Life

Cum arată cel mai vechi mărțișor din România. Este prețios și are peste un veac

Cum arată cel mai vechi mărțișor care s-a făcut vreodată în România. Obiectul are peste 100 de ani și este unul prețios.
29.02.2024 | 10:31
Cum arata cel mai vechi martisor din Romania Este pretios si are peste un veac
Cum arată cel mai vechi mărțișor din țară. Datează de peste un veac. Sursa foto: Secret Garden
ADVERTISEMENT

Mai este doar o zi până când românii vor celebra una dintre cele mai frumoase sărbători din an. Este marcată de tradiții, obiceiuri și ne duce cu gândul la momente frumoase din copilărie. 1 Martie, o zi în care vom împărți din nou mărțișoare celor dragi. Cum ar fi să le oferi cel mai vechi mărțișor din România?

Cum arată cel mai vechi mărțișor din România. Este făcut acum peste 150 de ani

Un marinar deține cel mai vechi mărțișor care s-a făcut vreodată în țară. Obiectul este în formă de monedă de argint, legată cu renumitul șnur cu alb și roșu. De peste un secol datează ”bijuteria”, iar colecționarul se mândrește cu achiziția ei.

ADVERTISEMENT

Marinarul, pe numele său Georgian Anghel, are, de altfel, o colecție impresionantă de astfel de obiecte tradiționale. Numărul lor trece de 200, dar cel mai impresionant este cel în formă de monedă. Spune că l-a cumpărat de la un alt colecționar, din Iași.

”Este un unicat. Este achiziţionat de către mine de la un colecţionar din Iaşi. Este un mărţişoar foarte fin lucrat. Este a unui gravor bijutier. Avem 1 Martie 1872 gravat pe faţă şi se secondată de două coroane, laure şi măslin. Pe revers, avem central o inimă înflăcărată”, a declarat Georgian Anghel pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Georgian Anghel este fascinat de tradiția mărțișorului. A început să se intereseze de istoria ei după ce a achiziționat un mărțișor al flotei marine. Treptat, s-a transformat într-un adevărat colecționar și nu vrea să se oprească doar la cele 200 de mărțișoare.

Martisor vechi
Așa arată cel mai vechi mărțișor din România. Sursa foto: captură video Observator

 

”1 Martie 1895, datat de data aceasta şi trecut inscripţia ‘La mulţi ani cu sănătate!’. Începerea anului nou. În mitologia romană, anul începea pe 1 Martie. Dochia era fiica lui Decebal. Aici o vedem pe Ceahlău”, a mai precizat bărbatul.

ADVERTISEMENT

Cine a făcut mărțișorul

Mărțișorul a fost realizat de unul dintre cei mai renumiți gravori români, Theodor Radivon. Acesta a fost la un moment dat și gravoarul special al familiei regale. De pe multe dintre mărțișoarele sale nu lipsește personajul Baba Dochia.

”Sunt mărţişoare care au fost lucrate de cunoscuţi gravori ai vremii, printre care cel mai cunoscut este Theodor Radivon, care a devenit apoi gravoarul regal al României. Avem reprezentările Babei Dochia în nişte mărţişoare foarte frumoase, de la sfârşitul secolului al 19-lea, 1895-1996. Apare personajul Babel Dochia, de care se leagă şi tradiţia şnurului de mărţişor”, a explicat și Cerasela Dobrinescu, reprezentant al Muzeului de Artă din Constanța.

ADVERTISEMENT

Tradiția mărțișorului este diferită de la o regiune la alta. De exemplu, în zona Moldovei, nu doar femeile primesc mărțișoare, ci și bărbații. De altfel, alte popoare nu au acest obicei, cu excepția vecinilor bulgari, din zonele aflate la granița cu România.

ADVERTISEMENT