Fotbal intern

STEAUA. CULISE: Unde s-a rupt prietenia Tamaş-Torje? “TRĂDĂTORULE!”

Doi dintre cei mai buni prieteni odinioară, Gabi Tamaş şi Gabi Torje au ajuns să aibă o relaţie extrem de rece. FANATIK.RO a aflat motivele care au dus la ruptura dintre cei doi internaţionali...
22.02.2017 | 00:10
STEAUA CULISE Unde sa rupt prietenia TamasTorje TRADATORULE

Doi dintre cei mai buni prieteni odinioară, Gabi Tamaş şi Gabi Torje au ajuns să aibă o relaţie extrem de rece. FANATIK.RO a aflat motivele care au dus la ruptura dintre cei doi internaţionali români.

Cadoul de 200.000 de euro care n-a mai venit

„Apără-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani am eu grijă”, spune un vechi şi înţelept proverb românesc. Cam aşa stă situaţia acum între Gabi Torje şi Gabi Tamaş. Foşti colegi la Dinamo, unde s-au cunoscut în 2008, şi apoi la naţională, ei au legat o strînsă prietenie. Tamaş i-a fost lui Torje un frate mai mare. Şi în vestiar, şi de pahar. Atît de apropiaţi au fost cei doi încît în 2010, la plecarea în Anglia după transferul la WBA, Găbiţă cel mare îi promitea un cadou fabulos amicului său: „Dacă Dinamo ia campionatul, o să-i las lui Torje Audi-ul R8”. Maşina respectivă îl costase 200.000 de euro pe Tamaş, dar banii nu aveau valoare în relaţia cu prietenul său. Dinamo nu a luat titlul, iar cadoul nu a mai fost onorat, dar asta este altă poveste…

Dinamo i-a unit, Dinamo i-a despărţit!

Perioada petrecută de amîndoi în „Ştefan cel Mare” a sudat foarte bine prietenia lor. Nu o dată cei doi au ieşit împreună să se distreze după victoriile sau „mai puţin” victoriile lui Dinamo. Unde era Tamaş, era şi Torje. Şi viceversa. „Frăţia” lor, consolidată în numeroase nopţi lungi, a continuat apoi şi la naţionala României. Este celebru episodul de la Amsterdam, din martie 2013. Atunci, după ce România a pierdut 0-4 cu Olanda în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2014, un grup format din mai mulţi „tricolori” a petrecut pînă dimineaţa. Mitică Dragomir, la acea vreme mare şef la LPF, a dezvăluit escapada fotbaliştilor şi a dat trei nume: Tamaş, Torje şi Chipciu.

“Trădătorul!”

„O parte dintre jucători nici la ora şapte dimineaţa nu se întorseseră din oraş. Mutu nu a fost implicat în această escapadă. El era prea supărat şi a plecat acasă. Au fost cîţiva jucători tineri. Tamaş, Chipciu şi Torje sînt printre jucătorii care au chefuit, nu ştiu dacă şi Tănase”, arunca piatra nea Mitică de la Ligă. Deşi contestaţi apoi de fani, cei doi foşti dinamovişti au trecut împreună peste criticile primite. Nimic nu părea să destabilizeze prietenia lor. Pînă în clipa în care Gabi Tamaş a semnat cu Steaua. Declaraţia lui Torje despre transferul fundaşului a produs prima ruptură.

A fost o perioadă în care transferurile se făceau invers, de la Steaua la Dinamo au venit Boştină, Opriţa. Se mai schimbă istoria. Tamaş şi Ţucudean sînt jucători care au plecat demult de la Dinamo, nu s-a făcut transferul direct. Zicea şi Marius Niculae, într-un interviu, că Tamaş şi Ţucudean nu sînt jucători care au crescut la Dinamo sau care au jucat foarte mult acolo. Sînt oameni care se ataşează mai mult sau mai puţin de un club şi ei au decis să meargă acolo”.

FANATIK.RO a aflat că nu doar aceste cuvinte l-au enervat pe actualul fotbalist al Stelei. În cercurile de amici, Torje ar fi fost mult mai vehement faţă de alegerea sa, numindu-l „trădător”.

A doua lovitură: scandalul cu Mirel Rădoi

Timpul a trecut şi, deşi prietenia lor scîrţîia, Torje şi Tamaş au continuat să frecventeze aceleaşi grupuri. Au ieşit împreună în oraş, în cluburi. De la o astfel de escapadă s-a produs şi a doua ruptură importantă între ei. Este vorba despre noaptea în care Tamaş a petrecut peste măsură, iar a doua zi nu s-a prezentat la antrenamentul Stelei. Drept urmare, Mirel Rădoi, antrenorul de atunci al „roş-albaştrilor”, a decis să îl dea afară!

FANATIK.RO a aflat că Tamaş a fost foarte supărat pe Torje pentru că acesta ar fi insistat să petreacă şi, mai mult, s-a făcut că nu ştie nimic despre acea ieşire. „Cred că e o decizie dură luată de Rădoi. Gabi (n.a. – Tamaş) merita o şansă, mai ales că începuse să joace bine. Nu cred că merita asta. Noi nu ştim ce s-a întîmplat, sîntem în afară. Sper să treacă peste. Cu siguranţă îşi va găsi echipă dacă va fi dat afară. Nu cred că el are vreo problemă, sînt alţii care fac lucruri mult mai grave”, declara la acea vreme Torje.

Fostul mijlocaş dinamovist a fost dat de gol, însă, de impresarul lui Tamaş de atunci, Florin Manea: „Soţia lui Gabi, Ioana, era cu copilul la mare, iar el a ieşit cu Marius Niculae şi cu Gabi Torje. Ca între colegi de naţională, însă la ora unu a fost acasă, nu a stat toată noaptea. Pur şi simplu nu s-a trezit, chiar nu a fost problema de băutură. Cînd a «evadat», Gabi era în ziua liberă, doar că nu a ajuns la antrenament a doua zi, dimineaţă”.

Ora exactă: 10.000 de euro!

Şi cum dintr-o „telenovelă” de acest gen nu pot lipsi banii, FANATIK.RO a aflat că motivul decisiv pentru care cei doi au rupt „lanţul de iubire” este legat de „verzişori” europeni. Astfel, lumea bună din oraş vorbeşte că la un moment dat Torje i-a vîndut lui Tamaş un ceas. Frumos, sclipitor, cu mecanism bun şi foarte… scump! Fotbalist cu conturi pline, Găbiţă de la Steaua nu a plătit, însă, toată suma pe loc. I-ar fi rămas o „coadă” de vreo 10.000 de euro… Găbiţă de la ceceni a aşteptat cît a aşteptat, dar, cînd a văzut că nu îşi primeşte banii, a început, ca un „cîine” veritabil, să „mîrîie”. Şi aşa au ajuns doi fotbalişti care au fost cei mai buni prieteni să se ocolească atunci cînd se întîlnesc…