News

Congres PSD. Viorica Dăncilă, președinte al partidului. Cine va mai face parte din conducerea social-democraților

29.06.2019 | 16:41
Congres PSD Viorica Dancila presedinte al partidului Cine va mai face parte din conducerea socialdemocratilor

Viorica Dăncilă se teme de Codrin Ștefănescu! Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, se pare că vrea alegeri într-un singur tur la Congresul PSD, deoarece se teme de faptul că unul dintre oamenii lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu, ar putea fi ales în funcția de secretar general al partidului, potrivit G4Media.ro, care citează surse politice.

Update, ora 18.21: Viorica Dăncilă a câștigat șefia PSD cu 2.828 de voturi. Ceilalți candidați au obținut următoarele voturi: Ecaterina Andronescu – 50, Șerban Nicolae – 375, Liviu Pleșoianu – 715. Pentru funcția de președinte executiv, rezultatele au fost următoarele: Sorin Bota – 19, Daniel Florea – 129, Daniel Suciu – 1358, Eugen Teodorovici – 2.463. La funcția de secretar general, s-au înregistrat următoarele rezultate: Codrin Ștefănescu – 466, Rodica Nassar – 77, Felix Stroe – 189, Gabriel Petrea – 717 Mihai Fifor – 2.366.

Update, ora 17.04: Viorica Dăncilă a luat cele mai multe voturi pentru funcția de președinte PSD, Eugen Teodorovici este lider în ceea ce privește postul de președinte executiv, iar Mihai Fifor ar urma să fie noul secretar general al partidului, conform unor rezultate parțiale prezentate de Digi 24. Liviu Pleșoianu ar fi fost pe locul 2 în ceea ce privește opțiunile de vot pentru funcția de președinte.

Update, ora 16.40: Marian Oprișan a reacționat după incidentul prin care a trecut: „Poziția mea intransigentă față de Liviu Dragnea a determinat niște comportamente din partea unora dintre colegii noștri și mă refer strict la organizația de Olt, de Dolj și de Teleorman. Jignit a fost PSD față de asemenea comportament”, a spus liderul PSD Vrancea.

Update, ora 16.24: Delegații PSD au început să voteze și urmează să vedem care va fi noua conducere a partidului.

Update, ora 16.00: Incident în timpul discursului lui Marian Oprișan. Liderul PSD Vrancea a fost huiduit înainte să înceapă să vorbească, de o parte a delegaților. Nervos, acesta a refuzat să mai vorbească.  Se pare că totul a pornit de la o scrisoare deschisă a acestuia, în care a spus  că nu doreşte ca partidul să se mai lase călcat în picioare de „indivizi care şi-au bătut joc de România” şi să mai întoarcă celălalt obraz, cu referire la Liviu Dragnea.

Update, ora 15.30: Codrin Ștefănescu a susținut un discurs în care i-a atacat din nou pe procurori și în care a spus că Liviu Dragnea e un deținut politic: “În sală avem oameni călcați în picioare, vânați și hărțuiți! Am fost alături de voi, Olguța, Arsene, Dolineaschi, Cosma, când ați fost încătușați! Am fost alături de liderul nostru aflat acum după gratii! Azi, Liviu Dragnea e deținut politic! (Aplauze)”.

Update, ora 15.10: Candidații la funcția de secretar general al partidului și-au început discursurile. Rodica Nassar a spus că “Viorica Dăncilă a fost cel mai bun premier din istoria României”, iar Felix Stroe a afirmat că  ”alegerile europarlamentare au fost deturnate de un imens zgomot de fond provocat de mercenari internauți”.

Update, ora 14.15: Au început discursurile candidaților la funcția de președinte Executiv. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, i-a mulțumit Olguței Vasilescu pentru legile promovate în perioada în care a fost ministru al Muncii, inclusiv Legea Pensiilor. Gestul său a fost aplaudat la scenă deschisă,

Update, ora 13.39: Liviu Pleșoianu a susținut un discurs maraton în care a vorbit printre altele și despre condamnarea lui Liviu Dragnea, pe care a catalogat-o drept miză electorală. El a amintit din nou de “statul paralel” și a abordat din nou tema suveranismului și a conservatorismului euro-sceptic: “Aud de dimineață până seară de progresism. E în regulă să tăcem. Anul ăsta a fost un moment oribil la Eurovision. Concurenta noastră are voce de înger, cineva, o mână nevăzută a pus în juriu două persoane care au descalificat-o. Știți ce au făcut ulterior cele două persoane? S-a lăudat cu ce au făcut pentru că Laura Bretan a votat la referendumul pentru familie (…) Am tolerat mult prea mult timp, unii au și pactizat cu asta – s-a ajuns ca o procuroare dintr-o specie incertă să târască pe jos un copil. Faptul că am asistat la acest moment oribil ar trebui să ne trezească, indiferent de ce partid avem”.

Update, ora 13.10: Șerban Nicolae a venit cu un discurs în care a atacat-o voalat pe Viorica Dăncilă, spunând că el nu a venit “cu măsuri scrise”: “Eu nu vin cu măsuri scrise, e totul în sufletul meu de foarte mult timp. Prea mult am acceptat etichete, insulte, răutatea și trădarea lor. Trebuie să stăm cu fruntea sus Oamenii de stânga sunt oameni care nu acceptă abuzuri, care își fac datoria de țară. Sunt mândru când discut cu pensionarii. Urmează un nou centenar: în 1919, armata română elibera Ungaria de pericolul bolșevismului. În 1920 vom celebra Tratatul de la Trianon. Ne gândim serios dacă în 100 de ani de acum înainte generațiile de atunci vor celebra sau comemora un nou centenar”.

Update, ora 12.59: Ecaterina Andronescu, o altă candidată la șefia PSD, a vorbit despre eșecul partidului la europarlamentare. Ministrul Educației este de părere că alegerile s-au pierdut pentru că PSD nu a știut să “stopeze știrile false”. “Am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul. De ce am pierdut? Nu am știut să stopăm știrile false. Nu am știut să folosim tehnologia astfel ca lucrurile bune pe care le-am făcut să ajungă la toți oamenii. Unde e infrastructura de comunicare a PSD? De ce nu am știut să construim această infrastructură?“, a spus Andronescu.

Update, ora 12.43: Codrin Ștefănescu își dorește să redevină secretar general al partidului și anunță suprize la acest congres. Mai multe detalii AICI.

Update, ora 12.22: Premierul Viorica Dăncilă a susținut un discurs în fața delegaților PSD: “Am readus România între statele europene cu cea mai mare creștere economică. E răspunsul ferm dat adversarilor noștri politici și tuturor celor care au criticat programul nostru de guvernare. Cel mai important e că această creștere economică se reflectă în nivelul de trai al românilor. Trebuie să recâștigăm încrederea oamenilor. Trebuie să facem drumuri mai bune, acces la servicii de sănătate, canalizare, apă curentă. Avem nevoie de investiții în satele, orașele și comunele României. Obiectivul nostru principal, să aducem mai mulți români în clasa de mijloc, are nevoie de mai multe investiții (…) Fuvernul nu va emite OUG pentru modificarea sistemului juduciar. Orice modificare trebuie să se facă prin dezbatere și consultare, inclusiv consultarea organismelor internaționale”.

Update, ora 12.00: Călin Popescu Tăriceanu a propus o candidatură comună PSD – ALDE la alegerile prezidențiale din toamnă.  “Vă propun un acord bazat pe o coaliție care să guverneze România până în 2024. Vreau de asemenea ca acest acord să permită să ducă la Cotroceni un președinte echilibrat și devotat țării, țării noastre vreau să spun”, a afirmat liderul ALDE.

Update, ora 11.49: A început congresul PSD. Viorica Dăncilă a intrat în sală pe melodia „Stand up (for the champions)” şi a făcut o baie de mulţime. Evenimentul a fost deschis cu un moment artistic. e, naistul Nicolae Voiculeţ a interpretat o melodie şi un copil a intonat o poezie. Totodată, premierul a ales o vestimentație cu un detaliu care a atras atenția. Mai multe detalii AICI!

Update, ora 11.18: Cătălin Rădulescu a confirmat că Eugen Teodorovici va reveni în cursa pentru funcția de președinte executiv. Deputatul a spus că ministrul de Finanțe “s-a supărat puțin ieri” și că a luat decizia de a renunța la candidatură, dar ulterior s-a răzgândit.

Update, ora 10.57: Avem mai mulţi candidaţi şi cei care vor întruni încrederea colegilor vor fi cei care vor conduce PSD, sper eu spre victorie. Voi fi un om echilibrat şi în acelaşi timp un om ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar are nevoie şi de decizii ferme. Şi cred că nu numai un om este important pentru acest lucru, este importantă echipa care va conduce acest partid, este important să dăm dovadă de democraţie în partid, să aducem alături de noi cât mai multe persoane, iar deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, să fie luate în forurile statutare şi prin consultarea membrilor de partid”, a afirmat Dăncilă, înainte de congresul de azi. Premierul a ajuns la Sala Palatului, însoțită de Mihai Fifor, cel care are cele mai mari șanse să devină noul secretar general al partidului.

Update, ora 10.25: Ecaterina Andronescu, unul dintre contracandidații Vioricăi Dăncilă la președinția PSD, a declarat la sosirea la Congres că șefa guvernului este favorizată de votul într-un singur tur. ”Ne batem până la capăt”, a spus Andronescu. Eugen Teodorovici, care s-a retras ieri din cursa pentru funcția de președinte executiv, pare să se fi răzgândit și ar fi intrat din nou în cursă, conform Digi 24.

Viorica Dăncilă se teme de omul lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu

Potrivit acestora, Viorica Dăncilă îl susține pentru funcția de secretar general pe Mihai Fifor, actualul purtător de cuvânt și fost ministru al Apărării.

Este de așteptat ca ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, să se retragă din cursa pentru funcția de președinte executiv al partidului, în condițiile în care Dăncilă îl susține pe vicepremierul Daniel Suciu pentru această poziție, potrivit aceleiași surse. Suciu și-ar fi făcut o intensă campanie internă printre primarii PSD, încercând să le câștige votul cu argumentul că ar fi contribuit decisiv la adoptarea Codului Administrativ.

Viorica Dăncilă se teme de Codrin Ștefănescu
Viorica Dăncilă se teme de Codrin Ștefănescu

Viorica Dăncilă vrea să schimbe statutul PSD

În piață a mai apărut un senariu, înainte de Congresul PSD. Viorica Dăncilă intenționează să schimbe regulile privind alegerea secretarului general în timpul congresului din 29 iunie, astfel încât secretarul general să nu mai fie ales prin votul delegaților, ci prin votul CEX.

Liderii PSD se reunesc vineri la ședința CEX, care pregătește congresul de sâmbătă al partidului. Înainte de ședința CEX, liderul PSD, Marian Oprișan, a pus în discuție regula conform căreia funcțiile de președinte executiv și secretar general sunt aleși de congresul partidului. Oprișan a declarat că dacă Congresul decide că aceste funcții să fie numite de către președintele partidului, ”atunci avem alte reguli”.

S-au înscris în cursa pentru preşedinte PSD: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Ecaterina Andronescu, Ilie Rotaru şi Cătălin Stochiţă, potrivit Agerpres.

Pentru funcţia de preşedinte executiv candidează Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici şi Sorin Bota. Pentru secretar general au intrat în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar, Marius Dunca şi Felix Stroe