News

Cutremur în Marea Neagră. Ce magnitudine a avut seismul. E cel mai mare din ultimele luni

09.05.2019 | 09:06
Cutremur in Marea Neagra Ce magnitudine a avut seismul E cel mai mare din ultimele luni

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs miercuri seară, în Marea Neagra. Conform Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 22:51, la o adâncime de 30 de kilometri. Este cel mai mare seism produs în ultimele luni în această zonă.

Cutremur în Marea Neagră. Seismul a avut o magnitudine de 4 grade

În data de 6 februarie s-au produs 10 mișcări ale plăcii tectonice în Marea Neagră, iar șase dintre ele în decurs de aproximativ o oră, cel mai mare atingând magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter. În data de 6 mai, județul Vrancea s-a cutremurat. Seismul a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 123 de kilometri, la ora 01:34. Cutremurul nu a produs pagube materiale și nici victime.

De altfel, activitatea seismică din țara noastră este semnificativă în ultima perioadă. Pe 1 mai, o mișcare a plăcii tectonice s-a produs în județul Sălaj, iar seismul a avut o magnitudine de 4 grade pe scara Richter. În cazul unui cutremur major, în România, oamenii sunt informați prin intermediul aplicației RO-ALERT. Anunțul este trimis pe telefoanele compatibile ale cetățenilor pentru a fi informați în timp util despre hazard.

Cutremur în Marea Neagră. Ce magnitudine a avut seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs miercuri seară, în Marea Neagra.
Sursa foto: hepta.ro

RO-ALERT nu va trimite mesaje românilor înainte de producerea unui cutremur

Cu toate acestea, potrivit spuselor lui Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, RO-ALERT nu va trimite mesaje românilor înainte de a se produce cutremurele, din anumite considerente. „În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a declarat Arafat.