News

Controverse privind uleiul de palmier. Verdictul specialistului: “Este cel puțin îngrijorător”

Uleiul de palmier este consumat de mii de români. Îl putem găsi în dulciuri, prăjituri și chipsuri. Specialiștii vin cu recomandări.
02.07.2023 | 18:40
Controverse privind uleiul de palmier Verdictul specialistului Este cel putin ingrijorator
Uleiul de palmier se adaugă în mai multe produse. Foto: Colaj Fanatik/Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Uleiul de palmier este utilizat într-o varietate de produse alimentare, cum ar fi margarina, untul vegetal, prăjiturile, biscuiții, snacks-urile și multe alte produse procesate. De asemenea, este folosit în industria cosmetică pentru producerea de săpunuri, șampoane, creme și alte produse de îngrijire a pielii.

Uleiul de palmier, unul dintre cele mai des întâlnite ingrediente

Compoziția uleiului de palmier poate varia în funcție de procesul de rafinare și de calitatea fructelor. În general, uleiul de palmier conține o combinație de acizi grași saturați și nesaturați.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 50% din compoziția sa constă în acizi grași saturati, cum ar fi acidul palmitic. De asemenea, conține aproximativ 40% acizi grași mononesaturați și 10% acizi grași polinesaturați.

”Eu cred că, până la urmă, ar trebui să mâncăm românește și să avem și produse sănătoase și de calitate. Nu știu cum vin rachetele astea de la Organizația Mondială a Sănătății, poate ne dau și nouă un studiu, apropo de ce se întâmplă, pentru că uleiul de palmier este folosit în alimentațe și în Asia, și în America de Sud, și în Africa, de foarte, foarte mulți ani și nu prea am auzit ca pe acolo să crească incidența cancerurilor sau a altor tipuri de patologii.

ADVERTISEMENT

Eu sunt dintre cei care au elaborat Planul de luptă împotriva Cancerului la nivel european și mi-am dorit de fiecare dată ca astfel de produse cu potențial riscant pentru sănătate să nu aibă ce căuta în alimentația noastră de fiecare zi”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN.

Mai multe riscuri asociate consumului excesiv de ulei palmier

Potrivit specialiștilor, există mai multe riscuri asociate consumului excesiv de ulei de palmier și utilizării sale în produse. Uleiul de palmier conține o cantitate semnificativă de acizi grași saturați, care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (“colesterol rău”) în sânge și la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Consumul excesiv de ulei de palmier poate fi nociv pentru sănătatea inimii și a vaselor sangvine.

ADVERTISEMENT

”Este cel puțin îngrijorător. Vedem că un produs care era considerat stabil, extrem de versatil, incolor, inodor, care chiar avea proprietăți de a favoriza, de a menține activitatea cardiacă, care aduce un aport important de vitamina E în alimentația noastră de fiecare zi, a devenit peste noapte dușmanul mondial. Deja încep să îmi pun problema: cât este medicină, cât este altceva”, a mai spus medicul.

Industria uleiului de palmier a fost criticată pentru practicile sale de producție care implică defrișarea masivă a pădurilor tropicale și impactul negativ asupra biodiversității. Cultivarea palmierilor de ulei pe scară largă a dus la pierderea habitatelor naturale și la distrugerea ecosistemelor.

ADVERTISEMENT

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății  trag un semnal de alarmă și lansează avertismente în privința uleiului de palmier. Părerile specialiștilor sunt împărțite. Dacă unii îl consideră toxic, alții spun că aceasta este un aliment obișnuit și nu afectează sănătatea oamenilor, însă acesta trebuie consumat în cantități moderate.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei...
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei mai mulți turiști în Cheile Turzii
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Dacia pregătește concedieri voluntare. Până la 40.000 de euro pentru cine pleacă de...
Dacia pregătește concedieri voluntare. Până la 40.000 de euro pentru cine pleacă de bunăvoie
Mama singură cu 3 copii, în lacrimi după gestul uriaş pe care l-a...
Mama singură cu 3 copii, în lacrimi după gestul uriaş pe care l-a făcut pentru ea milionarul român de 28 de ani! Mesajul transmis
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul...
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Stațiune din România, asemănată cu Roma. Tradițiile străvechi au fost păstrate cu grijă...
Stațiune din România, asemănată cu Roma. Tradițiile străvechi au fost păstrate cu grijă în zonă
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și...
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și pare ruptă din basme. Nu are electricitate și nici apă curentă sau gaze
Atac rusesc la granița cu România. Video înfricoșător: „Mi s-a zguduit toată casa!”
Atac rusesc la granița cu România. Video înfricoșător: „Mi s-a zguduit toată casa!”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro