Life

Cum să repari maioneza tăiată. Bucătarii profesioniști îți dezvăluie trucurile lor

Ce faci dacă ți s-a tăiat maioneza? Ții cont de aceste sfaturi și o repari imediat. Bucătarii profesioniști îți dezvăluie trucuri prețioase.
01.08.2023 | 17:36
Cum sa repari maioneza taiata Bucatarii profesionisti iti dezvaluie trucurile lor
Cum repari rapid maioneza tăiată / sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Pe cât de gustoasă este, pe atât de complicat poate fi de gătit. Maioneza este sosul care le dă cele mai multe bătăi de cap gospodinelor. Asta dacă nu ții cont de sfaturile bucătarilor profesioniști.

Cum repari maioneza tăiată. Sfaturi practice care scot din impas gospodinele

Maioneza este sosul cremos, compus din ulei, gălbenuș de ou, suc de lămâie sau oțet, după preferințe. Poate fi folosită atât în salate, ouă umplute, friptură. Merge de minune chiar și cu banalii cartofi prăjiți.

ADVERTISEMENT

Reteța maionezei este cât se poate de simplă. Sucul de lămâie sau oțetul se amestecă cu gălbenușurile de ou, după care uleiul este adaugat puțin câte puțin. Unele gospodine aleg să folosească și puțin muștar, dar și condimentele preferate care să-i dea gust.

Trucuri simple care pot salva o maioneză tăiată: O linguriță de muștar și o linguriță de zeamă de lămâie

Atunci când se taie, maioneza îți pierde cremozitatea, iar picăturile de ulei pot fi observate cu ușurință. Un prim truc pentru repararea sosului ar fi adăugarea a două linguri de apă fierbinte. O altă metodă este să amesteci o cantitate mică din maioneza tăiată cu un gălbenuș proaspăt, formând astfel un sos cremos.

ADVERTISEMENT

O linguriță de muștar folosită la trei gălbenușuri și câte o linguriță de zeamă de lămâie pot salva de asemenea o maioneză tăiată. Bucătarii profesioniști recomandă folosirea unei linguri de lemn până când sosul redevine cremos.

Adaugă apă rece, zeamă de lămâie sau un praf de sare

Mai poți adăuga apă rece, zeamă de lămâie sau un praf de sare. Amestecă rapid, iar maioneza ar trebuie să-și recapete instant cremozitatea. Iar dacă niciuna dintre aceste variante nu te ajută, indicat ar fi să faci o altă maioneză în care să o încorporezi pe cea stricată.

ADVERTISEMENT

Raportul ideal pentru maioneză: Un gălbenuș de ou amestecat cu jumătate de cană de ulei

Bucătarii profesioniști sar în ajutorul gospodinelor cu câteva sfaturi pentru o maioneză ca la carte. Raportul ideal este de un gălbenuș de ou amestecat cu jumătate de cană, chiar și o cană de ulei, în funcție de cantitatea dorită. La care se adaugă o lingură de acid, muștar sau zeamă de lămâie.

Uleiul și oțetul folosite la maioneză trebuie să fie de calitate

De asemenea, uleiul folosit trebuie să fie unul de calitate, la fel ca și oțetul. Poți folosi ulei de măsline obișnuit sau chiar și extravirgin, dar în niciun caz ulei nerafinat. Iar în ceea ce privește oțetul, cel din vin alb este varianta ideală.

ADVERTISEMENT

Un alt sfat de care toate gospodinele ar trebui să țină cont este ca toate ingredientele să fie folosite la temperatura camerei. Pentru ca maioneza să iasă de prima, ouăle trebuie scoase din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: