News

Cutremur în această dimineaţă, în judeţul Buzău! Ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit seismul

10.05.2019 | 08:34
Cutremur in aceasta dimineata in judetul Buzau Ce magnitudine a avut si unde sa simtit seismul

Un nou cutremur s-a produs vineri dimineața, în județul Buzău, la ora locală 3:41. Potrivit informațiilor furinizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.

Nu scăpăm de cutremure. În luna mai s-au produs deja 7

La nivelul țării noastre, cutremurele par să devină din ce în ce mai frecvente. Cel mai recent, produs în această dimineață, chiar în zona Vrancea, considerată de specialiști regiunea cu cel mai mare grad de risc din acest punct de vedere, a avut loc la o adâncime de 122 kilometri.

În ceea ce privește intensitatea, aceasta a atins valoarea de 1 grad Mercalli în zona epicentrală, localitățile aflate în imediata apropiere a epicentrului fiind Nehoiu (30 km), Covasna (46 km), Întorsusa Buzăului (55 km), Buzău (55 km) și Mizil (59 km).

Cutremurul produs în această dimineață a avut o magnitudine de 3,6  pe Richter
Cutremurul produs în această dimineață a avut o magnitudine de 3,6 pe Richter

Care sunt șansele să avem parte de un nou cutremur ca cel din 1977

În toamna anului trecut, mai exact pe 28 octombrie, s-a produs cel mai puternic seism din istoria recentă a României, cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Mișcarea tectonică a fost resimțită și în București.

Însă întrebarea care stă pe buzele tuturor este legată de momentul în care vom avea parte de un nou cutremur de proporțiile celui produs în 4 martie 1977.   Specialiștii nu au reușit până în momentul de față să afle un răspuns exact, însă au venit cu precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a declarat Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

La rândul său, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „ Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.