News

Cum a tulburat politicul apele Deltei Dunării. Scandalurile pe funcţia de guvernator s-au ţinut lanţ

19.01.2021 | 17:27
Cum a tulburat politicul apele Deltei Dunarii Scandalurile pe functia de guvernator sau tinut lant
Politicul s-a implicat mereu în alegerea guvernatorului Deltei Dunării. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a tulburat politicul de-a lungul timpului apele Deltei Dunării și cum a ajuns funcția de guvernator al acestei zone motiv pentru un adevărat scandal între partide. Astfel, în ciuda oportunităților pe care le oferă zona, una unică în Europa, Delta pare prinsă la mijloc într-un război fără sfârșit. 

Încă de la apariția acestei funcții de guvernator, partidele politice s-au luptat pentru ea și au încercat să își creeze diverse avantaje. Nu o dată, presa a scris despre afacerile uriașe pe care câțiva jucători importanți le-au pus în scenă aici, la adăpostul politicului.

ADVERTISEMENT

Indiferent că discutăm despre vile, pensiuni sau adevărate resorturi, Delta Dunării pare că a fost acaparată în totalitate de interesele politicienilor. Politicieni care nu ezită să lupte la baionetă pentru supremație.

Cum s-au tulburat apele în Delta Dunării din cauza politicului!

Primul om care a condus această instituție a fost profesorul Marian Traian Gomoiu. Acesta a fost numit guvernator al Deltei în anul 1990 și a rezistat trei ani de zile. Considerat o somitate în domeniu, Gomoiu nu a fost însă și pe placul politicienilor, deși în acei ani, zona nu era încă atacată de marii rechini.

ADVERTISEMENT

Biolog și geograf, Marian-Traian Gomoiu este unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre din ultimele decenii. Acesta este considerat o reputată personalitate științifică recunoscută chiar și de comunitatea internațională prin consistenta sa operă.

Sursa foto – facebook

Ca un detaliu al faptului că Gomoiu a reprezentat mai degrabă un ghimpe în coasta politicului stă și decizia acestuia de a ataca în urmă cu mai mulți ani proiectul de modificare a Legii 82/1993.

ADVERTISEMENT

Academicianul a precizat atunci că “este inadmisibil si contraproductiv ca un singur om – guvernatorul – sa detina puterea absoluta in administrarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Se incearca transformarea consiliului stiintific intr-un organism consultativ, care nu va mai avea nici un cuvant de spus in realizarea si adoptarea strategiei de gestionare durabila a Deltei.

In noile conditii, nu oamenii de specialitate vor hotari soarta Deltei, ci doar guvernatorul, care este numit de Guvern pe criterii politice, va lua toate deciziile”.

ADVERTISEMENT

Partidul și guvernatorul în Deltă

Și cam atât cu oamenii numiți în funcție de interesul Deltei. De aici încolo, partidul care s-a aflat la guvernare în România a desemnat, în mod arbitrar, omul care să se ocupe de protejarea Deltei Dunării.

De altfel, atenție, legea spune cât se poate de clar că guvernatorul este numit şi revocat din funcţie, în condiţiile legii, prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducătorului Ministerului Mediului.

Sursa foto – facebook

Și cum polii de putere în România s-au schimbat destul de des, dar mai ales moțiunile de cenzură au explodat peste noapte și guvernele au început să cadă ca secerate, atunci, aproape niciun guvernator al Deltei nu a avut măcar un proiect început și terminat pe durata mandatului său. În mod evident, următorul în funcție nu mai era interesat de planul celui pe care l-a înlocuit.

A urmat în funcție Eugen Tarhon, cel care a devenit guvernator al Deltei în 1993 și și-a încheiat misiunea patru ani mai târziu. Este omul cu al doilea cel mai îndelungat mandat. Venea după o perioadă scurtă în care a ocupat funcția de adjunct al ministrului mediului. Și despre el, oamenii din zonă spun că a făcut lucruri bune și a fost interesat să păstreze minunăția locului.

