Cum a ajuns un român primar în Spania. Este deja la al treilea mandat: ”Exemplu de curaj!”. Edilul Aurel Truță e originar din Alba Iulia și a cucerit alegătorii dintr-o micuță localitate din Spania. Mai exact, bărbatul a ajuns pentru a treia oară primar în Paramo de Bodeo, o localitate mică din nordul Spaniei, undeva între Bilbao și Valladolid.
”Îi felicit pe românii care s-au implicat în alegerile locale din Spania indiferent de culoarea politică, un act de normalitate. De asemenea, îi urez succes domnului Aurel Truță reales primar în localitatea Páramo de Boedo, un exemplu de curaj și de integrare în societatea gazdă”, a transmis pe Twitter George Bologan, ambasadorul României în Spania, conform G4Media.
Aurel Truță a ajuns în Spania acum 20 de ani, după ce a lucrat o viață întreagă în agricultură, în construcții sau ca și chelner. Bărbatul a ajuns întâmplător în Paramo de Boedo, pentru a lucra în construcții, însă i-a plăcut mult acolo și a decis să-și cumpere o casă. Paramo de Boedo este o comună situată în provincia Palencia, Castilia și Leon, Spania. Conform recensământului din 2004 (INE), comuna are o populație de 107 locuitori.
Ajuns în această comună, bărbatul ajuns primar a decis să renoveze singur Primăria, Biserica și a amenajat inclusiv un cabinet medical și un loc de joacă pentru copii. În aceste condiții, locuitorii au decis să-l aleagă primar, fiind impresionați de modul în care a gospodărit localitatea. În 2022, Aurel Truță a fost premiat inclusiv de George Bologan, ambasadorul României în Spania. Acest premiu a fost acordat ”în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-spaniole şi a dezvoltării sentimentului de cetăţenie europeană”.
Cazul acestui bărbat nu este singular, pentru că s-au mai văzut în trecut români care au ajuns primari în diverse localități din Europa. Cel mai recent caz era cel al lui Octavian Ursu, ajuns primar al orașului german Gorlitz. A reușit aici să-l învingă în alegeri chiar pe candidatul partidului extremist AFD (Alternativa pentru Germania).
Conform Digi 24, Ursu a absolvit Conservatorul la București și a plecat imediat după Revoluție în Germania. Politica a început-o în partidul condus în acea vreme de Angela Merkel și a fost parlamentar regional la Dresda. Gorlitz este faimos în Germania pentru că mai multe filme americane s-au filmat acolo, cum ar fi ”Inglorious Basterds” sau ”Grand Budapest Hotel”.
”Trebuie să fii în contact permanent cu oamenii, cu cei care te-au ales și să încerci să le rezolvi problemele. Cetăţenii de aici ştiu foarte exact ce drepturi au şi vin la noi”, explica Octavian Ursu în momentul în care a ajuns primar. Politician din 2009, Ursu spune că e o diferență de la cer la pământ între politica din Germania și cea din România: ”În mod sigur ne certăm din punct de vedere politic, dar cearta este, ca să zic aşa, organizată în sine”.
A ajuns să fie apreciat de migranți tocmai pentru că face parte această categorie socială, astfel că le-a câștigat rapid și voturile. ”Temerea majoră este că cei care vin aici, străinii, refugiaţii care vin şi au dreptul să rămână vor forma societăţi paralele, nu se vor integra în societatea de aici”, explică Ursu. Gorlitz e un oraș cu 70.000 de locuitori, la aproximativ o oră de mers de Dresda.
”Aici e podul care desparte partea germană de cea poloneză a oraşului. Râul Neisse. Pe partea cealaltă suntem în Polonia”, prezintă primarul, mândru, orașul pe care îl conduce. ”Ce am adus din România? Poate felul mai relaxat de a fi. Dar în acelaşi timp, m-am adaptat şi la felul lor de a fi, pentru că sunt și un adept al ordinii și disciplinei”, a completat Ursu. De asemenea, bărbatul spune că se mândrește că e român, chiar dacă străinii sunt obișnuiți de obicei cu cerșetorii și hoți veniți de pe aceste meleaguri.