News

Curs valutar BNR azi, 3 aprilie 2019. Ce se întâmplă cu moneda euro

03.04.2019 | 13:06
Curs valutar BNR azi 3 aprilie 2019 Ce se intampla cu moneda euro

Banca Națională a României va publica astăzi, la ora 13:00, cursul valutar actualizat. Până atunci însă, ne raportăm la valorile date publicității în cursul zilei de marți, iar veștile nu sunt deloc bune. Chiar dacă moneda euro a suferit o ușoară scădere, dolarul american și lira britanică au înregistrat noi creșteri. Conform cursului publicat de BNR, cursul euro este în continuare în scădere, având o valoare de 4.7585 lei.

Curs BNR pentru Euro

Conform cotațiilor valutare din tranzacțiile interbancare date publicității de către Banca Națională Română, euro costă 4,7585 lei. Astfel, moneda europeană se află într-o ușoară scădere, cu 0,0011 lei față de valoarea de 4,7625, stabilită în urma ședinței BNR de luni, 1 aprilie.

BNR a publicat astăzi noul cursul valutar
BNR a publicat astăzi noul cursul valutar

Curs BNR pentru Dolar

Dolarul american a fost cotat la 4,2296 lei, înregistrând o creștere semnificativă față de cursul afișat în data de 1 aprilie, atunci când valoarea acestei monede a fost de 4,2371 lei.

Curs valutar GBP. Cum se situează Lira Sterlină

Potrivit cursului valutar dat publicității în cursul zilei de miercuri, 3 aprilie, lira sterlină a fost cotată la 5,5736 lei. Astfel, moneda britanică înregistrează o creștere importantă față de cotația din ziua precedentă, când avea valoarea de 5,5488 lei.

Banca Națională a României transmite periodic cursul valutar, informațiile respective fiind disponibile în fiecare zi bancară, de la ora 13:00, pe site-ul oficial al BNR.  Din momentul afișării, acesta devine valabil pentru toate tranzacțiile încheiate în ziua următoare.

Cursul valutar reprezintă un indice de referință, casele de schimb valutar având în continuare libertatea de a aplica propriile prețuri. Cursul însă este relevant atât pentru analizarea valorii leului, în raport cu marile monede internaționale, cât și pentru analizarea situației economice a țării noastre, în ansamblul său.

În altă ordine de idei, BNR a publicat noile valori ale indicelui ROBOR, iar veștile nu sunt tocmai bune pentru românii cu credite în lei. Mai concret, ROBOR a înregistrat o creștere, ajungând până la valoarea de 3,23%.

În ceea ce privește modul de calcul al indicelui ROBOR, BNR a stabilit o formulă clară, pentru ca cei interesați să poată afla cu ușurință valoarea la care a ajuns acesta. Indicele ROBOR se obține calculând media aritmetică a cotațiilor de rată a dobânzii pentru lei, folosite de marile bănci din România.