Fiecare guvernator cu scandalul lui

Andrei Svoronos a fost cel care a preluat apoi frâiele din 1997 și până în anul de grație, 2000. Acesta a avut o activitate intensă și a arătat conform unui proces verbal intrat în posesia FANATIK că braconajul reprezenta în acea perioadă debuseul şomerilor din 4 – 5 judeţe.

Svoronos propunea ca sancţiunile pentru braconaj să fie mai mari, ca în Olanda, pentru că în acel moment în Delta Dunării pescuitul cu dinamită era doar o contravenţie.

Sursa foto – Fanatik

De asemenea, guvernatorul propunea ca exploatarea fondului piscicol să fie făcută de o altă persoană, decât administratorul și dimensionarea pescuitului să fie realziată fără interese economice.

Mandatul acestuia nu a fost însă lipsit de scandaluri. Elena Preda, senator independent de Tulcea, declara chiar în plenul Senatului, ca “persoane influente din Ministerul de Interne au cerut blocarea unei a doua anchete care îl vizează pe guvernatorul Deltei Dunrăii”, acuzat de ilegalitati.

Potrivit Elenei Preda, guvernatorul Andrei Svoronos ar fi dat aprobări pentru pescuit la numeroase firme din țară care, folosind mijloace ilegale au golit practic Delta de pește. “Situația disperată a pescarilor și a micilor societăți comerciale de pescuit din Tulcea nu-l interesează pe guvernator”, declara aceasta.

Luptă la baionetă între PSD și PNL pentru Delta Dunării

A fost înlocuit de Virgil Munteanu, omul care a rezistat cel mai mult în funcția de guvernator, aproape 5 ani de zile.
„Politica şi-a băgat tot timpul coada în Deltă şi nu cred că este cu totul anormal… Important este să nu primeze acest interes în defavoarea interesului de protecţie a Deltei”, spunea Munteanu.

În ciuda faptului că a fost premiat de mai multe organizații internaționale pentru activitatea la Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, Munteanu nu a mai rezistat mult în funcție după ce Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale. Numit de PSD, Munteanu a fost pus pe liber imediat ce Adrian Năstase a pierdut scrutinul.
A urmat până în 2008 la conducere Paul Cononov. Nu a fost chiar cel mai îndrăgit guvernator. Acesta a intrat deseori în contre cu jurnaliștii, dar și cu oamenii din Deltă care l-au acuzat de diferite interese.

Sursa foto – hepta.ro

Despre Cononov se spune că cea mai mare reușită ca guvernator a fost eliberarea de permise de cercetare în Delta Dunării pentru 14 instituţii, între care Academia Română, Universitatea Bucureşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” Tulcea şi Institutul “Grigore Antipa” Constanţa.

Acesta s-a făcut de râs și când a transmis că lipsa autorizatiilor de pescuit nu constituie o problemă, de vreme ce lacurile și băltile din deltă sunt înghețate. A uitat să ia în calcul și pescuitul la copcă.

Liviu Mihaiu, cel mai mare scandal din Delta Dunării

De numele lui Liviu Mihaiu se leagă, fără doar și poate, cel mai mare scandal pentru funcția de guvernator al Deltei. Cu cel mai scurt mandat, despre Mihaiu s-a spus că a fost numit în urma unor presiuni asupra politicului făcute de afaceriști cu interese.

Concret, Sorin Ovidiu Vîntu a dezvăluit faptul că i-a dat mită 1 milion de euro fostului premier Călin Popescu Tăriceanu ca să îl numească, în 2008, pe jurnalistul şi ONG-istul Liviu Mihaiu, guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, DNA a clasat dosarul.

Sursa foto – hepta.ro

Cum a fost demis omul tehnocratului Cioloș din funcția de guvernator al Deltei

Grigore Baboianu este singurul cu două mandate. Prima oară și-a dat demisia în 2012, apoi a fost pus pe liber după scandalul în care au fost implicați Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, surprinși la pescuit de știuci în Delta Dunării.
Numit în funcție de guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, Baboianu nu a ezitat o clipă și a zis că cei doi lideri PSD ar fi trebuit să elibereze peștii și să dea un exemplu, nu să îi omoare.

