Potrivit datelor preliminare ale campaniei demarate de ANSVSA, până sâmbătă, au fost aplicate 86 de amenzi, în cuantum total de 524.500 lei.
În urma acțiunilor de control derulate la nivel național, au fost emise și două ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a fost confiscată şi denaturată cantitatea de 127.43 kg de produse alimentare, transmite Agerpres.
Pe 29 aprilie, în prima zi a campanie de control, inspectorii ANSVSA au mers la 579 de unități, dintre care 292 de unităţi de alimentaţie publică, 30 de pensiuni turistice, 10 unităţi de catering, 30 unităţi de cofetărie/patiserie, 25 de laboratoare de cofetărie, 34 de unităţi tip supermarket/hipermarket, 86 de magazine alimentare şi 74 de alte tipuri de unităţi.
Controalele inspectorilor sanitar-veterinari au vizat condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare.
„Printre neconformităţile constatate şi sancţionate de inspectorii sanitar-veterinari se numără: nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite şi încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor şi lipsa programelor de autocontrol în cadrul unităţilor”, a precizat ANSVSA.
Controalele și în acest weekend, iar rezultatele verificărilor vor fi făcute publice după centralizarea datelor finale.