News

Cum poți să câștigi 10.000 de lei net pe lună. Domeniul în care trebuie să te angajezi neapărat

Salariile din România continuă să fie la coada Europei. Există însă un domeniu în care se pot câștiga și peste 10.000 de lei net pe lună. Angajatorii de aici caută mână de lucru.
21.01.2023 | 11:37
Cum poti sa castigi 10000 de lei net pe luna Domeniul in care trebuie sa te angajezi neaparat
Salarii de 10.000 de lei net pe lună în sectorul IT. Sursa foto: nytimes.com / capital.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În finalul anului trecut, diferențele dintre salariile din țările dezvoltate, din zona de vest, și cele din Europa centrală și de est au fost în continuare semnificative.

Salarii de 10.000 de lei net pe lună în sectorul IT

Conform datelor oferite pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS), în România, câştigul salarial mediu net a crescut cu 3,3% (+133 de lei), în noiembrie 2022 faţă de octombrie. Acesta a ajuns la valoarea de 4.141 lei, relevă datele oficiale.

ADVERTISEMENT

Și în 2022, cele mai mari câștiguri salariale s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (10.329 lei).

La polul opus, cele mai mici venituri au avut românii angajați în hoteluri şi restaurante (2.258 lei), mai arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

ADVERTISEMENT

Vedem, așadar, cum harta salariilor mari din România este dominată de sectorul IT și în acest moment.

Nivelul salarial pentru cei care lucrează în România în sectorul Tehnologiei informației pleacă de 4.000 de lei și poate ajunge și la 12.000 de lei. De notat că salariile variază foarte mult în funcție de diferite posturi de muncă.

ADVERTISEMENT

Se caută mii de joburi în domeniul IT în România

Așadar, datele oficiale reconfirmă faptul că în industria IT se câştigă unele dintre cele mai mari salarii din ţara noastră.

Conform informațiilor Wall-Street, în România, un programator junior, fără experiență, are un salariu net anual estimat la 11.300 euro.

ADVERTISEMENT

Țara noastră ocupă locul 25 în topul salariilor, în fața unor țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, în ceea ce privește salariile programatorilor junior dar și cei cu experiență profesională.

Paradoxal, în ciuda veniturilor mari, piaţa muncii din acest segment se confruntă în continuare cu deficit de personal. Acest lucru poate fi văzut pe platformele de recrutare.

Numai în debut de 2023, pe una dintre cele mai mari platforme de angajare online s-au publicat 14.000 de joburi. 10.000 dintre ele sunt pentru segmentul entry level, iar dintre acestea, 800 sunt joburi disponibile în industria IT.

ADVERTISEMENT
Tags: