News

Contestații Bacalaureat 2019. Cum și unde trebuie să depui contestația dacă ai luat o notă mică

08.07.2019 | 10:26
Contestatii Bacalaureat 2019 Cum si unde trebuie sa depui contestatia daca ai luat o nota mica

FANATIK te învață cum și unde trebuie să depui contestație, dacă ai luat o notă mică la Bacalaureat 2019! Au fost foarte multe cazuri în care elevi de nota 4 au devenit premianții examenului de Bacalauret, după contestații. Vinovați sunt unii profesori care ori se grăbesc atunci când corectează lucrările, ori se strecoară alte erori.

Cum se depune contestație la Bacalaureat 2019

Așadar, dacă tu știi că meritai o notă mai mare la Bacalaureat și te crezi nedreptățit, află că poți depune contestație. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat vor fi publicate luni, 8 iulie. Atenție! În aceeași zi se depun și contestațiile, iar elevii nemulțumiți de notele obținute au la dispoziție doar patru ore pentru a contesta nota obținută! Demersul poate fi făcut doar până la ora 16:00!

Contestațiile se depun la liceul unde s-a susținut examenul de Bacalaureat și constă într-o cerere tipizată semnată de elev sau de elev și părinte, asta dacă acesta nu este major. Cererile sunt preluate apoi de președintele comisiei de evaluare și de unul dintre vicepreședinți. Evaluarea contestațiilor se face după metodologia strictă redactată de Ministerul Educației.

Cum se depune contestație la Bacalaureat 2019
Cum se depune contestație la Bacalaureat 2019

După contestații, notele pot fi mai mari, dar și mai mici!

Astfel, după centralizarea cererilor de contestații, lucrările se secretizează indiferent de zonele de evaluare din județe. Pe lucrări se aplică apoi o ștampilă pe care scrie „Bacalaureat 2019 – C.Z.E.”. Președintele comisiei de evaluare va fi cel care va compara notele acordate după reevaluare cu notele inițiale obținute de elevi.

Dacă diferențele între cele două note sunt mai mici sau  mai mari cu 1,5 puncte, atunci foile de examen sunt reevaluate de către o a treia comisie. Această comisie va fi formată de alți profesori decât cei din primele două comisii. Această comisie va decide nota finală a lucrărilor.

Contestația se poate întoarce însă oricând împotriva elevului! Nota obținută după contestație poate rămâne aceeași, poate crește, dar la fel de bine poate să și scadă! Așadar, contestația este ca o sabie cu două tăișuri. Odată schimbată nota, aceasta nu mai poate fi modificată, așadar elevii își asumă orice viitor rezultat. Un lucru important de știut pentru elevi este că pot solicita să își vadă lucrarea corectată după rezolvarea contestațiilor.

Absolvenții de liceu pot face o cerere scrisă către comisia județeană sau a municipiului București pentru a vedea cum a fost notată lucrarea de profesori.