News

Cupola de foc se abate peste România. Șefa ANM, anunț oficial despre zonele în care temperaturile vor fi insuportabile

România se pregătește pentru o săptămână caniculară, cu temperaturi record și avertizări emise de ANM. Se anticipează maxime de până la 40°C.
10.07.2023 | 20:38
Cupola de foc se abate peste Romania Sefa ANM anunt oficial despre zonele in care temperaturile vor fi insuportabile
Săptămână de caniculă extremă în România: Maxime de 40°C la umbră și avertizări meteorologice. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Meteorologii au lansat o avertizare de căldură sufocantă pentru mai multe regiuni din țară, într-un context în care se preconizează o săptămână caniculară pentru români. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit mai multe detalii pentru Antena 3 CNN, prezentând previziunile meteorologice pentru perioada următoare.

Șefa ANM, anunț important pentru mii de români

Potrivit experților, temperaturile extreme vor lovi în special vestul și sudul țării, unde se vor înregistra maxime de până la 40°C la umbră, conform estimărilor. În diverse stații meteorologice, temperaturile resimțite au depășit deja 38°C, înregistrându-se valori neobișnuit de ridicate pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Deși regiunile vestice, centrale-nordice și zona montană vor fi afectate de fenomene de instabilitate atmosferică, atenția principală se concentrează asupra temperaturilor extreme. În zilele următoare, se așteaptă o creștere progresivă a valorilor termice, iar joi se anticipează că va fi cea mai fierbinte zi a acestui episod canicular. Indicele temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite vor depăși cu siguranță 40-42°C.

Elena Mateescu, directorul ANM, a subliniat că această săptămână ar putea să fie una fără precedent, înregistrându-se temperaturi extreme și stabilind noi recorduri pentru vara curentă. Cu toate acestea, chiar și la finalul săptămânii, când se prevăd scăderi temporare ale temperaturii, se estimează că săptămâna viitoare va aduce creșteri termice similare.

ADVERTISEMENT

În contextul acestei canicule, se impune o atenție sporită cu privire la impactul asupra sănătății publice. Autoritățile recomandă cetățenilor să evite expunerea prelungită la soare în timpul zilei, să se hidrateze adecvat și să ia măsuri de protecție împotriva căldurii. Este esențial ca românii să fie vigilenți și să urmărească informările oficiale emise de meteorologi, pentru a se pregăti corespunzător în fața acestui episod de căldură extremă.

Un nou val de caniculă în România

“Într-adevăr, vorbim de o săptămână călduroasă, caniculară începând de astăzi, în partea de vest-sud a țării. De altfel, am înregistrat la multe stații meteorologice, ne-am apropiat de 33-34° temperatura resimțită a depășit 38°.

ADVERTISEMENT

De mâine, progresiv vom consemna valori de temperaturi în creștere, la nivelul maximelor de până la 38, posibil 39° la umbră. Cu siguranță joi, posibil cea mai caldă zi din acest episod și în același timp, indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite cu siguranță peste 40-42°.

Vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică în partea de vest, centru-nord, precum și zona de munte. Astfel încât, într-adevăr, chiar dacă la sfârșitul acestei săptămâni, mai ales vineri și sâmbătă vom consemna aceste episoade, cu siguranță după aceste episoade de duminică, din nou vor fi temperaturi în creștere și este posibil ca și parcursul săptămânii viitoare să fie caracterizat de aceeași evoluție din punct de vedere meteorologic.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce ne vom apropia de ziua de joi, care pare la acest moment, după ultimele date, să fie cea mai caldă din acest episod și de până în prezent, așa cum arată, cu siguranță, miercuri și joi vom interveni prin ipoteze meteorologice.

Este posibil, cu siguranță să vorbim cel puțin de temperaturi resimțite peste 40, peste 42° cu siguranță peste 42° ceea ce ar însemna că ar fi cea mai călduroasă zi din istorie la acest moment, cea mai caldă pentru acest episod din această vară”, a precizat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT