100 ani de Romania

Constantin Lăcătuşu, primul român care a escaladat Everestul! Cum a ajuns pe “acoperişul lumii”

02.10.2018 | 22:00
Constantin Lacatusu primul roman care a escaladat Everestul Cum a ajuns pe acoperisul lumii
Constantin Lăcătuşu, primul român care a escaladat Everestul

Constantin Lăcătuşu a fost primul român care a escaladat Everestul, cel mai înalt munte de pe Terra. Performanţa a fost obţinută pe 17 mai 1995 şi a însemnat o premieră pentru România. Chiar dacă este puţin mediatizat, alpinismul este unul dintre cele mai periculoase sporturi, iar de-a lungul timpului, mai mulţi români au scris istorie, însă Constantin Lăcătuşu a fost un adevărat deschizător de drumuri.

Născut pe 21 februarie 1961, la Piatra Neamţ, Constantin Lăcătuşu a fost pasionat de alpinism încă din copilărie. Prima performanţă a bifat-o în iunie 1990, când a escaladat vârful Elbrus (5.642 metri). Un an mai târziu, alpinistul reuşea să urce pe Donguz-Orun (4.458 metri), premieră românească. În 1992, Lăcătuşu a făcut parte din prima expediţie care a ajuns pe unul dintre optimarii lumii, vârful Broad Peak (8.047 metri) din Pakistan.

Constantin Lăcătuşu a fost primul român care a escaladat Everestul

În 1995, Constantin Lăcătuşu a devenit primul român care a reuşit să escaladeze Everestul. Cu trei luni înainte de această performanţă, alpinistul român bifase vârful Kilimanjaro (5.895 metri). “Zi importantă pentru mine. S-a întamplat să fie la fel şi pentru alpinismul românesc, fiindcă atunci, tricolorul a ajuns pentru prima dată pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest, 8.850m.  In acea zi, au mai urcat alţi 5 alpinişti, niciun şerpas, pe ruta nordică, dinspre Tibet”, rememora Constantin Lăcătuşu ziua în care a ajuns pe Everest. Din acel moment, data de 17 mai 1995 a devenit una extrem de importantă pentru alpinismul din România.

Constantin Lăcătuşu a reuşit peste 30 de ascensiuni externe şi a bifat zece expediţii în Himalaya. Printre altele, alpinistul român a păşit pe cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. “Mersul pe munte este, în primul rând, o călătorie interioară. În primul rând urci muntele din interiorul tău. Viaţa e compusă din multe vârfuri, multe piscuri înalte. Fiecare are Everestul sau Everesturile lui, inclusiv eu”, a susţinut primul român care a urcat pe Everest.

Constantin Lăcătuşu, primul român care a escaladat Everestul, performanţă realizată în 1995
Constantin Lăcătuşu, primul român care a escaladat Everestul, performanţă realizată în 1995