aşteptare neigienizate, nerenovate, cu păianjeni pe tavan, pereţi scorojiţi, pete de mucegai, infiltraţii de apă, existenţa pavimentelor pe peroane deteriorate, cu coşuri de gunoi ruginite şi existenţa peroanelor neridicate la nivel, a unor peroane denivelate cu armătura de metal ieşită prin beton-la vedere.

ADVERTISEMENT

În plus, ANPC a mai constatat folosirea unui număr insuficient de scaune pe peron. Cele existente erau deja deteriorate. Probleme au fost și la ghișeele de bilete, cu neafişarea informaţiilor corecte şi complete, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.

ANPC a dispus oprirea temporară, până la remedierea deficienţelor, pentru 27 operatori economici

Sancțiunile ANPC nu s-au rezumat doar la amenzi. S-a dispus, suplimentar, oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor, în cazul a 27 operatori economici.

ADVERTISEMENT

E vorba de companii care se află în judeţele: Prahova, Caraş Severin, Vaslui, Olt, Dolj, Vâlcea, Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Vrancea, Galaţi şi Buzău.

ADVERTISEMENT
Tags: