100 ani de Romania

Constantina Diţă, singura campioană olimpică la maraton a României! Succes istoric obţinut la 38 de ani

06.09.2018 | 22:00
Constantina Dita singura campioana olimpica la maraton a Romaniei Succes istoric obtinut la 38 de ani
Constantina Diţă, singura campioană olimpică la maraton a României, aur la Beijing 2008

Constantina Diţă este singura campioană olimpică la maraton a României. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, o româncă scria istorie în una dintre cele mai grele probe din atletism. După 2 ore, 26 de minute şi 44 de secunde, Constantina Diţă obţinea medalia de aur la maraton şi uimea întreaga lume.

Născută la 23 ianuarie 1970, la Turburea, în judeţul Gorj, Constantina Diţă a început să practice atletismul la clubul sportiv din localitate, ca mai apoi să se transfere la CS Dinamo Bucureşti, unde a rămas până la retragerea din competiţie, în 2014. Momentul de glorie a venit la Jocurile Olimpice de la Beijing, când a obţinut medalia de aur la capătul unei curse care a ţinut toată România cu sufletul la gură.

Constantina Diţă, singura campioană olimpică la maraton a României, aur la Beijing 2008

De aproape două ore şi jumătate a avut nevoie Constantina Diţă pentru a deveni singura campioană olimpică la maraton a României. Cursa a început la ora 7:30 dimineaţa (ora 2:30 în ţara noastră) din Piaţa Tiananmen, iar punctul de finish era pe stadionul “Naţional” din Beijing sau “Cuib de pasăre”, cum a fost poreclit în timpul Olimpiadei chineze.

Prima oră din cursă a fost lentă, plutonul se mişca greu, iar la un moment dat, Constantina Diţă se afla pe locul 40. La kilometrul 20, românca dă startul asaltului, trece pe rând de fiecare competitoare şi ocupă locul de lider. Cronometrul arăta 1:15.11. Totul făcea parte din strategia ei. “Am vorbit înainte, am discutat unde să evadez. Eu, de obicei, la cursele mari, plec de la primul kilometru, dar aici era vorba despre Jocurile Olimpice, era vorba de-a urca pe podiumul olimpic. Şi atunci am schimbat strategia şi am hotărât ca de la jumătatea cursei, sau chiar după 25 de kilometri, să evadez din pluton”, avea să-şi reamintească Constantina Diţă.

Semnul crucii de la finalul cursei

Ultima parte a cursei este un calvar pentru orice maratonist. Intervine o luptă între sportiv şi propriul corp. Se apropia punctul mort, momentul care face diferenţa între medalii şi restul locurilor din clasament. “Maratonul este o cursă a creierului. Iei decizii permanent. Dacă greşeşti, ratezi”, declara la finalul cursei Constantina Diţă. Pe ultimii kilometri se vedea deja stadionul, iar adrenalina îi dă forţa să termine cursa, chiar dacă mulţi nu-i dădeau şanse. În aplauzele a aproape 90.000 de spectatori, Constantina Diţă intra prima pe pista stadionului din Beijing.

Pe ultimii metri, Constantina Diţă lasă senzaţie că este aproape să se prăbuşească, însă sportiva îşi făcea semnul crucii larg, de trei ori. După ce a trecut linia de sosire, cronometrul arăta 2:26:44, cel mai bun timp al sezonului pentru sportiva din România. În urma ei vin Catherine Ndereba (Kenya) şi Zhou Chunxiu (China). Între primele zece se mai regăseşte şi Lidia Şimon, clasată pe locul opt.

La 38 de ani, Constantina Diţă obţinea aurul olimpic la Beijing, după ce, de-a lungul carierei, mai obţinuse o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de atletism din 2005 de la Helsinki, aur şi bronz la Campionatele Mondiale de semimaraton de la Edmonton (2005) şi New Delhi (2004), o victorie în celebrul maraton de la Chicago şi un loc trei la maratonul de la Londra. După victoria de la Beijing, Constantina Diţă a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cea mai în vârstă câştigătoare a unui maraton olimpic din istorie.

Constantina Diţă, singura campioană olimpică la maraton a României, aur la Beijing 2008
Constantina Diţă, singura campioană olimpică la maraton a României, aur la Beijing 2008
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Delia e topită după acest hobby. Nu renunță niciodată la el
Delia e topită după acest hobby. Nu renunță niciodată la el
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO