Uleiul de palmier este utilizat într-o varietate de produse alimentare, cum ar fi margarina, untul vegetal, prăjiturile, biscuiții, snacks-urile și multe alte produse procesate. De asemenea, este folosit în industria cosmetică pentru producerea de săpunuri, șampoane, creme și alte produse de îngrijire a pielii.
Compoziția uleiului de palmier poate varia în funcție de procesul de rafinare și de calitatea fructelor. În general, uleiul de palmier conține o combinație de acizi grași saturați și nesaturați.
Aproximativ 50% din compoziția sa constă în acizi grași saturati, cum ar fi acidul palmitic. De asemenea, conține aproximativ 40% acizi grași mononesaturați și 10% acizi grași polinesaturați.
”Eu cred că, până la urmă, ar trebui să mâncăm românește și să avem și produse sănătoase și de calitate. Nu știu cum vin rachetele astea de la Organizația Mondială a Sănătății, poate ne dau și nouă un studiu, apropo de ce se întâmplă, pentru că uleiul de palmier este folosit în alimentațe și în Asia, și în America de Sud, și în Africa, de foarte, foarte mulți ani și nu prea am auzit ca pe acolo să crească incidența cancerurilor sau a altor tipuri de patologii.
Eu sunt dintre cei care au elaborat Planul de luptă împotriva Cancerului la nivel european și mi-am dorit de fiecare dată ca astfel de produse cu potențial riscant pentru sănătate să nu aibă ce căuta în alimentația noastră de fiecare zi”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN.
Potrivit specialiștilor, există mai multe riscuri asociate consumului excesiv de ulei de palmier și utilizării sale în produse. Uleiul de palmier conține o cantitate semnificativă de acizi grași saturați, care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (“colesterol rău”) în sânge și la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Consumul excesiv de ulei de palmier poate fi nociv pentru sănătatea inimii și a vaselor sangvine.
”Este cel puțin îngrijorător. Vedem că un produs care era considerat stabil, extrem de versatil, incolor, inodor, care chiar avea proprietăți de a favoriza, de a menține activitatea cardiacă, care aduce un aport important de vitamina E în alimentația noastră de fiecare zi, a devenit peste noapte dușmanul mondial. Deja încep să îmi pun problema: cât este medicină, cât este altceva”, a mai spus medicul.
Industria uleiului de palmier a fost criticată pentru practicile sale de producție care implică defrișarea masivă a pădurilor tropicale și impactul negativ asupra biodiversității. Cultivarea palmierilor de ulei pe scară largă a dus la pierderea habitatelor naturale și la distrugerea ecosistemelor.
Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății trag un semnal de alarmă și lansează avertismente în privința uleiului de palmier. Părerile specialiștilor sunt împărțite. Dacă unii îl consideră toxic, alții spun că aceasta este un aliment obișnuit și nu afectează sănătatea oamenilor, însă acesta trebuie consumat în cantități moderate.