Aflați la putere, social democrații n-au suportat afrontul și guvernator al Deltei a fost numit Mălin-Matei Muşetescu, fost redactor-sef al revistei Super Pescar.

Sursa foto – facebook

Până la al doilea descălecat al lui Baboianu, în funcție au mai fost și Viorica Fănica Bîscă, prima femeie guvernator. Aceasta a fost îndepărtată de premierul Victor Ponta și înlocuită cu PDL-istul Edward Bratfanov.

Viorica Bâscă a fost acuzată la acea vreme de favorizarea unui general SRI pentru construirea, în mod ilegal, a unui bar pe plaja protejată din Sulina. Edward Bratfanof a fost numit la solicitarea Rovanei Plumb, dar înlocuit în 2014 de același Ponta.

De-a alba-neagra cu poziția de guvernator

Lucian Eduard Simion a rezistat aproape doi ani ca guvernator, dar tehnocrații l-au schimbat prin telefon, în timp ce se afla în mașină, în drum spre o conferință internațională.

La puțin timp după ce PSD a înroșit harta în 2016 și Liviu Dragnea a condus partidul către o victorie uriașă, Mălin Matei Muşetescu a fost pus pe liber. Funcţia de guvernator, cu rang de subsecretar de stat al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării” a fost preluată de Cătălin Ţibuleac, fost șef al SRI-ului din Tulcea.

Sursa foto – facebook

Nici el nu a rezistat prea mult fiind demis de Ludovic Orban chiar în pline sărbători de iarnă ale anului 2019. Liberalul l-a numit pe Ion Munteanu noul guvernator, însă nici acesta nu a rezistat prea mult. Ultimele alegeri parlamentare vin la pachet și cu un alt guvernator.

USR Plus, în premieră „șefă” peste Deltă

Acum, alianţa USR-PLUS a propus un proces transparent şi consultativ pentru stabilirea conducerii executive a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), responsabilitate care a revenit Alianţei după negocierile cu partenerii de coaliţie.

Pentru începerea procesului de recrutare, cei doi co-preşedinţi ai Alianţei i-au adresat o invitaţie lui Ivan Patzaichin să formeze un grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunării din care să facă parte asociaţii şi actori relevanţi şi cu interese diverse.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Acest grup consultativ va avea rolul de a stabili mandatul viitorului guvernator, profilul ideal şi elementele de competenţă necesare pentru a demara proiecte în sprijinul comunităţii, arată un comunicat de presă al USR-PLUS.

De ce s-a retras Ivan Patzaichin din grupul solicitat de USR Plus

Şi cam atât cu normalitatea. Ivan Patzaichin a acceptat solicitarea alianţei, dar s-a retras din grupul consultativ declarându-se surprins de violenţa atacurilor la adresa sa pe acest subiect.

”Cred foarte tare în ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine să fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat să fiu parte din acest proces, însă am fost surprins de violenţa atacurilor la adresa mea pe acest subiect. Sunt mulţi oameni de calitate în Tulcea, şi sunt convins că vor găsi posibilitatea de a colabora şi fără mine. Aşa că mă voi retrage din această activitate.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei şi la bunăstarea oamenilor săi. Nu doresc să trebuiască să dovedesc mereu şi mereu acest lucru, sau prin prezenţa mea să pun în pericol acest proces. Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase şi le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârşit”, a scris Patzaichin pe Facebook.

Scandal și demisii în USR Plus pentru funcția de guvernator

Decizia fostului sportiv nu a rămas fără ecou în cadrul alianței. Liderul USR Tulcea Eugen Terente a anunţat că Mirel Constantin a demisionat din funcţia de preşedinte al USR Sulina, după afirmaţiile pe care le-a făcut la adresa lui Ivan Patzaichin. Mirel Constantin afirmase, într-un comentariu la o postare a lui Dacian Cioloş, că prezenţa lui Ivan Patzaichin în acest grup consultativ pentru Delta Dunării ar fi ca şi cum ai pune „lupul paznic la oi”.

ADVERTISEMENT