News

Copacul pe care nu ai voie să îl tai dacă stai la curte. E protejat și riști o amendă usturătoare dacă nu respecți legea

Tăierea copacilor este reglementată prin lege, chiar dacă se află în propria curte. Un tip de pom fructifer, tăiat fără autorizație, amendă de până la 10.000 de le
23.10.2023 | 07:29
Copacul pe care nu ai voie sa il tai daca stai la curte E protejat si risti o amenda usturatoare daca nu respecti legea
Amenda pentru tăierea fără autorizație poate ajunge la 10.000 de lei Sursa foto: growitbuildit.com
ADVERTISEMENT

Astfel nucii, căci despre ei este vorba, nu pot fi îndepărtați fără o autorizație specială, în caz contrar amenzile fiind usturătoare. Această specie de pom fructifer este protejată prin lege încă din 1954.

Copacul pe care nu ai voie să îl tai dacă stai la curte

Cei care doresc să taie nuci aflați pe proprietatea pe care o dețin, fie ca sunt persoane fizice sau juridice, trebuie să facă cerere cu o lună înainte de data preconizată a tăierii.

ADVERTISEMENT

Specialiștii Direcțiile pentru Agricultură Județene vor analiza solicitarea și vor decide dacă pomul va fi sau nu tăiat. Autorizația poate fi obținută, dacă sunt îndeplinite câteva condiții.

Astfel, pomii care urmează să fie tăiați trebuie să se încadreze în următoarele situații:

  • sunt îmbătrâniți şi au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;
  • sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
ADVERTISEMENT

Actul normativ care reglementează cultivarea nucilor din categoria arborilor împrăștiați (amplasați la distanță unul de celălalt) este Legea pomicolă nr. 348/2003. Actul normativ prevede că tăierea acestor copaci se face doar în baza unei autorizații, scrie Impact.ro.

Este de asemenea necesară o autorizație și pentru tăierea nucilor din categoriile de cultivare extensiv, intensiv și superintensiv. Tăierea acestor pomi fără autorizație se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În anul 1954 a fost pentru prima oară introdusă sub protecția legii această specie de pom fructifer. Potrivit decretului emis la acea vreme, nucii puteau fi tăiați doar dacă erau complet uscați, se aflau pe ”suprafețe ce urmează a se acoperi cu construcții autorizate sau au două treimi din coroană uscată și timp de 5 ani consecutiv nu au produs niciun rod”.

Nucii pot trăi între 200 și 400 de ani în zonele cele mai favorabile culturii lor. În condițiile din România, durata medie de viața a unui nuc este de 100-150, potrivit cultivaprofitabil.ro.

ADVERTISEMENT

O altă categorie de pomi protejată prin lege o alcătuiesc castanii comestibili, care au, la rândul lor, au o dezvoltare lentă. Ca și în cazul nucilor și pentru castani trebuie obținută o autorizație pentru tăierea lor.

ADVERTISEMENT