News

Cum a păcălit-o Marcel Ciolacu pe Viorica Dăncilă. Fostul președinte PSD, fără loc în Parlament

23.10.2020 | 15:40
Cum a pacalito Marcel Ciolacu pe Viorica Dancila Fostul presedinte PSD fara loc in Parlament
ADVERTISEMENT

FANATIK îți explică felul în care a păcălit-o Marcel Ciolacu pe Viorica Dăncilă și cum a ajuns fostul candidat al PSD-ului la alegerile prezidențiale să nu se regăsească nici măcar pe listele pentru parlamentarele anului 2020. O singură clipă a zâmbit Viorica Dăncilă pe finalul anului trecut.

Aceasta reușea să-l învingă pe Dan Barna și să prindă locul 2, un loc care îi asigura două săptămâni de luptă contra favoritului Klaus Iohannis. Social democrații au făcut un pas în spate, dar cei care n-au fost niciodată de acord cu candidatura lui Dăncilă n-au ezitat să ceară sânge la doar câteva ore după ce partidul a fost învins de liberali în turul 2.

ADVERTISEMENT

Viorica Dăncilă a ieșit în fața presei și a explicat că PSD a recâștigat încrederea cetățenilor. „Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la alegerile europarlamentare, iar astăzi avem peste 3 milioane de voturi, ceea ce înseamnă că avem numărul de voturile de la parlamentarele din 2016, care ne-au permis să intrăm la guvernare”, a zis Dăncilă.

Cum a fost păcălită Viorica Dăncilă

Discursul acesteia nu a fost crezut de cei din partid și în ciuda faptului că Dăncilă asigura pe toată lumea că are sprijin în continuare, lucrurile au stat total diferit. Declinul fostului premier începea și grupul contestatarilor din PSD a lovit crunt.

ADVERTISEMENT

La doar trei zile distanță, mai exact pe 27 noiembrie 2019, Viorica Dăncilă și-a anunțat demisia din partid. Aceasta a postat un mesaj pe o rețea de socializare prin care a mulțumit colegilor, dar a și transmis că rămâne alături de femeile social-democrate.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

De altfel, presa relata pe larg atunci despre o înțelegere între Marcel Ciolacu, cel care avea să preia frâiele partidului și Viorica Dăncilă. Concret, fostului premier i s-a oferit în schimbul retragerii președinția organizației feminine a partidului, dar și un loc sigur pe lista pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Socoteala din noiembrie 2019, nu s-a mai potrivit însă la nici un an de zile. De altfel, în doar două săptămâni, situația avea să se schimbe enorm. Noul președinte al partidului, Marcel Ciolacu a evitat să răspundă dacă Viorica Dăncilă are un loc asigurat pe lista PSD-ului.

Ce spunea Marcel Ciolacu la începutul anului 2020

“Avem alegeri locale. Cel mai devreme avem alegeri pe 24 mai, pe urmă sunt Rusaliile, atât Rusaliile catolicilor, cât şi ale ortodocşilor. Nu cred că cineva, nu şi-a permis până acum nimeni, dar la ce vedem, la brambureala din Guvern, e posibilă şi asta.

ADVERTISEMENT

Şi pe urmă la termen vor fi alegeri generale când nu preşedintele partidului, sub nicio formă preşedintele interimar al partidului va face aceste liste, conducerea aleasă de partid la congres o să discute cu preşedinţii de organizaţii şi o să facă listele pentru generale”, transmitea Ciolacu. Liderul social democraților a refuzat să răspundă la întrebare în ciuda insistențelor jurnaliștilor.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

La rândul său, Viorica Dăncilă a spus, la finalul Comitetului Executiv, că va candida la preşedinţia organizaţiei de femei şi că e prematur să spună ceva despre alegerile parlamentare.

“Voi candida la alegerile pentru organizaţia de femei. (…) Este prematur să vorbim acum de deputaţi de senatori. După cum a spus şi preşedintele interimar, importante pentru noi sunt alegerile locale”, spunea Dăncilă, încă sigură de locul ei.

Primele atacuri la adresa Vioricăi Dăncilă

În doar câteva zile, mai exact pe 14 ianuarie, începeau atacurile dure la adresa ei. Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat referindu-se la afirmaţia lui Claudiu Manda conform căreia PSD nu va mai susţine proşti în funcţii publice, că nu a avut absolut nicio legătură cu ea. Cu toate acestea, Dăncilă a recunoscut că a discutat cu mai mulți lideri ai partidului despre subiect.

“Am vorbit şi cu Lia Olguţa Vasilescu, şi cu domnul preşedintele interimar Marcel Ciolacu, nu a avut absolut nicio legătură cu Viorica Dăncilă. Claudiu Manda nu putea să atace un guvern care, de fiecare dată am spus, nu pot să vorbesc de performanţă, dar pot să vorbesc de eficienţă. Eu cred că trebuie să-l întrebaţi pe domnul Manda la cine s-a referit”, a zis aceasta.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Pe 27 ianuarie, Viorica Dăncilă a încercat o apropiere de noua conducere. Aceasta a transmis că nu a fost “instrumentul” lui Liviu Dragnea, fiind susţinută de toţi colegii pentru a deveni prim-ministru. “Nu am fost niciodată instrumentul lui Liviu Dragnea, pentru că mie nu a venit Liviu Dragnea să-mi spună să fac un anumit lucru şi eu l-am făcut”, a susținut Dăncilă.

