Sporturi

COSR, gata să plătească 330.000 de dolari pentru turneul WTA Bucharest Open

23.05.2019 | 18:39
COSR gata sa plateasca 330000 de dolari pentru turneul WTA Bucharest Open

BRD Bucharest Open 2019, turneu care va avea loc în perioada 15-21 iulie, este gata să primească o sponsorizare total neașteptată. La ședința din 15 mai a Comitetului Executiv al COSR, membrii prezenți și-au dat girul pentru oferirea sumei de 330.000 de dolari pentru turneul de categorie WTA 250.

16. Referitor la cererea Federatiei Române de Tenis de 330.000 USD pentru organizarea circuitului profesionist WTA, BRD Bucharest Open România, cu majoritate de voturi, Comitetul Executiv acordă o aprobare de principiu, în condiția identificării unor soluții de finanțare din fonduri publice.

330.000 de dolari pentru un turneu cu premii totale de 250.000 de dolari!

Mai exact, la punctul 16 al ședinței Comitetului Executiv al COSR, ultimul din cadrul întâlnirii, s-a aprobat căutarea unor soluții pentru finanțarea cu bani publici pentru un turneu privat. Iar suma este una uriașă! 330.000 de dolari, în condițiile în care fondul total de premiere al BRD Bucharest Open este de 250.000 de dolari.

S-a vorbit de multe ori despre lipsa finanțării pentru multe dintre sporturile olimpice. La BRD Bucharest Open 2019, COSR plătește pentru un turneu la care, foarte probabil, vor fi mai multe jucătoare străine decât din România. Deci nu prea multe speranțe pentru medalii românești la Tokyo 2020. Sunt șanse minime ca Simona Halep să concureze la Bucharest Open. În 2018, învingătoarea turneului a fost letona Anastasija Sevastova.

Decizia COSR vine în contextul în care Federația Română de Tenis, cea care a trimis cerere de sponsorizare, se zbate în ape tulburi. Din 2017, MTS refuză să mai acorde finanțare pentru FRT. A fost atacat modul în care s-au desfășurat alegerile câștigate de George Cosac.

FRT și COSR, legătura prin clubul Dinamo

Președintele Comitetului Executiv al COSR este Mihai Covaliu, cel care a obținut aurul olimpic la scrimă, la Sydney, în 2000, iar opt ani mai târziu câștiga bronzul la Beijing. Covaliu a fost numit la conducerea COSR în 2016. Este, de asemenea, antrenorul secției de scrimă a clubului Dinamo. Acolo unde îi este șef nimeni altul decât George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, cel care păstrează și funcția de președinte al clubului Dinamo.

România a înregistrat rezultate modeste la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, puse de multe ori pe seama lipsei fondurilor în sportul românesc. Foarte multe discipline olimpice primesc puțină atenție și, din păcate, și mai puțini bani. La Jocurile Olimpice de iarnă de anul trecut, din Coreea de Sud, la Pyeongchang, România nu a obținut nicio medale. Sigur, rezultatul nu a mirat pe nimeni. Singura medalie românească la Jocurile Olimpice de Iarnă a venit în 1968, la Grenoble, când echipajul de bob format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe obținea bronzul.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016, România a câștigat doar cinci medalii! Una de aur, una de argint și trei de bronz. A fost cea mai slabă prezență românească la Jocurile Olimpice de Vară din 1952, de la Helsinki, acolo unde “tricolorii” obțineau doar patru medalii, dintre care una de aur, una de argint și două de bronz.