Fotbal international

INTERVIU. Lucescu, faţă în faţă cu COŞMARUL Anderlecht: “O dramă!”

Duelul românilor din Liga Europa are loc diseară, de la ora 22:05. Anderlecht joacă împotriva lui Zenit St. Petersburg. Mircea Lucescu îi va avea adversari pe Alex Chipciu şi Nicuşor Stanciu....
16.02.2017 | 13:07
INTERVIU Lucescu fata in fata cu COSMARUL Anderlecht O drama

Duelul românilor din Liga Europa are loc diseară, de la ora 22:05. Anderlecht joacă împotriva lui Zenit St. Petersburg. Mircea Lucescu îi va avea adversari pe Alex Chipciu şi Nicuşor Stanciu. Pentru “Il Luce”, deplasarea la Bruxelles e una care îi aduce aminte de una dintre dezamăgirile cele mai mari din cariera de antrenor, eliminarea din semifinalele Cupei Cupelor în primăvara lui 1990.

În luna aprilie a anului 1990, Dinamo, antrenată pe acea vreme de Mircea Lucescu, a întîlnit Anderlecht, în semifinalele Cupei Cupelor. Echipa lui “Il Luce” era în mare formă, după ce a trecut în sferturi de Partizan cu o dublă victorie şi în optimi de Panathinaikos cu 8-1 la general.

“O perioadă de nervozitate incredibilă”

În tur, Anderlecht a cîştigat greu la Bruxelles, cu 1-0. Dar, returul a fost programat pe Stadionul “Lia Manoliu”, interesul pentru meci fiind uriaş. Totuşi, contextul social din România nu era grozav. La 4 luni de la Revoluţie, lumea era foarte preocupată de politică, fiind o perioadă tulbure în istoria ţării.

“La tot. Lumea în Bucureşti era preocupată de politică, se organizau mitinguri, se contestau unii pe alţii. O perioadă de nervozitate incredibilă. La meci de exemplu, spre final, am observat că în tribune se încăieraseră nişte fani, iar unul căzuse la pământ şi era bătut de ceilalţi.

Oamenii de la poliţie nu interveneau, erau timoraţi pur şi simplu. A trebuit ca eu să plec de pe bancă, să urc în tribună şi să-i potolesc”, a declarat Lucescu pentru site-ul danielnanu.ro

Returul se juca pe Stadionul Naţional pentru că interesul era prea mare. “Il Luce” consideră că a fost o greşeală şi Dinamo avea mari şanse de calificare dacă returul se disputa în “Ştefan cel Mare”, acesta fiind şi principalul reproş:

“În primul rând, faptul că n-am jucat la noi, în Ştefan cel Mare. Nocturna de pe ”23 August” i-a avantajat, noi nu jucam atunci în nocturnă. Plus că pe stadionul nostru ne simţeam mai bine, acolo eliminaserăm şi Panathinaikos şi Partizan, după două meciuri excelente. Dar interesul pentru semifinală era foarte mare, aşa că am decis să jucăm pe ”23 August”. Atmosfera nu era una bună pentru fotbal, şi nici pentru noi, din păcate”

Lucescu l-a altoit pe Răducioiu: “Să nu uiţi niciodată palma asta” 

Răducioiu a fost eliminat în meciul retur şi Mircea Lucescu l-a învăţat o lecţie şi i-a dat o palmă.

“I-am spus ”să nu uiţi niciodată palma asta!”. Pentru că a făcut un gest stupid şi m-am temut că va păţi ce a păţit Gabor la Sarajevo, cu Corvinul. Dumitrache l-a lovit pe tuşier, Gabor s-a băgat şi el, Dumitrache a luat 7 ani suspendare, iar Gabor 7 etape.

Mopsu era la final de carieră, dar Romică avea totul înainte. M-am temut să nu păţească şi Răducioiu la fel, mereu m-am preocupa de viitorul fotbaliştilor mei şi de educaţia lor. Am avut şi acel arbitru incredibil, Blankenstein, un olandez, în condiţiile în care Aad de Mos, antrenorul lui Anderlecht, era tot olandez. Vreo două penalty-uri neacordate, faze la care mingea depăşise linia porţii, plus ocazii peste ocazii… În fine, n-a fost să fie”, a declarat Mircea Lucescu pentru danielnanu.ro.

VEZI VIDEO ELIMINAREA LUI RĂDUCIOIU:

Meciul s-a încheiat cu scorul de 0-1 şi Anderlecht s-a calificat în finală cu scorul general de 2-0. Arbitrul acelui meci a fost John Blankenstein, un olandez care le-a refuzat două penalty-uri dinamoviştilor. A fost momentul de vîrf pentru acea echipă a lui Dinamo care a început să se destrame după acel meci.

VEZI VIDEO REZUMATUL DINAMO-ANDERLECHT 1-0:

”Dacă jucam finala, probabil că puteam bloca destrămarea lui Dinamo. Aşa, văzând ce se întâmplă, am hotârăt şi eu să părăsesc fotbalul românesc”, a spus “Il Luce”.

Finala a fost cîştigată de Sampdoria, care a învins după prelungiri Anderlecht cu scorul de 2-0. Ambele goluri au fost marcate de Gianluca Vialli, în minutele 105 şi 108.

Echipa lui Dinamo în meciul retur cu Anderlecht:

DINAMO: Stelea – Mihăescu (71, Doboş), Rednic, Andone, Timofte – Sabău, Lupescu, Mateuţ, Lupu – Vaişcovici (67, Cezar Zamfir), Răducioiu. Antrenor: Mircea Lucescu


Tags: