News

Cum arată inima unui pacient mort de coronavirus. Autopsia a scos la iveală noi detalii despre modul în care virusul afectează organele. Video

22.07.2020 | 16:57
Cum arata inima unui pacient mort de coronavirus Autopsia a scos la iveala noi detalii despre modul in care virusul afecteaza organele Video
ADVERTISEMENT

Pentru a dezvolta un vaccin eficient împotriva noului coronavirus, oamenii de știință trebuie să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă.

La 7 luni distanță din momentul în care primele cazuri de Covid-19 au fost raportate în China, oamenii de știință nu știu ce să mai creadă.

ADVERTISEMENT

Mii de ore de tratament și cercetare i-au făcut pe cercetători să înțeleagă mai bine cu ce ne confruntăm, însă rămân în continuare foarte multe semne de întrebare.

Oamenii de știință din SUA au studiat inima unei persoane ucise de Covid-19 și au aflat mai multe despre noul coronavirus

Ne luptăm cu ceva ce nu vedem, ceva necunoscut, nu știm de unde vine”, a explicat Vivian Castro, un medic de la Spitalul Sfântul Iosif din Yonkers, New York.

ADVERTISEMENT

Inamicul e invizibil, însă omniprezent. Boala s-a transmis mai rapid ca orice altă pandemie în istorie și, în paralel, a produs o criză comparabilă cu Marea Depresiune din SUA anilor 1930.

Nouă din 10 elevi din întreaga lume au rămas fără școli, închise din cauza bolii, în timp ce 7 milioane de zboruri au fost anulate. Potrivit The Columbian, primul pas pentru a învinge boala trebuie să înțelegem cu ce ne confruntăm.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI CU MOMENTUL ÎN CARE SPECIALIȘTII STUDIAZĂ INIMA UNEI PERSOANE DECEDATE ÎN URMA COVID-19

Există lumină la capătul tunelului, însă e un tunel foarte, foarte lung”, a explicat doctorul Irwin Redlener, reprezentant al Universității Columbia.

„Există o singură certitudine, va trebui să ne adaptăm acestui nou mod de viață”, a completat bărbatul. Cu toate că e mai îngust de 1.000 de ori decât un fir de păr uman, noul coronavirus este învelit într-o „corona” țepoasă, un înveliș de proteină cu țepi care îi permite să infecteze organismul uman.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ca și orice alt coronavirus, SARS-CoV-2 poate fi nimicit cu ușurință cu ajutorul săpunului. În lume există sute de coronavirusuri, însă doar 7 pot infecta oamenii. „Oricine e expus infectării”, a remarcat doctorul Thomas Friedrich, de la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Inițial, boala părea că atacă doar plămânii, însă s-a dovedit că nu lasă nimic „neatins”. La autopsie se poate observa cum plămânii decedaților cântăresc mai mult decât ar trebui, după ce au fost afectați de Covid-19.

De altfel, autopsiile sunt cheia în a descoperi secretul noului coronavirus: „Fiecare autopsie ne spune ceva nou despre virus”, a explicat doctorul Desiree Marshall.

Pe lângă plămâni, medicul a studiat două inimi care nu mai erau în stare să pompeze destul sânge. Rinichii altor pacienți au cedat, în timp ce alți oamenii au riscat amputarea membrelor.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu de ce boala ocolește copiii, în timp ce face ravagii la persoanele în vârstă. „Așa se întâmplă cu un virus nou, suntem în procesul de învățare”, a explicat doctorul Sonja Rasmussen.

Între timp, rămâne cea mai importantă întrebare, la care nimeni nu are răspuns. Se pot reinfecta cei care au învins o dată boala? În teorie, inclusiv cunoscutul medic Anthony Fauci a explicat că infectarea și vindecarea trebuie să ofere o oarecare imunitate, însă nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă.

Cea mai mare problemă rămâne, însă, modul în care persoanele asimptomatice transmit boala. Din păcate, medicii nu au descoperit momentan nicio metodă de a combate acest lucru, însă sute de studii încearcă să ofere un răspuns în viitor, în speranța că boala va fi învinsă.

Un studiu al americanilor încearcă să combată modul în care asimptomaticii transmit boala. Cercetătorii vor să afle dacă virusul poate fi identificat înainte de simptome. Medicii se bazează foarte mult pe autopsii, dar și pe o aplicație botezată Detect, care studiază inima persoanelor care încă n-au murit. Mai mult, cercetătorii lucrează la un test rapid, care studiază saliva persoanei respective, pentru a stabili în timp record dacă e infectată cu Covid-19.

Cu toate acestea, e cale lungă până în momentul în care experții vor putea să tragă concluzii, timp în care inamicul invizibil Covid-19 va continua să facă ravagii.

ADVERTISEMENT