Potrivit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului cutremurul este considerat unul mediu și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. De altfel, locuitorii din această zonă încep să se obișnuiască cu astfel de cutremure, cu toate că românii se tem de cutremure mai degrabă în zona seismică Vrancea.
”Cutremurul s-a produs la 7 km Nord de Târgu Jiu, 72 de km Nord-Est de Drobeta-Turnu Severin, 75 de km Sud de Hunedoara, 86 de km Vest de Râmnicu Vâlcea, 89 de km Sud de Deva și 98 de km Nord-Vest de Craiova”, au transmis specialiștii. Cel mai mare cutremur produs anul acest în Gorj a avut 5.7 magnitudine și a provocat daune minore, însă a speriat foarte multă lume.
Acel cutremur a fost urmat de 480 de replici, cea mai mare având o magnitudine de 4.4. De altfel, experții au transmis populației că, deși zona Gorj nu era faimoasă pentru cutremure, această situație pare că s-a schimbat, astfel că oamenii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu astfel de scenarii în viitor.
De exemplu, geologul Ilie Huică analiza seismicitatea județului Gorj, într-una din lucrările sale. “În urma presiunilor enorme exercitate de masa Cristalinului Getic precum şi de masa Pânzei de Schela-Viezuroi, sedimentarul Autohtonului Danubian a suferit o încreţire intensă, luând naştere strânse anticlinale şi sinclinale uneori asimetrice, falii longitudinale est-vest şi falii transversale nord-sud, care au fost detectate prin cercetările geologice şi seismice în arealul judeţului Gorj”, scria expertul.
Mai mult, ar exista inclusiv o legătură între cutremurele din Vrancea și cele din Gorj. “Undele seismice care pornesc de la focarul din Vrancea ajung şi pe teritoriul judeţului Gorj însă mult atenuate atât datorită distanţei mari cât şi faptului că energia cinetică transmisă este reţinută într-o mare măsură de rocile neozoice afânate ale Depresiunii Getice, în afară de cazul dacă această energie nu este canalizată de falii de mare adâncime, pe traseele cărora puterea cutremurului poate ajunge la sute de km distanţă“, explica geologul.
Probabil cea mai mare grijă a locuitorilor din Gorj, referitoare la aceste cutremure, este scenariul în care s-ar produce un cutremur devastator în zonă, asemănător celui din București din 1977. Cu toate acestea, seismologii îi liniștesc pe oameni și spun că zona Gorj nu poate să devină zona Vrancea, deși un cutremur de 6.3 nu ar fi de exclus.
”În niciun caz nu devine zona Vrancea, poate să devină până la 6. Trebuie făcut un studiu, sunt estimări doar, au fost deja depășite, se bazează pe studiile de seismicitate. Datele seismice nu indicau până în prezent așa ceva. E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. Aceste activități, mai ales de suprafață, avem date pe 200 de ani, sunt insuficiente aceste date, e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100-200 de ani.
Datele noastre au o marjă de eroare. Poate să fie 6.3 sau 6.1, nu avem de unde să știm. În 1943 a fost un cutremur de 5.2, până în prezent nu s-au mai simțit. De unde să ai informații pe parcursul a 200 de ani ai 10 cutremure.E puțin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea cutremurelor din Turcia.
Analizăm, e greu de spus acum să dăm un răspuns categoric, aceste influențe sunt foarte mici. Am mai întâlnit în Galați situația, 2013, peste 1000 de cutremure”, declarau reprezentanții INFP în 15 februarie, la o zi după ce populația se agitase peste măsură după producerea seismului de 5.7 din Gorj.