Life

Copacul din România considerat extrem de periculos. Nu sta niciodată sub el pe timp de caniculă și nici când plouă

Pomul din țara noastră despre care se spune că este primejdios. De ce nu trebuie să stai sub ramurile sale când e cald sau pe furtună.
18.08.2023 | 09:26
Copacul din Romania considerat extrem de periculos Nu sta niciodata sub el pe timp de canicula si nici cand ploua
Pomul din țara noastră despre care se spune că este primejdios. De ce nu trebuie să stai sub ramurile sale când e cald sau pe furtună. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Copacul din România considerat extrem de periculos, dar care este protejat de lege. Nu sta niciodată sub el pe timp de caniculă și nici când plouă. Specialiștii au explicat care este motivul pentru care s-a ajuns la această concluzie.

Pomul din țara noastră despre care se spune că este primejdios. De ce nu trebuie să stai sub ramurile sale când e cald sau pe furtună

Pomul din țara noastră despre care se spune că este primejdios pentru sănătatea oamenilor. De ce nu trebuie să stai sub ramurile sale când e cald sau pe furtună. Este vorba de o superstiție înrădăcinată adânc în cultura poporului român.

ADVERTISEMENT

Nucul, căci despre el este vorba, este un arbore care poate deveni secular. Are o coroană impresionantă, un trunchi gros și fructe delicioase. Acestea sunt o sursă bogată de proteine, vitamine din complexul B, vitamina A, lecitină și Omega-3.

Cât despre motivul pentru care nu este bine să stai sub acest copac atunci când e cald sau e furtună, specialiștii au explicat că are legătură cu fruzele sale. Ele secretă gaze sulfuroase care pot provoca somnolență.

ADVERTISEMENT

Persoanele care ajung să petreacă foarte mult timp sub nuc pot fi otrăvite cu acest gaz și chiar există riscul de deces. Toxina produsă de nucile neculese are potențial cancerigen dacă sporii sunt inhalați în cantități mari.

Nucul și riscurile la care se expun oamenii

De asemenea, coaja verde a fructelor conține polifenoli care pătează mâinile și pielea și care duc la posibile iritații. Din cauza cantității ridicate de iod din frunzele copacului mucoasa nasului se poate inflama.

ADVERTISEMENT

În felul acesta pot apărea episoade de cefalee și de tuse. Pe timp de ploaie arborele produce o substanță toxică numită juglona care ajunge direct în sol. Acesta este motivul pentru care frunzele trebuie strânse imediat dacă vrem să mai crească și altceva lângă copac.

Din fericire, insectele si dăunătorii sunt ținuți la distanță. Unii gospodari recomandă plantarea acestuia mai departe de casă, la o distanță de 50 – 100 de metri pentru a nu exista riscul căderii pe locuință în timpul unei furtuni.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, potrivit lege5.ro, nu trebuie să uităm că nucul este protejat de lege și că nimeni nu are voie să-l taie înainte de a cere autorizație de la primărie. Cei care îl scot din pământ au obligația să planteze alți 5 nuci.

ADVERTISEMENT