Sporturi

Începe Roland Garros, tenisul românesc e în plin scandal! Preocuparea nu e pentru Halep, ci pentru detronarea lui Cosac! Toate detaliile

21.05.2019 | 00:05
Incepe Roland Garros tenisul romanesc e in plin scandal Preocuparea nu e pentru Halep ci pentru detronarea lui Cosac Toate detaliile

Situația din ce în ce mai complicată la Federația Română de Tenis. Mai multe cluburi s-au unit și sunt gata să forțeze organizarea de noi alegeri pentru președinția FRT, în condițiile în care mandatul lui George Cosac este unul care nu are gir din partea Ministerului Tineretului și Sportului. FANATIK.RO a intrat în posesia comunicatului pe care cele 54 de cluburi cu drept de vot l-au primit astăzi.

“Dragi membri asociați ai FRT,
Având în vedere că situația juridică a Federației Române de Tenis este critică, lucru care a dus printre altele la lipsa finanțării din partea MTS, am considerat oportună (după multe discuții prealabile) inițierea unei acțiuni de intrare în legalitate a FRT prin alegerea organelor de administrare si control (Consiliul Director, Comisia de Cenzori și Comisia de Apel) în scopul înscrierii mandatelor noii conduceri la Tribunalul București în vederea îndeplinirii condiției principale solicitate de către MTS pentru reluarea finanțării federației.

Astfel, sunt foarte fericit să vă anunț că astăzi a fost lansat Convocatorul pentru AG Extraordinară de Alegeri. Este un document foarte bine structurat, prelucrat in prealabil de un grup de avocați și un Notar Public, persoane experimentate în materie de Adunări Generale ale Federațiilor Sportive Naționale din România. Documentul este conceput în așa fel încât să respecte legile in vigoare, Statutul FRT dar și ultimele sentințe și hotărâri judecătorești referitoare la FRT.

De mai bine de 2 ani, FRT se află într-un vid administrativ care deteriorează tenisul românesc, frânge destine prin lipsa de finanțare a juniorilor și face mult rău activității cluburilor. Această situație poate fi deblocată doar de cei 54 de membri asociați ai FRT înscriși în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București. Este o acțiune dificilă dar pe de altă parte frumoasă și motivantă cu speranța reformării FRT și a relansării tenisului românesc.

Astăzi, în prima zi de lansare a Convocatorului avem 10 cluburi din cele 54 care și-au asumat din start voința de a iniția acest demers prin semnarea Convocatorului și a Anexelor. Sunt sigur că toți reprezentanții cluburilor vor înțelege importanța momentului și vor semna Convocatorul, lucru care, repet, NU obligă pe nimeni la nimic și NU exprimă o adeziune față de o persoană sau un grup. Mai presus de orice, acest convocator NU este un act ilegal așa cum au fost altele în anii trecuți, când nu mai puțin de 6 Adunări Generale ale FRT au fost anulate in instanțe.

Trece timpul prieteni, au trecut atâți ani, trec generații de excepție, și tenisul nu câștigă notorietatea cuvenită, juniorii nu sunt sustinuți, nu există infrastructura adecvată, dar există multe alte aspecte negative de care știu că vă loviți zilnic.

Cei 54 de membri asociați ai FRT au ocazia să spună STOP acestei perioade negre, semnând Convocatorul pentru AG Extraordinară de Alegeri. Transparența este aspectul cel mai important al acestei inițiative, de aceea transmit acest Convocator atașat, împreuna cu prima si ultima anexă (Nr. 01 si Nr. 07), celelalte anexe reprezentând documente standard la care se fac referiri clare în Convocator (Extrasul FRT din Registrul federațiilor de la Tribunal, Actul Constitutiv al FRT, Delegația standard care va fi transmisa ulterior, Invitatia către MTS și COSR, și Forma viitorului act constitutiv al FRT care va fi emis dupa AG de Alegeri), CĂTRE TOȚI CEI 54 DE MEMBRI ASOCIAȚI AI FRT, în modul cel mai deschis.

Vă rog să-mi transmiteți opinia dumneavoastră cât mai curând posibil, cu propuneri și orice alte sugestii. Vă stau oricând la dispoziție pentru informații cu privire la modalitatea prin care putem pune în practică aceasta inițiativa. Convocatorul va fi lansat prin Poșta Română către toate cele 54 de cluburi înscrise legal la Tribunalul București, cu toate Anexele atașate.

Acest Convocator a fost conceput prin voința cluburilor membre care au luat act de situația în care nu există un Președinte și Comitet Director care să prezideze AG și astfel să inițieze și să conducă lucrările AG.
 Vă mulțumesc
Gabriel Săndulescu – simplu emitent al Convocatorului”

Războiul a început la alegerile din noiembrie 2017

Problemele la Federația Română de Tenis au început încă din 17 noiembrie 2017, atunci când George Cosac a obținut al doilea său mandat. Doar că modul în care a fost obținut nu a fost în conformitate cu așteptările din partea MTS. Nu mai puțin de 360 de cluburi au primit drept de vot, deși doar 54 dintre acestea erau afiliate la MTS. Președintele clubului Pamira, din Sibiu, Marius Vecerdea, a părăsit sala și a promis că va anula în instanță rezultatul alegerilor.

Pe parcursul anului 2018, lucrurile s-au complicat și mai mult. MTS a decis să suspende orice finanțare pentru Federația Română de Tenis, considerând că aceasta nu îndeplinește condițiile legale. Chiar modul în care a fost ales George Cosac reprezintă marea nemulțumire a MTS. În schimb, FRT pare să se bucure de susținerea COSR. În aprilie 2018, la anunțarea lotului olimpic, din care fac parte 12 jucători de tenis, în frunte cu Simona Halep, Cosac anunța că FRT ar avea nevoie de o finanțare de patru milioane de euro.

George Cosac a pierdut războiul contra MTS după decizia Curții de Apel

În aprilie, Curtea de Apel București a decis să dea dreptate MTS în procesul intentat de FRT. George Cosac a pierdut, astfel, una dintre ultimele șanse de a mai obține fonduri din partea Ministerului pentru federația pe care o conduce. Această măsură obligă, practic, luarea unei decizii radicale din partea cluburilor din România. Organizarea de noi alegeri pare iminentă.

Varianta neașteptată la care speră Cosac: ajutor de la Țiriac

În ziua în care cluburile au făcut un prim pas pentru a organiza noi alegeri, George Cosac a anunțat că Ion Țiriac ar putea fi un candidat surpriză la iminentele alegeri care urmează la FRT. FANATIK.RO anunțase în urmă cu o lună că această variantă poate fi luată în calcul. În plus, Cosac a precizat că nu va concura în fața omului de afaceri, în cazul în care acesta decide să candideze.

Simona Halep, cam tot ce a rămas din tenisul românesc

George Cosac a insistat asupra faptului că federația pe care o conduce este una de mare eficiență, prin prisma faptului că oferă una dintre cele mai bune sportive ale României, Simona Halep. De asemenea, parcursul până în semifinalele FedCup ar fi de trecut tot la bile albe. Doar că perspectivele sunt sumbre. România pierde o nouă jucătoare din top 100, pe Irina Begu, iar tot mai mulți sportivi români talentați aleg să practice tenisul peste hotare, din cauza lipsei fondurilor. Pierderea unei jucătoare de top, ca Bianca Andreescu, este cel mai elocvent exemplu.