Cu toate acestea, în aceeași zi, Viorica Dăncilă s-a delimitat de un subiect fierbinte și nu o dată pus în cârca PSD-ului. Fostul premier a spus că nu are de ce să îşi asume ce s-a întâmplat în 10 august 2018 şi că aşteaptă ca justiţia să spună cine este vinovat. “Cine a încercat să lege 10 august de Viorica Dăncilă s-a lovit de un zid”, a mai zis aceasta.

Dăncilă se rupe de Dragnea, PSD-ul de Dăncilă

“Eu cred că în astfel de lucruri nici pe Carmen Dan nici pe altcineva eu nu pot să-i acuz. Nu pot să acuz pe nimeni. Eu vreau justiţia să îmi spună cine este de vină. Vreau o anchetă să îmi spună: domnule, a greşit”, mai spunea Dăncilă.

Pe 4 februarie, liberalii o atacau dur și ei pe Viorica Dăncilă. Doar că, de data aceasta, fostul premier s-a trezit singură. Nimeni din partid nu i-a mai sărit în ajutor. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că Viorica Dancilă şi Eugen Teodorovici, trebuie să explice în Parlament, în cadrul unei comisii de anchetă, de ce ”au aruncat economia României în haos”, în decembrie 2018, cu OUG 114.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Simțind că ceva este în neregulă, Viorica Dăncilă a ieșit și ea la atac. Pe 29 aprilie, aceasta i-a solicitat demisia lui Marcel Ciolacu. Fostul lider PSD considera că Ciolacu „ori nu şi-a făcut treaba de preşedinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună ştiinţă în cazul legii privind Autonomia Ţinutului Secuiesc, care a fost adoptată tacit la Camera Deputaţilor”.

„Este un precedent periculos şi în egală măsură jenant pentru România şi pentru Parlament, dar şi pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu”, a scris Dăncilă pe Facebook.

Marcel Ciolacu, șah etern în disputa cu Dăncilă

Replica lui Marcel Ciolacu nu a întârziat deloc. Concret, pe 31 mai, liderul Partidului Social Democrat a transmis un mesaj clar. Acesta a afirmat că nu are niciun fel de comunicare cu fostul premier. El a menţionat că cea mai mare greşeală a Vioricăi Dăncilă a fost că a luat de multe ori decizii care au afectat PSD, consultându-se cu oameni din afara partidului.

Ciolacu a zis și că atacul Vioricăi Dăncilă la adresa sa în cazul legii privind Autonomia Ţinutului Secuiesc, când i-a cerut demisia, a fost unul “necolegial”, ”parcă a făcut parte dintr-un joc extern al partidului”.

Sursa foto – hepta.ro

Pe 1 iulie 2020, Viorica Dăncilă a încercat o nouă delimitare de Liviu Dragnea, personaj care nu se afla tocmai pe placul actualei conduceri a partidului. Fostul candidat la prezidențiale a afirmat că nu a avut niciodată vreo iniţiativă pro-amnistie şi pro-graţiere şi că este sigură ”că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea”.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei şi graţierii. Timp de mai multe luni de zile au venit direct şi indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins. Domnul Dragnea n-a primit bine aceste refuzuri şi-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”, a mai spus Dăncilă.

Dăncilă, „out” de la organizația de femeie

Pe 5 octombrie, inevitabilul s-a petrecut. Viorica Dăncilă a fost înlocuită cu Doina Federovici la șefia organizației femeilor din PSD. În ședința Consiliului Politic Național, Dăncilă pierdea orice contact cu conducerea centrală a partidului și apăreau primele semne de întrebare legate de locul de pe lista de parlamentare.

Pe 14 octombrie, cu puțin timp înainte de anunțarea numelor pentru noua legislatură, Viorica Dăncilă a acceptat mai multe apariții TV. Nu a reușit prea multe, ba chiar a sfârșit într-o mare de ironii. Întrebată la Digi 24 dacă PSD îi poate reproşa acum greşelile gramaticale în vreun fel, aceasta nu a ezitat.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

 “Nu cred că poate face PSD aceste reproşuri. Să ne uităm la declaraţiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educaţiei, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declaraţiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”.

Solicitată să ofere exemple de cuvinte noi introduse de preşedintele Klaus Iohannis, fostul premier, s-a referit la termenii giroscop şi sertarizare.

Giroscop, ultima „perlă” în lumina reflectoarelor

”Giroscopul sau sertarizare. Nu mai ştiu. Am reţinut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, şi cel mai abil jucător poate să facă greşeli”, a afirmat Dăncilă.

De remarcat că, potrivit DEX online, definiţia cuvântului ”giroscop” este: “Corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

La o zi distanță și cel mai nou om din partid, medicul Alexandru Rafila o mitralia pe Viorica Dăncilă. Acesta a declarat că nu a votat-o la alegerile prezidenţiale din 2019, întrucât ”credibilitatea pentru reprezentarea unei ţări cum este România nu era cea potrivită”.

A urmat anunțarea listei, una pe care nu s-a aflat și numele Vioricăi Dăncilă. Fostul lider al Partidului Social Democrat a risipit astfel, în mai puțin de un an de zile, tot ceea ce avea. A rămas fără funcția de președinte al partidului, guvernul său a căzut prin moțiune de cenzură, șefia organizației de femei i-a fost luată, după care, ultima lovitură, a venit de la fostul coleg și sfătuitor, Marcel Ciolacu.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT