News

COVID-19, fără vreun medicament minune! Hidroxiclorochina, clorochina sau Remdesivir nu rezistă virusului

24.05.2020 | 16:27
COVID19 fara vreun medicament minune Hidroxiclorochina clorochina sau Remdesivir nu rezista virusului
ADVERTISEMENT

COVID-19, fără vreun medicament minune! Acesta este anunțul făcut de mai mulți specialiști. Concret, deși hidroxiclorochina şi clorochina sunt recomandate de oameni importanți, printre ai aflându-se Donald Trump sau președintele Braziliei, acestea „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“.

COVID-19, fără vreun medicament minune!

Acesta este rezultatul „primului studiu pe scară largă“ realizat pe 15.000 de pacienţi. Nici antiviralul american remdesivir nu face faţă singur.

ADVERTISEMENT

Autorul principal al lucrării publicată în prestigiosul jurnal medical, dr. Mandeep Mehra a explicat că pacienţii au primit patru combinaţii diferite bazate pe clorochină (un medicament contra malariei) şi hidroxiclorochină (prescrisă, de exemplu, în poliartrita reumatoidă).

Hidroxiclorochina, clorochina sau Remdesivir nu rezistă virusului

Tratamentele au fost administrate singure sau în asociere cu un antibiotic din familia macrolidelor. Studiul a analizat date de la aproximativ 96.000 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, internaţi în 671 de spitale între 20 decembrie 2019 şi 14 aprilie 2020, între timp externaţi sau decedaţi.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 15.000 dintre aceştia au primit una dintre cele patru combinaţii (clorochină singură sau combinată cu antibiotic, hidroxiclorochină singură sau asociată cu acelaşi antibiotic), apoi aceste patru grupuri au fost comparate cu cei 81.000 de pacienţi din grupul de control cărora nu li s-a administrat acest tratament.

Trebuie specificat că cele patru tratamente au fost asociate cu un risc de mortalitate mult mai mare în comparaţie cu grupul de control (care a fost de 9,3%) – 16,4% din decese în cazul clorochinei administrate singură, 22,2% în combinaţie cu antibioticul; 18% pentru hidroxiclorochină singură şi 23,8% când a fost utilizată în combinaţie cu acelaşi antibiotic

ADVERTISEMENT

Autorii estimează că riscul de deces este cu 34% până la 45% mai mare în cazul pacienţilor care urmează aceste tratamente în comparaţie cu pacienţii cu comorbidităţi, adică factori de risc.

De asemenea, autorii studiului au identificat aritmii cardiace grave mai frecvente la pacienţii care au primit clorochină sau hidroxiclorochină, în special în combinaţia hidroxiclorochină şi macrolide (8% dintre pacienţi faţă de 0,3% în grupul de control).

ADVERTISEMENT

Conform cercetătorilor, nici Remdesivir nu oferă o garanţie pentru supravieţuire. “Este clar că un tratament antiviral nu poate fi, fără îndoială, suficient de unul singur”, au scris ei.  Cheia tratamentului COVID-19 va fi, fără îndoială, o combinaţie de tratamente, remdesivir alături de alte antivirale sau de alte tipuri de terapie.

ADVERTISEMENT
Tags: