Life

Cum se numește, de fapt, coloana lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Românii îi greșesc denumirea fără să știe

Coloana Infinitului din Târgu Jiu este sculptura artistului român Constantin Brâncuși, dar puține persoane știu care este, de fapt, denumirea sa corectă.
13.12.2023 | 08:43
Cum se numeste de fapt coloana lui Brancusi de la Targu Jiu Romanii ii gresesc denumirea fara sa stie
Care este numele corect al coloanei lui Brâncuși din Târgu Jiu/ sursa foto: infogorj.ro
ADVERTISEMENT

Coloana Infinitului din municipiul Târgu Jiu este opera artistului român Constantin Brâncuși. Ea mai este denumită și Coloana fără sfârșit, dar specialiștii susțin că numele ei este complet greșit. Cum se numește, de fapt, coloana lui Brâncuși de la Târgu Jiu?

Care este numele corect al coloanei lui Brâncuși din Târgu Jiu

Coloana lui Constantin Brâncuși face parte din patrimoniul UNESCO. În afară de Coloana fără sfârșit, Constantin Brâncuși a mai realizat și Poarta sărutului și Masa tăcerii, și ele făcând parte din UNESCO, începând cu anul 2014.

ADVERTISEMENT

Coloana Infinitului a fost inaugurată la 27 octombrie 1938 și are o înălțime de 29,35 metri. De asemenea, ea este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, iar la extremitățile inferioară și superioară are câte o jumătate de modul.

Cu toate acestea, puțini români știu care este denumirea corectă a Coloanei lui Brâncuși. Sorin Buliga, cercetător al operei și vieții lui Constantin Brâncuși, a dezvăluit că numele ei este greșit și Brâncuși nu și-a dorit niciodată să-și denumească opera în acest fel. Iată cum a numit-o, de fapt!

ADVERTISEMENT

Mulți români îi greșesc denumirea

Mulți români folosesc greșit denumirea de Coloana Infinitului. În realitate, Constantin Brâncuși și-a denumit opera de artă drept Coloana Infinită sau Coloana fără Sfârșit.

„Există o controversă cu privire la nomenclatura coloanei brâncușiene. Ceea ce știm sigur este că Brâncuși, în 1937, în vară, la cererea Arethiei Tătărăscu, prin intermediul Miliței Petrașcu (n.r. – ucenica lui Brâncuși, care a realizat mausoleul «Ecaterina Teodoroiu»), ca Brâncuși să accepte să facă un monument al eroilor în Târgu Jiu, Constantin Brâncuși sosește la Poiana.

ADVERTISEMENT

Acolo unde era cula soților Tătărăscu și în fața comitetului Ligii Femeilor Gorjene conduse de Arethia Tătărăscu prezintă un colaj fotografic, unde erau mai multe coloane din lemn, care dădeau impresia unei coloane continue și a spus în felul următor: «Am hotărât ca monumentul eroilor să fie o Coloana fără Sfârșit. Iat-o!». Acesta este un lucru sigur că și-a numit opera Coloana fără Sfârșit”, mărturisește Sorin Buliga.

Cum apare în documentele Primăriei Târgu Jiu

Brâncuși a mai folosit și denumirea Coloana Infinită, care nu trebuie confundată cu Coloana Infinitului: „O altă expresie pe care Brâncuși a folosit-o este Coloana Infinită, și nu Coloana Infinitului. Dacă ne referim la semantica acestei expresii, diferența este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Una este o coloană a infinitului și alta este o coloană infinită. În cazul de față, Coloana Infinită reprezintă acest șir de romburi care se întinde spre ceva nesfârșit. Acestea sunt cele două expresii pe care le-a folosit Brâncuși cu privire la lucrarea sa”, mai precizează Sorin Buliga.

Pe de altă parte, în actele Primăriei Târgu Jiu apare denumirea de Coloana Recunoștinței fără Sfârșit. Deși denumirea Coloana Infinitului este greșită, este dificil să fie scoasă din conștiința colectivă.

„Brâncuși nici nu a vorbit despre un ansamblu, mă refer la lucrările realizate la Târgu Jiu. Pentru prima dată, această denumire de ansamblu apare în actele primăriei, în 1937. De atunci s-a perpetuat. În documentele primăriei, Coloana era denumită Coloana Recunoștinței fără Sfârșit.

Brâncuși vorbea de triptic sau trigemenea, dar nu de ansamblu. Brâncuși a venit să facă un singur monument, Coloana fără Sfârșit. Fiind impresionat de entuziasmul Ligii Femeilor Gorjene de a-l ajuta, de a veni cu fonduri, el a extins acest plan, iar în vara aceluiași an s-a început lucrul la Poarta Sărutului și la Masa Tăcerii”, a mai completat Sorin Buliga.

ADVERTISEMENT
Tags: