Life

Cum poți lua amendă chiar dacă ai actele în regulă la mașină. Greșeala pe care mulți șoferi o fac când sunt opriți în trafic

Cum poți lua amendă chiar dacă ai actele în regulă. Este un lucru pe care trebuie să îl știe toți șoferii, după cum se specifică în Codul Rutier.
23.10.2023 | 09:48
Cum poti lua amenda chiar daca ai actele in regula la masina Greseala pe care multi soferi o fac cand sunt opriti in trafic
Cum poți lua amendă chiar dacă ai actele în regulă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cum poți lua amendă chiar dacă ai actele în regulă la mașină. Este o greșeală pe care o fac mulți șoferi!

Cum poți lua amendă chiar dacă ai actele în regulă. Ce trebuie să știe șoferii

Șoferii români pot lua amendă foarte ușor și dacă au actele în regulă la mașină. Este un detaliu pe care mulți îl pot uita și care le poate aduce o amendă usturătoare.

ADVERTISEMENT

Dacă acum te gândești la neplata unor lucruri sau la trusa de prim ajutor, nu este vorba despre acest lucru.

În schimb, este vorba despre siguranța pasagerilor care trebuie pusă mereu pe primul loc. Tocmai de aceea, în codul rutier din România este stipulat câte persoane ai voie să transporți.

ADVERTISEMENT

Cei care nu respectă regula și ia în mașină mai multe persoane decât ar putea să care se pot trezi cu amendă destul de usturătoare.

Numărul de locuri stabilite depinde în funcție de modelul de mașină și el este scris în certificatul de înmatriculare. Cei care nu respectă legea trebuie să suporte consecințele!

ADVERTISEMENT

Ce arată Codul Rutier. Cât de mare este amenda, de fapt, dacă încalci această regulă

Despre aceste lucruri vorbesc două articole separate din Codul Rutier, după cum urmează:

Art 148, OUG 195/2002

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

Art 101, OUG 195/2002

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

ADVERTISEMENT

13. nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule.

Sancțiunea este înscrisă în clasa a III-a și presupune o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de penalizare.

Cuantumul total al amenzii pentru nerespectarea acestor dispoziții este între 870 RON și 1160 RON doar pentru că transporți mai multe persoane, chiar dacă ai toate actele în regulă.

ADVERTISEMENT